Hanul Solacolu – monument istoric în stare avansată de degradare – va fi conservat

Data:

spot_img

Consiliul General al Capitalei a adoptat joi o hotărâre pentru punerea în siguranţă, conservarea şi protejarea monumentului istoric Hanul Solacolu, din Calea Moşilor nr. 134. Valoarea totală a proiectului este de 8,2 milioane lei, iar durata de execuţie este estimată la 16 luni, a anunțat primarul Capitalei, Nicușor Dan.

„Consiliul General al Municipiului București a aprobat proiectul care vizează punerea în siguranță și conservarea Hanului Solacolu, aceasta fiind etapa premergătoare consolidării acestui imobil, monument istoric în zonă protejată. Situat în Calea Moșilor nr. 134-134A, în sectorul 2 al Capitalei, hanul a fost construit de frații Solacolu în anul 1859. Clădirea a fost inițial prima fabrică de paste făinoase din București, fațada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe renumita arteră comercială a Bucureștiului, Calea Moșilor sau Podul Târgului de Afară.

Citește și Povestea profesorului de la Harvard care și-a luat casă în Transilvania: „Prin Criț, poți să vezi stadiul lumii globale”

În prezent acesta se află într-o stare avansată de degradare, reprezentând un pericol major de prăbușire.
Lucrările de punere în siguranță care trebuie efectuate în regim de urgență presupun, printre altele, punerea în siguranță cu prioritate a fațadei principale, asigurarea stabilității pereților de la etaj, închiderea cu zidărie de cărămidă (recuperată) a golurilor de la subsol și parter, sprijinirea tuturor bolților, blocarea accesului exterior cu porți metalice, demolarea și îndepăratarea elementelor de lemn, metal, finisaje sau cărămidă care sunt parțial prăbușite sau care se află într-un echilibru instabil. După etapa de punere în siguranță a imobilului vor începe lucrările de consolidare, respectându-se elementelele originale ale clădirii monument istoric, așa cum este prevăzut de avizul emis de Ministerul Culturii.
Reamintesc faptul că Primăria Capitalei a intrat în posesia acestei clădiri anul trecut, după ce i-a expropriat pe foștii proprietari”, a anunțat edilul.

În iulie 2022, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa că Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a preluat în administrare Hanul Solacolu pentru realizarea de lucrări de consolidare, conservare şi protejare.

Sursa foto – Nicușor Dan

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Fabrica de Trăsuri din București, gândită de arhitectul Castelului Peleș

Una dintre puținele clădiri în stil neogotic din București,...

După 200 de ani. Un medic stabilit în Germania restaurează casa familiei și o redă orașului

Familiei Hintz din Germania i se retrocedează casa strămoșilor...

Conacul Neamțu a fost salvat. Sediu de CAP, degradat după ’89 și reabilitat cu ajutorul donaţiilor

Conacul Neamțu din Olari, județul Olt, reprezentativ pentru arhitectura...