Guvernul continuă practica deciziilor privind gestionarea pandemiei prin Hotărâri de Guvern (HG) și nu prin legi făcute în Parlament

Data:

Introducerea certificatului de vaccinare în diverse spații publice s-a făcut prin HG și nu prin Lege.

Potrivit Europa Liberă România, Guvernul PNL continuă practica deciziilor în ce privește gestionarea pandemiei prin Hotărâri de Guvern (HG) și nu prin legi făcute în Parlament. Ca și în trecut, acestea sunt contestate fie în instanțele de judecată, fie la CCR în cazul în care încalcă drepturi fundamentale ale omului.

Hotărârea din data de 9 septembrie prin care se impune obligativitatea Certificatului Verde pentru participarea la anumite evenimente în localitățile cu rată peste 3 la mie a fost deja anulată de Curtea de Apel din Cluj. Alături de acest HG au mai fost anulate alte trei acte normative prin care se instituia și prelungea starea de alertă.

Procesul a fost deschis de doi avocați din Cluj și va ajunge la Curtea Supremă, decizia nefiind definitivă în acest moment.

În cazul în care decizia Curții de Apel Cluj va fi confirmată de instanța supremă, ea este valabilă la nivelul întregii țări.

Explicația pentru problemele ridicate de acest HG este simplă și probabil o știe și guvernul: drepturile fundamentale pot fi restricționate doar prin lege, fapt stabilit deja de Curtea Constituțională încă din primul val al pandemiei din primăvara lui 2020 în cazul amenzilor date pentru nerespectarea restricțiilor în starea de alertă.

Legi, nu HG sau OUG

Cel mai bine este ca Parlamentul să facă o lege atunci când este vorba de limitarea unor drepturi fundamentale, precum cele prin Certificatul Verde, altfel va exista o perioadă de dereglementare, cum s-a întâmplat anul trecut, spune pentru Europa Liberă judecătorul Cristi Danileț.

Arucolul integral pe romania.europalibera.org!

Foto: Ro Vaccinare

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180 de grade al șefului PNL Brăila

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180...

Sondajul RTV în care opțiunile de vot depășesc 100%. Ironii pe rețelele de socializare | Aktual24

Sondajul RTV, realizat de de Sociopol, institut patronat de...