Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă pentru finanţarea puternică a economiei româneşti, a anunțat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. OUG prevede finanţarea cu 7,5 miliarde de lei a întreprinderilor mici şi mijlocii din construcţii, agricultură, zona de producţie şi zona de intermediere.
”Au fost aprobate Programele IMM PROD, care reprezintă o trecere de la economia de consum la economia de producție, Programul Rural Invest, pe care îl va prezenta colegul meu, ministrul agriculturii.
Finanțarea acestor programe se ridică la 4 miliarde de lei. Un program foarte important pentru construcții, Programul Garant Construct, care se referă la sprijinirea investițiilor în domeniul construcțiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, dar și la investițiile la scară mică la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cu un plafon de garanții de 2,5 miliarde de lei.
De asemenea, un program foarte important, Programul Innovation, care înseamnă un sprijin pentru companiile românești care vor să acceadă pe piețele externe, respectiv sprijin pentru export, dar și pentru ceea ce înseamnă transpunerea invențiilor și brevetelor în implementare, trecerea la implementarea invențiilor din România”, a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Vor ajuta la dezvoltarea economiei românești prin investiții direcționate”
Tot miercuri a fost aprobat în guvern și proiectul de lege privind băncile de dezvoltare din România.
„Un proiect pe care sperăm ca Parlamentul să îl aprobe în regim de urgență. Este un proiect important din punctul meu de vedere pentru România, pentru că acest tip de bănci de dezvoltare care există în aproape toate statele europene vor ajuta la dezvoltarea economiei românești prin investiții direcționate către sectoarele productive ale României”. a mai spus ministrul.
Adrian Câciu a anunțat și concluziile discuțiilor de marți, de la ECOFIN, unde România a cerut și există un acord între state ca să existe o flexibilizare pe fondurile europene avute la dispoziție de către statele membre din exercițiul 2014-2020, astfel încât aceste fonduri să poată fi folosite și pentru combaterea efectelor negative generate de conflictul din Ucraina.
„De asemenea, o serie de mecanisme care pot fi îndreptate, direcționate, mecanisme care au fost folosite în timpul pandemiei COVID-19, să fie direcționate prin noi instrumente stabilite la nivel european către economiile statelor membre, pentru sprijinul economiei și al cetățenilor”, a mai spus ministrul Finanţelor.
Cu privire la programul pentru construcţii, Adrian Câciu a explicat că acesta se referă la IMM-uri şi investiţiile la scară mică, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, cu un plafon de garanţii de 2,5 miliarde de lei.
Transcrierea briefingului de presă susținut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și de ministrul Muncii, Marius Budăi, la finalul ședinței de guvern din 16 martie:
Dan Cărbunaru: Bună ziua! Bine aţi venit la briefingul de presă organizat după şedinţa de guvern, care s-a încheiat. Alături de noi se află domnul viceprim-ministru, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, şi domnul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Pentru început, având în vedere că astăzi au fost aprobate o serie de pachete de sprijinire a economiei româneşti, aş prea să îmi permiteţi să îl invit ministrul de finanțe, domnul Adrian Câciu. Vă rog, domnule ministru.
Adrian Câciu: Bună ziua! Guvernul României a aprobat astăzi o ordonanță de urgență privind finanțarea puternică a economiei românești, o ordonanță care prevede finanțarea cu 7,5 miliarde de lei a întreprinderilor mici și mijlocii din construcții, din agricultură, din zona de producție, dar și din zona de intermediere. Astfel, au fost aprobate Programele IMM PROD, care reprezintă o trecere de la economia de consum la economia de producție, Programul Rural Invest, pe care îl va prezenta colegul meu, ministrul agriculturii. Finanțarea acestor programe se ridică la 4 miliarde de lei. Un program foarte important pentru construcții, Programul Garant Construct, care se referă la sprijinirea investițiilor în domeniul construcțiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, dar și la investițiile la scară mică la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cu un plafon de garanții de 2,5 miliarde de lei. De asemenea, un program foarte important, Programul Innovation, care înseamnă un sprijin pentru companiile românești care vor să acceadă pe piețele externe, respectiv sprijin pentru export, dar și pentru ceea ce înseamnă transpunerea invențiilor și brevetelor în implementare, trecerea la implementarea invențiilor din România.
Tot astăzi am aprobat în guvern și proiectul de lege privind băncile de dezvoltare din România, un proiect pe care sperăm ca Parlamentul să îl aprobe în regim de urgență. Este un proiect important din punctul meu de vedere pentru România, pentru că acest tip de bănci de dezvoltare care există în aproape toate statele europene vor ajuta la dezvoltarea economiei românești prin investiții direcționate către sectoarele productive ale României.
Aș vrea să anunț, de asemenea, și concluziile discuțiilor de ieri, de la ECOFIN, unde România a cerut și există un acord între state ca să existe o flexibilizare pe fondurile europene avute la dispoziție de către statele membre din exercițiul 2014-2020, astfel încât aceste fonduri să poată fi folosite și pentru combaterea efectelor negative generate de conflictul din Ucraina. De asemenea, o serie de mecanisme care pot fi îndreptate, direcționate, mecanisme care au fost folosite în timpul pandemiei COVID-19, să fie direcționate prin noi instrumente stabilite la nivel european către economiile statelor membre, pentru sprijinul economiei și al cetățenilor. Evident, au fost discuții despre măsuri noi pe ceea ce înseamnă zona de investiții verzi în energie și, nu în ultimul rând, investiții în domeniul securității. În acest moment, Comisia lucrează la un set de măsuri. Foarte important de precizat este că încă un set de măsuri, un nou cadru temporar pentru ajutoare de stat și ajutoare de minimis pentru statele membre, vor veni suplimentar față de cadru actual, care se încheie la 30 iunie 2022, și vor fi direcționate către companiile afectate de situația generată de acest conflict de la granița ţării noastre, și, nu în ultimul rând, finanțarea cheltuielilor cu refugiații, dar și a logisticii aferente, astfel încât statele membre să poată să susțină financiar aceste costuri (…).
Reporter: Domnule ministru, există deja companii unde angajații nu și-au primit banii și vorbim aici, în primul rând, despre două companii – ALRO Slatina și încă una din Reșița. Sindicaliștii anunță că angajații nu și-au primit banii, iar conducerea acestor companii spune că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că sunt conturile blocate în urma acțiunilor aplicate companiilor, care au acționariat rusesc. Vă rugăm să ne spuneți dacă este așa, dacă acesta este adevăratul motivul pentru care acești angajați nu și-au primit salariile, dacă este adevăratul motiv blocarea conturilor sau altă situație?
Adrian Câciu: Numele companiei nu este cel corect, este vorba de altă companie. Sancțiunile decise la nivel european se aplică așa cum au fost decise. Iar referitor la combaterea efectelor care pot apărea asupra salariaților, guvernul va veni cu un mix de măsuri în perioada imediat următoare. Nu este vorba numai de efectele generate de aplicarea sancțiunilor, ci și de efectele economice asupra companiilor care în lanț, pe orizontală, pot fi afectate de aplicarea sancțiunilor. Sancțiunile se aplică în România așa cum au fost stabilite la nivel european și internațional (…).
Reporter: În aceste timpuri de crize suprapuse, s-a vorbit despre înjumătățirea accizei sau reducerea accizei la carburanți; care este discuția acum? Vom face ceva în acest sens?
Adrian Câciu: Mixul de măsuri cu care guvernul va veni, va viza atât zona de energie, atât zona de combustibil, cât și zona de alimente sau alte produse și bunuri care pot fi afectate sau sunt afectate de întreruperi pe lanțurile de aprovizionare generate în Europa. România nu are o problemă din perspectiva aceasta. Nu voi vorbi doar de o măsură sau alta, deși știu că asta este curiozitatea foarte intensă. Pot sa vă spun doar că am stabilit la nivelul guvernului să venim cu un mix de măsuri pe care îl anunțăm la nivel guvernamental.
Reporter: Când veți veni cu acest mix de măsuri?
Adrian Câciu: Cât de curând.
Reporter: Înseamnă TVA zero la alimente și înjumătățirea accizei la carburanți?
Adrian Câciu: Nu voi comenta un tip de măsură sau altul. Am auzit în spațiul public că este bine că sunt soluții sau măsuri sau propuneri; vă spun că guvernul va veni cu un mix de măsuri care va ajuta și va proteja economia României și cetățenii României. Vă asigur de acest lucru.
Reporter: Nu a fost un consens în coaliție în privința lor, dacă nu au fost anunțate până acum?
Adrian Câciu: Acesta este Guvernul României. O să insist să spun că ministrul finanțelor și Guvernul României reprezintă România și apără România sau protejează cetățenii și economia. Referitor la discuții politice, nu o să comentez.
Reporter: Și o lămurire, vă rog, spunea premierul, zilele trecute, că vor fi ceruți banii în programele europene pentru care nu au fost atrase acele sume de bani. Despre ce sumă ar putea fi vorba? Câți bani am putea cere de la Uniunea Europeană?
Adrian Câciu: Nu o să prezint acum nivelul sumei, dar exact acesta a fost și motivul pentru care, în ECOFIN, dar și în discuțiile bilaterale cu miniștrii de finanțe, dar și cu comisarii, am cerut această flexibilizare între programe pentru că, iată, apar provocări noi. Să știți că, în pandemie, a fost această flexibilizare între fonduri. S-au găsit formule ca anumite fonduri europene să fie folosite pentru ceea ce înseamnă combaterea efectelor pandemiei, combaterea efectelor economice negative generate de restricțiile din pandemie. Vă mulțumesc!
Reporter: Bună ziua. Dacă ne puteți spune care e impactul acelei ordonanțe cu măsurile pe energie și dacă susțineți acea ordonanță, din poziția dumneavoastră de ministru al finanțelor, în forma cu care a fost prezentată de Virgil Popescu.
Adrian Câciu: Ordonanța nu este pusă în transparență, nu comentez pe surse formule.
Reporter: Dar ați discutat cu ministrul energiei despre ordonanță, prin urmate știți care este impactul în acest moment.
Adrian Câciu: O să aveți răspunsul guvernului. Vă mulțumesc.
Reporter: Bună ziua. Vreau să vă întreb referitor la acciza la carburanți, dacă se impune acordul Comisiei Europene sau putem face asta fără a fi nevoie de un astfel de acord din partea Comisiei.
Adrian Câciu: Regulamentele și directivele europene sunt aceleași, dar soluțiile cu care acest guvern va veni, pe care le veți vedea, vor cuprinde măsuri care să combată efectul negativ al volatilității prețurilor sau stocurilor la anumite bunuri și servicii.
Reporter: Deci, fără a fi nevoie de acord.
Adrian Câciu: Nu o să mă refer la o anumită soluție. Mulțumesc.
Reporter: Și dacă îmi permiteți o întrebare, se rediscută cumva acea situație privind microîntreprinderile cu cifră de afaceri peste pragul de 500.000 de euro, practic, dacă ar trece la impozitul pe profit. S-a redeschis discuția la acest subiect sau nu, ca să lămurim.
Adrian Câciu: Nu știu despre așa ceva, nu s-a redeschis absolut nicio discuție.
Reporter: Domnule ministru, în timp ce refuzați să răspundeți acestor întrebări, românii fac cozi nesfârșite la stațiile PECO. De asemenea, am văzut, cumpără alimente în neștire. Este nevoie de mai multă informație, de informațiile de care au nevoie. Concret, la ce s-ar putea aștepta în ceea ce privește alimentele? Vorbim doar despre alimente de bază. Care ar fi soluția pentru carburant? Se va stabiliza singur sau veți interveni pe piață? Consiliul Concurenței spune că nu există bază legală, că nu există acolo un monopol, un oligopol? Ce le spuneți românilor care vor să știe dacă e nevoie sau nu să-și facă stocuri, dacă mai iau în continuare benzină, așa cum au luat?
Adrian Câciu: În primul rând, cozi la stațiile de carburant nu mai sunt; ca să prezentăm totuși situația așa cum este ea și nu cum a fost poate într-o seară. În al doilea rând ,am spus că guvernul va veni cu un mix de măsuri. Îndemn cetățenii României la calm și la încredere. Panica nu face bine nimănui, nici individului, nici societății. Nu este cazul să ne panicăm, România este o țară stabilă din perspectiva stocurilor, România este o țară stabilă din perspectiva securității și, mai ales, din perspectivă financiară. Acesta este răspunsul acum. Iar săptămânile următoare, când vine pachetul de măsuri al guvernului, o să vedeți că acest răspuns se va vedea în măsurile guvernamentale. Mulțumesc!
Reporter: De unde veți avea bani să susțineți aceste măsuri? Ce aveți disponibil la bugetul de stat? Vom avea fondul de rezervă, din care vedem că tot timpul se fac alocări, dar ce alte surse aveți, pentru că impactul ordonanței pentru energie va fi considerabil, veniți, de asemenea, cu măsuri pentru refugiați decontate de la Uniune, însă, până vin banii, le susțineți de la buget, cât rezistă bugetul și care va fi impactul bugetar pentru această perioadă?
Adrian Câciu: Bani sunt la bugetul de stat, primul răspuns. Al doilea răspuns: modul în care acorzi sau faci execuția bugetară este totuși o țintă foarte importantă, iar Ministerul de Finanțe s-a ținut de ea. O să vedeți la execuția bugetară pe februarie că spațiul fiscal creat prin această execuție pe două luni ne permite să finanțăm în continuare și să finanțăm puternic economia și cetățenii. Eu spun că griji de acest gen nu are rost să ne facem. Vă spun că bugetul de stat este un buget puternic și bine finanțat. Mulțumesc!
Reporter: România se împrumută la dobânzi tot mai mari, asta vă spun partenerii de coaliție și vă reproșează asta. Este o îngrijorare?
Adrian Câciu: Nu, România se împrumută la dobânzile pe care le-a stabilit prin strategia fiscal-bugetară, iar eu aș vrea doar să observați că se împumută la două puncte procentuale sub inflație.
(..)