Factură pentru curent electric de 70.000 euro pe o lună, la Teatrul Național din Iași

Data:

spot_img

Lovituri năucitoare sosite la plic, la instituţiile de cultură ale Iaşului. Facturile doar la electricitate, însumate, la principalele instituţii de cultură din Iaşi, pe o singură lună, sunt aproape duble faţă de bugetul total anual de venituri şi cheltuieli, adică salarii, utilităţi, reparaţii etc., ale unei şcoli generale mari. Adică, aproximativ 400.000 de lei.

Dacă nu vor găsi ajutor din partea statului, multe dintre instituţiile de cultură vor fi nevoite fie să renunţe la premiere, la vernisaje, fie la anumite spectacole, sau chiar să pună lacăt pe uşile unor secţii muzeale. Tristul campion al acestui clasament sumbru este Teatrul Naţional: facturile însumate la gaz metan şi curent sunt de, ţineţi-vă bine, 70.000 de euro. Nici celelalte instituţii, precum Palatul Culturii sau Teatrul „Luceafărul”, nu stau deloc pe roze.

70.000 de euro – valoarea a două focuri, gaz şi curent, care zdruncină Teatrul Naţional ieşean. De altfel, toate instituţiile de cultură din Iaşi sunt lovite din plin cel puţin din două părţi, la început de an.

Citește și: Propaganda îi pregătește pe români pentru conflictul dintre Rusia și Ucraina. Mesaje care-i întorc împotriva Kievului

O dată de restricţiile impuse de pandemie, cu prezenţa de 30% a publicului în sălile de spectacol, şi a doua oară cu facturile majorate la utilităţi. Primele veşti negre au venit din partea companiilor de distribuţie a energiei electrice.

Cea mai mare notă de plată este la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”. Sala Mare are 750 de locuri, la stal, lojă şi balcon, 1.418 lămpi electrice şi candelabru cu 109 becuri. Chiar dacă, în decembrie, numărul de spectatori a fost redus la jumătate, aplauzele la scenă deschisă au fost din plin. Dar au costat buzunarul instituţiei.

„Facturile pe luna decembrie la gaz şi electricitate au următoarele sume: 58.652 euro a fost factura la gaz, şi 9.787 euro factura de curent electric. Noi am reuşit să obţinem şi compensare la ele, deci în jur de 40.450 euro va fi factura la gaz şi 7.344 euro la curentul electric, în total, undeva la 47.794 euro pentru gaz şi curent electric. Aceste facturi sunt prea mari în condiţiile în care şi bugetele au devenit din ce în ce mai mici. Încasările le folosim pentru a achita bunurile şi serviciile”, a declarat Daniel Busuioc, director artistic al Teatrului. Ambele facturi sunt la E.ON (Delgaz Grid).

La Complexul Muzeal „Moldova”, din care face parte Palatul Culturii, nota de plată la curent pe decembrie 2021 este triplă faţă de media lunară a anului trecut. Iluminatul la Palatul Culturii, emblema Iaşului, a costat nu mai puţin de 33.000 de euro în luna Sărbătorilor de Iarnă, cam cât concertul de 3 ore oferit de Municipalitate chiar în faţa edificiului, în ziua dintre ani. Raportat la propriile cheltuieli, Palatul Culturii a cheltuit în decembrie anul trecut de trei ori mai mult, faţă de luna august a aceluiaşi an.

„Pe luna decembrie avem de achitat doar pentru Palatul Culturii 31.751 de euro, iar per total, pe toate muzeele, incluzând Complexul Muzeal Moldova din Iaşi, factura pe decembrie este în valoare de 34.940 euro. Comparativ cu celelalte luni, în luna august 2021, factura a fost de 12.821 euro.

Este foarte dificil, noi am făcut solicitări de compensare către Electrica Furnizare, şi să sperăm că vom reuşi. Dacă nu vom primi un ajutor, ar fi dificil, pentru că nu reuşim să avem aceste sume, care sunt uriaşe, şi foarte greu de imaginat că putem să achităm asemenea sume către furnizorii pe care îi avem. Ar fi nevoie să se tripleze numărul de vizitatori”, spune Valentina Druţu, manager interimar al Complexului Muzeal „Moldova”.

Materialul integral de presă poate fi citit în ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...

Constructorul WeBuild a blocat Drumul Expres Brăila-Focșani, la final de licitație | De Brăila

Compania italiană WeBuild a blocat proiectul Drumului Expres Brăila-Focșani,...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...