Guvernul renunță la unele prevederi din legea „anti-cash” care afectau inclusiv furnizorii de utilități. O analiză locală

Data:

spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că prima ședință de Guvern va aduce modificări semnificative în ceea ce privește prevederile Legii nr. 115 din 10 mai 2023, cunoscută ca legea „anti-cash”.

Această hotărâre vine în urma unor semnale negative pe care premierul le-ar fi primit din zona antreprenorială, dar și din partea gospodarilor din mediul rural, după cum a declarat prim-ministrul.

Una dintre cele mai importante schimbări anunțate de premier este menținerea limitelor actuale de cash, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, cu două excepții care vor fi introduse: plafonul maxim de casă va fi stabilit la 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei pe zi.

Plafoanele pentru plățile „cash” au fost stabilite în proiectul de lege publicat de Ministerul Finanțelor la data de 19 septembrie 2023, și ar fi devenit obligatorii din 11 noiembrie prin „Legea 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”.

Lista „plafoanelor” pentru plățile cash stabilite în legea 70/2015 și care se anunță a fi menținute de guvern, poate fi consultată aici.

Citește și: Card sau cash. Țara condusă pe bâjbâite

De ce a dat înapoi Marcel Ciolacu

„Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar.

Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Prin urmare, premierul a anunțat că în prima ședință de Guvern va revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, „pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern!”

Guvernul renunță la unele prevederi din legea „anti-cash”

„Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Am însă un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public: voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa!”,

„Nu exclud nocivitatea intervenției prin legiferări a Guvernului PSD – PNL în economie”

Decizia de a revizui aceste prevederi este una salutară, în contextul în care societatea de apă și canalizare din Stâlpeni, SC APA SERV TOP STÂLPENI SRL, ar fi fost puternic afectată de limitarea plăților în numerar.

Conform unui articol anterior din Gazeta de Stâlpeni, societatea are conturile blocate de către ANAF, din cauza unei datorii istorice de 138.000 de lei, iar limitarea plăților cash ar fi dus la blocarea activității acesteia.

Deși modificările indică o abordare mai echilibrată în aplicarea legilor fiscale, care să țină cont de realitățile și nevoile mediului antreprenorial românesc, nu exclud însă nocivitatea intervenției prin legiferări a Guvernului PSD – PNL în economie, cu schimbări de la o zi la alta, care afectează mediul privat și antreprenorial.

Continuare în Gazeta de Stâlpeni!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related