Aplicația „Iar miroase”. Sătul de mirosul de hidrogen sulfurat, care îi învadează casa, trupul și sufletul mai ales seara și în weekend, și să nu fie crezut de instituțiile statului, care nu au program decât până la 16.00, Valentin Boruz, inginer IT, s-a gândit să creeze o aplicație care să pună presiune pe autoritățile care ar trebui să verifice modul cum administratorii gropii de gunoi de la Vidra iau aerul, la propriu, locuitorilor din toată zona din sudul și sud-estul Bucureștiului.
Așa a apărut aplicația software „Iar miroase”, lansată pe 4 martie 2023, disponibilă în browser, dar și în Apple Store.
Aplicația „Iar miroase” : 4.700 de sesizări într-o singură lună
Principiul este simplu: faci cont în aplicație, introduci o singură dată informațiile personale necesare pentru o sesizare către Garda de Mediu și către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, apoi, de fiecare dată când simți mirosurile grele, trimiți în câteva minute o reclamație către cele două instituții.
Aplicație reține datele introduse, așa încât nu mai trebuie să le completezi mereu, și îți oferă și modelul de sesizare. Ai dat click și s-a dus către cele două instituții.
Apogeul a fost în luna iulie, când de pe aplicația „Iar miroase” au fost trimise către Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică Ilfov peste 4.700 de sesizări.
„Aplicația a fost lansată concret în noaptea de 3 spre 4 martie. Mai existau site-uri de genul acesta, care te ajută să completezi și să trimiți sesizările la instituții.
Dar eu am vrut să-i dau, cum să-i zic, o latură socială, să le arătăm oamenilor și instituțiilor că nu suntem doar câțiva cei deranjați de mirosurile de la groapa de gunoi. Așa încât, după ce ai trimis sesizarea ta, poți vedea, în dreapta ecranului, și câți alții au mai trimis.
Adică nu ești singur, nu ești singurul nebun care simte mirosul. Îți dai seama că există cu adevărat o problemă și te impulsionează și pe tine să acționezi”, a explicat Valentin Boruz, inginerul IT care s-a ocupat de partea tehnică a proiectului.
Tânărul a fost sprijinit și de alți locuitori din Vidra și Berceni, care s-au săturat ca de ani de zile să fie invadați constant de hidrogen sulfurat și nici o autoritate să nu acționeze sau să nu facă suficient pentru a opri gazul care le otrăvește viața.
Citește și: Dumitru Buzatu în ziua flagrantului: „Când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec!”
Gazele, eliberate în timpul liber al controlorilor
Aceste gaze se simt mai ales seara, dimineața și în weekend, când instituțiile de control ale statului nu lucrează (se știe că Garda de Mediu are program până la 16.00)
„Aplicația ne permite să dezvoltăm diferite rapoarte și statistici. Din acestea, se vede clar arte că predominant sesizările vin între ora 20:00-23.00 și dimineața, între 4.00 și 7.00.
De aici, deducem că este o eliberare voluntară de gaze. Dacă ar fi ceva natural, ar fi constant. Dar noi vedem că noaptea și în weekend, când de obicei Garda de mediu nu are program, atunci bubuie cu miros.
Înseamnă că cineva dă drumul la ăla, că are niște intenții criminale acolo. E ceva intenționat undeva”, a explicat Valentin Boruz.
Aplicația „Iar miroase” vânează hidrogenul sulfurat
Tânărul se teme, pe bună dreptate, că toată această poluare îi va afecta sănătatea.
Aplicatia își propune să identifice mirosul de hidrogen sulfurat, un gaz toxic, prezent în sudul Bucureștiului și în comunele Vidra, Berceni, Popești-Leordeni, Sintești, Jilava Glina.
„Aplicația a plecat încet. A fost promovată exclusiv pe rețelele sociale, pe Facebook, în comunele noastre, și mai există un grup de discuții legate de poluarea din sud. Și acolo a fost promovată.
A început cu 4-6 sesizări pe zi, culminând în iulie, când au fost 4.700 de sesizări toată luna. Cel mai mult am avut 551 de sesizări într-o singură zi”, a povestit Valentin Boruz.
De la momentul lansării aplicației până la momentul publicării acestui articol, prin „Iar Miroase” s-au trimis 11.580 de sesizări. În doar șase luni, practic.
Peste 8.800 au venit din comuna Berceni, 863 din Popești-Leordeni, 427 din Vidra și 683 din București.
„Ca o comparație, cei de la Garda de Mediu ne-au spus că între 2018 și 2023 au avut 9.000 de sesizări. Deci, vă dați seama de diferență, în șase luni față de 5 ani”.
Sesizările se duc automat la DSP și la Garda de Mediu Ilfov, iar numărul lor mare i-a pus pe angajații celor două instituții într-o situație complicată.
Dintr-o dată, s-au trezit cu o presiune mare să facă ceva. În prima fază, au căutat o soluție să domolească cantitatea de reclamații.
Cei de la Garda de Mediu Ilfov l-au chemat pe Valentin Boruz și pe alți locuitori din zonă, care sprijină aplicația, într-o audiență.
„După ce s-au adunat atât de multe sesizări, am obținut trei audiențe. La Garda de Mediu ne-au chemat ei și ne-au întrebat dacă se poate să nu mai trimitem 4.000 de sesizări, să trimitem una semnată de 4.000 de oameni și ei să răspundă doar la una.
Dar tocmai asta este ideea, să simtă dimensiunea problemei.
Ei ne-au arătat că au un dosar, unde trebuie să dea număr de înregistrare, studiază problema, apoi dau un număr de ieșire.
La 8.000 de sesizări, dacă le-ar rezolva pe bune, ar face numai asta.
Noi vrem să rezolvăm problema. Le-am spus: «Noi nu vrem să vă trimitem, că nu ne-am pus pe sesizări de plăcere. Noi vrem să rezolvăm problema din spatele sesizării».
Au spus că au dat un răspuns comun pentru toate sesizările, că este același. «Ce să facem, să dăm copy-paste?», ne-au întrebat.
«Da», le-am răspuns. Așa că au început să trimită răspunsul copy-paste, cu număr de înregistrare. Iar răspunsul a fost cam același, că nu miroase.
Mai au momente când recunosc, dar nu în scris. Dar și verbal, ne spun: «Este groapă de gunoi, normal că miroase».
Oricum, DSP ne spune că nu este în atribuțiile sale să controleze ce se întâmplă pe groapă și ne trimit la Garda de Mediu. La Garda de Mediu, ne spun că ei doar controlează, dar nu dau și autorizațiile, să mergem la Agenția de Mediu. Agenția de Mediu ne spune că dă autorizații, dar nu controlează, să mergem la Garda de Mediu.
Noi nu suntem specialiști, să știm dacă acele gaze sunt periculoase sau nu. Am cerut DSP să ne spună dacă sunt. Dar ne plimbă de la unii la alții”, a menționat Valentin Boruz.
Hidrogenul sulfurat eliberat când Garda de Mediu nu are program
Problema locuitorilor din zona afectată este că hidrogenul sulfurat este eliberat în general noaptea. Oamenii fac sesizări, dar până vin autoritățile, dimineață, în timpul programului, mirosul nu mai este. Ca să fie și mai clar cine e responsabil pentru situație, aplicația menționează și direcția de unde bate vântul.
„Am pus și direcția vântului, să fie exact din ce parte bate vântul, când reclamă unii și când reclamă alții, ca să ne facem o idee de unde vine mirosul.
Aplicația noastră îți spune clar: dacă vântul bate dinspre nord-est, asta înseamnă că dacă groapa e aici, nordul e aici, estul e aici, trece pe lângă groapă. Dar dacă bate dinspre sud-nord, trece peste groapă.
Datele sunt publice, de la Institutul Național de Meteorologie. Dar intenționez să cumpăr un senzor local.
Miza noastră este să ne rezolvăm problema. Garda de Mediu trebuie să rezolve”, a precizat inginerul IT.
Garda de Mediu: Amendă de 100.000 de lei pentru groapa de gunoi de la Vidra
Numărul mare de sesisări primite într-un timp scurt a determinat Garda de Mediu Ilfov să ia în cele din urmă măsuri. Într-un răspuns oferit la cererea PRESShub, instituția arată că au demarat verificări la Depozitul Ecologic Vidra, încă din ianuarie-februarie 2023.
Comisarii au constatat că mirosul greu și persistent a fost cauzat și de faptul că „o parte din puțurile amplasate pe aceste zone nu erau conectate la instalația de ardere la temperaturi înalte a gazului de depozit, parte din ele fiind deconectate în vederea efectuării de lucrări de închidere a celulelor care și-au atins capacitatea autorizată de depozitare.”
De asemenea, Garda de Mediu a constatat că operatorul economic „depășea suprafața maximă de exploatare reglementată, dar și că șantul de delimitare al drumului de exploatare era plin de levigat, observându-se fenmentul de barbotare, iar ca o consecință a neacoperirii cu material inert (…) inclusiv necaptarea gazului de depozit în întregime, a existat o amplificare a disconfortului olfactiv”.
Prin urmare, Garda de Mediu menționează că a dat o amendă de 100.000 de lei și a impus 19 măsuri de conformare.
De asemeena, a fost trimisă o notificare prealabilă, către Agenția de Mediu Ilfov, în vederea suspendării autorizației. Totuși, afirmă instituția, compania care administrează groapa de gunoi a remediat problemele și nu s-a mai impus suspendarea.
Sesizările care continuă să vină de la cetățeni, prin aplicația „Iar miroase”, arată că, de fapt, problemele nu s-au rezolvat decât temporar. „Până la sfârșitul lunii august 2023, au fost înregistrate la Garda Națională de Mediu peste 3.500 de sesizări privind activitatea Depozitului de Deșeuri Vidra”, recunoaște chiar instituția, în răspunsul oferit PRESShub.
Direcția de Sănătate Publică: Am găsit 200 de gropi ilegale de gunoi
De la începutul anului 2023, Direcția de Sănătate Publică Ilfov a primit pe canalul electronic de comunicare un număr de aproximativ 8.000 de mail-uri referitoare la disconfortul olfactiv.
„Procentual, circa 90% din mailuri conțin același subiect și sunt provenite din platforma www.iarmiroase.ro”, a transmis DSP Ilfov, la cererea PRESShub.
Instituția a precizat că, în urma tuturor acestor sesizări, au făcut mai multe controale și verificări la groapa de gunoi de la Vidra.
„În urma verificărilor, au fost aplicate sancțiuni conform legii și au fost făcute recomandări: respectarea planului propus (…) privind extinderea perdelei vegetale în jurul depozitului, pe toate laturile.
Valoarea totală a sancțiunilor aplicate operatorului depozitului de deșeuri nepericuloase Vidra este în valoare de 29.000 de lei”.
DSP menționează că, din 2022, a identificat circa 200 de gropi ilegale de gunoi, care însumate adună peste 100 de hectare ca suprafață.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
FOTO: Imagine cu rol ilustrativ._INQUAM_Photos_George_Calin