Hotelul unde s-a decis Unirea Principatelor, scos din ruine. La 165 de ani de când a găzduit istorica întâlnire în care s-a hotărât Unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza că domn al Țării Românești, clădirea de pe strada Smârdan nr. 39 din București nu mai este o ruină. Hotelul Concordia a fost renovat de o familie de români și urmează să fie redeschis ca hotel. Cu toate că este încă în șantier, nu există nicio mențiune privind autorizația de construire și cine execută lucrările, ceea ce contravine legislației.
Am pornit cu gândul să fac un mic articol despre starea hotelului și la fața locului l-am întâlnit pe profesorul de istorie Adrian Niculescu de la SNSPA care ne-a relatat despre importanța istorică a acestui edificiu. Pe lângă faptul că lumea trece pe lângă fostul hotel fără să știe ce s-a înfăptuit acolo, în prezent fostul hotel arată foarte bine pe exterior și pare să aibă o soartă mai bună de când a fost cumpărat de o familie cu bani. Este vorba despre Gabriel Pănoiu şi Cristina Simona Nețoiu, proprietarii clădirii “Hotel Concordia” care au fost premiați în decembrie 2022, în cadrul Galei Club Antreprenor, Premiul pentru restaurarea și reconstrucția clădirii monument “Hotel Concordia”, edificiu de referință al istoriei și culturii Românești.
Citește și Povara unui credit în franci elveţieni: după 15 ani de rate, o familie cere ajutorul judecătorilor
Din punct de vedere istoric, profesorul Adrian Niculescu a precizat că este important ca lumea să știe ce s-a întâmplat în urmă cu 165 de ani acolo, tocmai de aceea, chiar dacă provizoriu, au fost lipite pe panourile șantierului mai multe afișe care reprezintă placheta amplasată în perioada comunistă (care s-a pierdut între timp) dar și un afiș care explică importanța acestei clădiri.
Profesorul Adrian Niculescu atrage atenția că la Hotel Concordia a mai avut loc un eveniment important care ține de istoria României dar în special a Partidului Național Liberal, respecitv în acest hotel s-a semnat Înțelegerea de la Concordia și a luat ființă Programul de la Concordia. Acest eveniment ar justifica amplasarea și unei plachete care să marcheze acest moment. La începutul anului 1867, prin apropierea grupărilor radicală şi moderată are loc o regrupare liberală sub forma Înţelegerii de la Concordia şi este adoptat Programul de la Concordia, care prevedea continuarea procesului de modernizare a statului, înfiinţarea de bănci, dezvoltarea industriei şi a agriculturii etc.
Citește și Unde a făcut armata premierul Ciolacu. Trecut în rezervă cu gradul de caporal
De ce era așa de important acest hotel în perioada respectivă, ne explică profesorul Adrian Niculescu. Hotel Concordia era de fapt și de drept hotelul frecventat de marea majoritate a deputaților români, exact cum se procedează și în ziua de azi. Tocmai de aceea aici la Concordia se făceau și se desfăceau guverne și se negociau coaliții și tratate. Informații recente din surse sigure arată că familia Nețoiu a restaurat fostul hotel însă nu a respectat întocmai proiectul aprobat de Ministerul Culturii fapt pentru care întâmpină dificultăți în obținerea recepției finale. Fără această recepție viitorul hotel nu poate fi pus în funcțiune. (Săptămâna Online)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!