duminică, 29 mai 2022
AcasăNewsletterHodor: Pacepa a fugit din România pentru că era corupt. Nu e...

Hodor: Pacepa a fugit din România pentru că era corupt. Nu e nici erou, nici trădător

Ion Mihai Pacepa, ex-adjunctul Direcției de Informații Externe, a murit la 92 de ani, din cauza COVID. Om de încredere al lui Ceaușescu, a fugit în SUA în 1978, dând o puternică lovitură de imagine dictatorului.

Ceaușescu se prezenta în Vest ca un lider comunist luminat.

După fuga sa din țară, în 1978, Ion Mihai Pacepa a fost considerat de regimul comunist de la București drept un trădător, pentru că gestul său a dus la destructurarea rețelelei de spioni a României din Occidentul capitalist. Această sentință s-a lipit de el, într-o anumită parte a societății românești, până astăzi. 

Alții l-au considerat un erou pentru că prin dezertarea sa din Securitatea lui Ceaușescu și prin informațiile pe care le-a oferit CIA a contribuit la destructurarea rețelei de spioni a regimului comunist, la distrugerea imaginii dictatorului în Vest și la grăbirea sfârșitului regimului. 

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător acreditat la Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității,  care a citit documentele despre dezertarea lui Mihai Pacepa și despre ce a urmat după, susține că această antitezp, trădător pentru unii, erou pentru alții, e o discuție falsă.

„De fapt, Pacepa nu a fugit peste noapte, și-a pregătit temeinic plecarea, după cât am putut parcurge din materialul vast care există despre el. 

Și-a aranjat ieșirea. Nu a fost vorba de o decizie luată la cald, deși el în cărțile lui a evocat niște momente din acestea când ar fi avut un fel de epifanie, că nu mai poate să lucreze cu regimul comunist. 

Eu cred că e fals. Pacepa a plecat pur și simplu pentru că a fost mai inteligent decât restul colegilor lui”, a explicat Mădălin Hodor pentru Newsweek România. 

Newsweek România
Newsweek Romania duce jurnalismul de calitate la un alt nivel pe piata autohtona, cu analize si opinii pertinente despre probleme politice si economice, interne sau internationale, informatii atent selectate din lumea afacerilor, a culturii, a sporturilor sau a tehnologiei si recomandari din zona de lifestyle, de la automobile si vacante, la gadget-uri si accesorii vestimentare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE