Harris ar putea fi o oportunitate pentru Moldova | Deutsche Welle 

Data:

spot_img

O victorie a Kamalei Harris la alegerile din SUA ar putea fi favorabilă pentru o viitoare soluționare a conflictului transnistrean. Revenirea lui Trump la Casa Albă ar face mai dificilă ecuația din regiune.

Puțini moldoveni cunosc cât de important este ajutorul pe care SUA îl oferă Republicii Moldova, dar toți știu că Ucraina rezistă pe câmpul de luptă datorită armelor și ajutorului financiar oferit de Occident și că, în acest fel, Moldova este astăzi în siguranță.

Politica externă și conflictele de pe glob sunt printre temele campaniei electorală din SUA. Aici s-ar încadra și interesul Republicii Moldova. 

Chișinăul investește speranțe mari în victoria Ucrainei

În 2023, președinta Maia Sandu a elaborat o nouă Strategie de Securitate a Republicii Moldova în care SUA apar ca partener strategic al Moldovei. Rusia, care s-a bucurat de această etichetă (inclusă în vechea Strategie) până în 2023, apare acum ca principală amenințare și ca stat agresor din cauza invaziei asupra Ucrainei.

Citește și: Raport US Helsinki Commission. Acțiunile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în fața influenței Rusiei

„Federația Rusă și interpușii săi din Moldova reprezintă cea mai periculoasă și persistentă sursă de amenințare care, dacă nu este contracarată, poate avea efecte severe pentru statalitatea, democrația și prosperitatea țării”, scrie în strategie. Este pentru prima dată când Chișinăul îndrăznește să spună asta atât de explicit, într-un document de bază.

Chișinăul investește speranțe mari în victoria Ucrainei în războiul declanșat de Rusia. În acest caz, soluționarea conflictului transnistrean ar fi mult mai simplă, spun experții și decidenții de la Chișinău. În interesul Moldovei este ca Ucraina să rămână independentă și să devină membră a familiei europene. Acesta este un element-cheie al securității naționale a Moldovei.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: dw.com/ro)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

Saab revoluționează lupta aeriană cu un ecosistem sincronizat de avioane și drone | Aktual24

Saab a prezentat un concept revoluționar pentru un avion...

O mașină a intrat în mulțime la târgul de Crăciun din Magdeburg: peste 60 de răniți

O mașină a intrat în mulțime la târgul de...

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE | Deutsche Welle

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE. AfD a...