Huang Xiying, profesoara care îi învaţă pe gălăţeni limba chineză. A răspuns afirmativ la inițiativa de a pleca într-o țară europeană și de a încerca aici, în România, la Galați, să transmită dragostea ei pentru țara natală, China, și să le împărtășească tinerilor gălăţeni din tainele poporului său. Devenită astfel „Ambasador al Chinei”, Huang Xiying este tânără, frumoasă și transmite din energia ei tuturor celor cu care intră în contact.
Aceasta predă limba chineză la Școala Nr. 26 din Galați, unde, pe lângă alfabet, îi învaţă pe tineri despre arta modelării hârtiei, despre Anul Nou chinezesc sau despre ceea ce reprezintă China în lume. Prezentăm, în exclusivitate pentru „Viața liberă”, un interviu cu Huang Xiying, tânăra masterandă care a depășit barierele civilizației sale și a reușit, cu dăruire și devotament, să transmită tinerilor români o parte din pasiunea sa pentru cultura chineză. Aceasta este în Galați de trei ani, când a ajuns pentru prima dată la Palatul Copiilor din Galați, loc unde a făcut cunoștință cu orașul și cu copiii, de care s-a atașat foarte mult.
– Să-i ajutăm pe cititori să vă cunoască. De unde veniţi, care este parcursul dumneavoastră personal şi profesional?
– Sunt din Beijing, China. Sunt studentă la master, la o universitate de stat cu specializarea „Predarea limbii chineze vorbitorilor altor limbi”. Visul meu este să predau limba chineză și să transmit elemente din cultura chineză oamenilor care iubesc China și tradițiile acestui popor. Sunt în anul doi la master și trebuia să facem un stagiu în străinătate în acest an. M-am hotărât să merg la Institutul Confucius și, după câteva interviuri, am fost admisă.
– Cum ați aflat despre România și cum ați ajuns la Galați? Ce ne puteţi spune despre comunitatea chineză din oraş?
– Universitatea din București cooperează cu o universitate de prestigiu din China, așa am aflat despre România. După ce am mers la Institutul Confucius, managerul de proiect m-a întrebat dacă pot merge în străinătate să predau limba chineză localnicilor din zona unde ajung. A fost un schimb interesant pentru mine și am acceptat. Comunitatea chineză de aici nu are mulți membri, cei mai mulţi dintre cei care sunt stabiliți aici fac afaceri și sunt foarte muncitori și buni la suflet, iar produsele din China sunt și ele foarte bune.
– Ce impact are limba chineză în Galați și care este feedbackul pe care îl primiţi de la elevi?
– Mie mi se pare că limba chineză în Galați este foarte interesantă, unii copii vor să știe câte ceva despre limba străină chineză pentru că cele mai multe dintre limbile străine studiate în Galați sunt cele din Uniunea Europeană. Limbile asiatice și cultura asiatică sunt foarte noi pentru ei. Deci ei sunt cu adevărat interesați să afle despre limba chineză.
Citește și Salvamontist ucis de o avalanşă în zona Bâlea Lac
– Sunt ei (elevii) interesați de studiul limbii chineze în general sau sunt mai mult atrași de obiceiurile poporului chinez?
– Ei sunt mai interesați să afle elemente despre cultura poporului chinez, despre obiceiuri și alte lucruri interesante, mai mult decât de limbă, dar institutul mi-a cerut să predau limba chineză, așa că trebuie să găsesc o cale să fac orele de limba chineză cât mai interesante și atractive.
– Ce intenţionaţi să faceţi în viitor ? Rămâneţi în Galați sau vă orientaţi spre un alt oraş, mai dezvoltat din punct de vedere al deschiderii către limbile asiatice?
– Întâi ar trebui să mă întorc în China să continui masterul, apoi voi fi profesor calificat undeva, nu m-am decis încă. Dar România este o țară frumoasă și îmi va lipsi fiecare lucru de aici. Interviul integral poate fi citit în publicația Viața Liberă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!