Povestea de succes a lui Eusebiu, un copil nevăzător: A făcut Conservatorul şi acum studiază la Cluj

Data:

 „O colegă de facultate a întrebat în clasă cine se poate duce să îi ia o sticlă cu apă. Nimeni nu a vrut, astfel că m-am oferit eu. Ea nu ştia că sunt nevăzător, iar când i-am adus apa, se simţea stânjenită că nu a făcut ea asta pentru mine, dar tocmai despre asta este vorba, despre faptul că suntem egali şi eu mereu am văzut lucrurile în felul acesta”, arată Eusebiu, care a fost şi moderator al evenimentului de la Tg. Frumos.

„Lumea auzită şi simţită a copilăriei” este tematica de anul acesta a Zilelor Porţilor Deschise din cadrul Liceului Special „Moldova”. Elevi de la clasa I până la clasa a XII-a i-au bucurat pe cei prezenţi cu momente speciale de muzică, teatru, dans şi recital de poezii.

Evenimentul a adus alături şi foşti elevi ai liceului care au pregătit momente artistice pentru profesorii şi îndrumătorii lor, dar şi pentru cei care sunt acum în băncile acestuia.

În cadrul evenimentului au avut loc Simpozionul – concurs cu participare naţională intitulat „Lumea auzită şi simţită a copilăriei-experienţa personală în activitatea cu elevii cu deficienţe de vedere, spectacol de muzică şi teatru, porţile deschise la atelierele tematice: jocuri terapeutice, Citire şi scriere în Braille, art-terapie, drama-terapie şi o vizită în şcoală.

De asemenea, cei mici au participat la ateliere de gastronomie în care au preparat alături de cadrele didactice diferite feluri de mâncare şi ateliere de cusut. Echipa de goalball, fotbalul specific persoanelor nevăzătoare, şi-a demonstrat talentul în cadrul unui meci.

Invitat special şi moderator al evenimentului a fost Eusebiu, un absolvent al Licelui Moldova. Timp de 10 ani, din clasa a III-a până în clasa a XII-a, acesta a fost elev la Târgu-Frumos.

Originar din Botoşani, acesta a învăţat departe de casă, unde spune că s-a dezvoltat ca om. După absolvirea liceului, a venit la Iaşi acolo unde a studiat Conservatorul. Spune că fiecare perioadă din viaţa sa l-a învăţat să devină independent, să aibă încredere în el şi să îi ajute şi pe cei din jurul său.

„Aici am învăţat şi am trecut prin toate etapele adolescenţei mele. Mă întorc cu drag şi mereu încerc să îi ajut pe cei care au nevoie de mine. Acum, studiez la Cluj unde am dobândit multă independenţă şi îi ajut şi eu pe alţii. De exemplu, o colegă de facultate a întrebat în clasă cine se poate duce să îi ia o sticlă cu apă. Nimeni nu a vrut, astfel că m-am oferit eu. Ea nu ştia că sunt nevăzător, iar când i-am adus apa, se simţea stânjenită că nu a făcut ea asta pentru mine, dar tocmai despre asta este vorba, despre faptul că suntem egali şi eu mereu am văzut lucrurile în felul acesta. Sunt foarte fericit că am reuşit să devin ce sunt astăzi şi toate m-au ajutat să devin un om mai bun.”, a explicat Eusebiu pentru ZIARUL DE IAȘI.

spot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Seceta a redus producția de porumb la jumătate. Cea mai mică recoltă din ultimii ani, în România

În acest an, România va înregistra cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani. Seceta pedologică a redus recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, susține ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Cea mai inutilă investiţie publică din ţară. Împlineşte 10 ani şi nu a funcționat deloc

„Telescaunul ruşinii” de la Ciric va împlini, anul viitor, 10 ani de la punerea în funcţiune, fiind utilizat doar pentru o perioadă de aproape 3 ani. Una dintre cele mai inutile investiţii din ţară a costat bugetul european 1,5 milioane euro, iar încasările Primăriei de pe urma exploatării telescaunului sfidează ridicolul: 10.600 euro. 

VIDEO Incendiu puternic într-un bloc din Oradea. Locatari scoși de pompieri pe ferestre

Zece persoane au fost evacuate duminică de pompierii orădeni...

Pacienții care aleg un anumit medic de la stat vor plăti o taxă pentru serviciu | Proiect în dezbatere publică

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții...