Hotelurile din Mamaia Nord au fost supraînălțate ilegal cu 20%, lângă plajele extinse cu fonduri de un miliard de euro

Data:

spot_img

PressHub.ro vă prezintă mâine, 2 octombrie, într-o investigație cu infografice, modul în care fâșia dintre Marea Neagră și Lacul Siutghiol s-a extins nu doar pe orizontală, prin mărirea plajelor, ci și pe verticală, prin construcții mai înalte.

Inițial, clădirile care aveau autorizație pentru 2 sau 3 etaje, au ajuns să fie construite cu 4, 5, 7 și chiar 8 sau 9 etaje.

Odată cu extinderea plajelor de pe litoral, între 2012 și 2022, construcțiile din apropierea suprafețelor de nisip au fost ridicate peste limitele stabilite în proiectele inițiale.

Zona turistică a Năvodariului, cunoscută sub numele de Mamaia Nord, a beneficiat cel mai mult de pe urma extinderii plajelor, printr-un program finanțat cu fonduri europene în valoare de 735 de milioane de euro, la care s-au adăugat încă 250 de milioane din partea statului român.

Supraetajările

Astfel, fâșia dintre Marea Neagră și Lacul Siutghiol s-a extins nu doar pe orizontală, prin mărirea plajelor, ci și pe verticală, prin construcții mai înalte.

Inițial, clădirile aveau autorizație pentru 2 sau 3 etaje, dar au ajuns să fie construite cu 4, 5, 7 și chiar 8 sau 9 etaje.

Acest lucru s-a întâmplat din cauza unei portițe legale interpretate unilateral de către Primăria Năvodari și dezvoltatorii imobiliari.

Concret, este vorba despre posibilitatea ca un proiect imobiliar deja aprobat cu un anumit număr de etaje să fie supraînălțat cu 20%, în condițiile unei atitudini „prietenoase” din partea administrației locale.

Însă, supraetajarea poate fi aplicată doar o singură dată, ceea ce explică modul în care clădiri proiectate pentru 3 sau 4 etaje au ajuns să aibă 7 sau 8 etaje în Mamaia Nord, Năvodari.

Autoritățile au descoperit această metodă abia după finalizarea și utilizarea acestor clădiri, multe dintre ele fiind deja date în folosință turistică sau vândute.

Într-un singur control efectuat de Inspectoratul de Stat în Construcții au fost identificate aproape 100 de imobile, majoritatea cu destinație turistică, construite prin supraînălțări, unele dintre acestea fiind realizate consecutiv.

Un proiect finanțat de Comisia Europeană

Din punct de vedere economic, extinderea plajelor realizată cu bani publici a adus beneficii majore proprietarilor de hoteluri și ansambluri rezidențiale din Năvodari.

Lărgirea plajelor a fost necesară deoarece Marea Neagră eroda litoralul, care se îngustase la câțiva zeci de metri, iar plajele riscau să dispară în următorul deceniu. Noile întinderi de nisip ar trebui să mențină, pentru următorii 50 de ani, o lățime minimă de 100 de metri.

Fondurile au provenit în principal de la Uniunea Europeană: 735 de milioane de euro din Programul Operațional Sectorial „Mediu” 2014-2020 și din Fondul de Coeziune – POIM 2014-2020.

PressHub vă prezintă mâine, 2 octombrie,, printr-un set de infografice, povestea fiecărei construcții supraînălțate, acționarii și relațiile acestora.


spot_imgspot_img
Marian Pavalasc
Marian Pavalasc
Marian Păvălașc este jurnalist din anul 2002, când a început să scrie în presa locală din Galați. În presa centrală a ajuns 2011. Acum este un reporter freelancer și scrie materiale de news, dar și materiale de investigație. El este și coordonatorul proiectului Clever News Center, o agenție de conținut jurnalistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O cunoscută avocată, încântată de florile primite din partea proxenetului criminal Clămparu

Aflat în închisoare unde ispășește o pedeapsă de 25...

Rise Project: Legile senatorului Iordache și pajiștea de la Turceni

Legile senatorului Iordache și pajiștea de la Turceni. La...