Regiunile din România populează coada clasamentului european privind competitivitatea, rezultatele fiind extrem de slabe la nivelul tuturor celor 11 piloni luați în calcul de specialiștii Comisiei Europene.
Mai mult, România, alături de Franța și Slovacia, înregistrează cele mai mari discrepanțe între cea mai dezvoltată zonă (capitala) și restul țării. Experții europeni avertizează că pentru o bună dezvoltare este mai important ca regiunile să facă progrese, chiar dacă nu foarte mari, la cât mai mulți indicatori, nu să fie campioni la unul singur.
Cea mai competitivă regiune din UE este, conform ediției din 2022 a RCI, regiunea Utrecht (Olanda), urmată de Zuid-Holland (Olanda) și regiunea capitalei Franței, Île-de-France. Toate trei au obținut un scor cu 40 de puncte peste media UE. În top zece regiuni cu cele mai bune performanțe se regăsesc cinci din Olanda, două din Belgia, (inclusiv regiunea capitalei Bruxelles și zona limitrofă) și regiunile capitale din Danemarca, Franța și Suedia.
La polul opus, cu 50 sau mai multe puncte în urma mediei UE, se află șase regiuni din România, două regiuni grecești și două regiuni bulgare. Ultimele 10 regiuni nu includ nicio capitală.
Raportul CE evaluează legătură dintre nivelul de dezvoltare al regiunilor și competitivitatea acestora. În medie, regiunile cu un PIB/capita de peste 100% din media UE au o performanță mai bună decât cele care se încadrează la 75%-100% din medie, care la rândul lor performează mai bine decât cele sub 75% din media EU.
Vezi harta în Curs de Guvernare
Urmăriți PressHUB și pe Google News!