sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăNewsletterIAȘI | Școlile din trei comune încep semestrul al II-lea în scenariul...

IAȘI | Școlile din trei comune încep semestrul al II-lea în scenariul roșu

Semestrul al II-lea al anului școlar va începe în trei comune ieșene în scenariul roșu, rata de infectare fiind de peste 3 la mie în Probota (3.03), Valea Lupului (3.68) și Popricani, unde este de 6.18 la mie.

Astfel, școlile din aceste comune se încadrează în scenariul al treilea, ceea ce înseamnă că vor merge la școală doar preșcolarii și elevii din învățământul primar, iar elevii din celelalte clase vor participa la ore online.

În scenariul al doilea, cel galben, se încadrează 22 de localități ieșene, printre care și municipiul Pașcani și Iași, cu o rată de incidență de peste 1 la mie, adică vor merge zilnic la școală pe lângă preșcolari și elevii din clasele primar și elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal.

Peste 70 de localități ieșene au o incidență de sub 1 la mie, ceea ce înseamnă că se încadrează în scenariul verde și toți elevii și preșcolarii se vor prezenta la cursuri, respectând aplicarea normelor de protecție.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași au precizat că în cursul acestei după-amiezi toate școlile vor analiza și vor propune Consiliului de Administrație scenariul de funcţionare prin raportare la rata de incidență a fiecărei comune în parte. Această propunere va fi avizată de ISJ și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași, urmând ulterior să fie aprobată prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

„În cursul acestei seri vom avea la dispoziție scenariile propuse de școlile din Iași și va avea loc ședința CJSU care va institui scenariile pentru fiecare școală în următoarea săptămână”, au precizat reprezentanții Prefecturii Iași. De asemenea, CJSU va emite săptămânal o hotărâre privind scenariile din toate școlile din județ.

„La nivelul școlilor s-au făcut pregătiri, reorganizări ale spaţiilor pentru ca de luni copiii să fie primiţi, desigur cei din clasele primare şi preşcolarii din toate unitățile de învățământ vor veni indiferent de scenariu la școală. Din verificările pe care le-am făcut în ultimele două săptămâni putem constata că există măşti, dezinfectant pentru elevi și cadrele didactice, s-au accesibilizat intrările, s-au luat toate măsurile pentru aşezarea mobilierului în toate sălile de clasă, astfel încât să fie respectată pe cât posibil distanţă de un metru între elevi”, a declarat Genoveva Farcaș, inspector școlar general al ISJ Iași.

Dacă această distanță nu va putea fi asigurată din cauza existenței unui număr mai mare de elevi în clasă, cadrele didactice și conducerea școlii vor încerca așezarea mobilierului pentru a asigura distanța maximă posibilă.

Totodată, de luni părinții vor putea completa solicitarea pentru efectuarea unui test rapid în cazul în care un copil va avea simptome de COVID-19.

„Ministerul Educației și Cercetării a anunţat astăzi faptul că va exista posibilitatea de luni ca fiecare părinte să completeze această solicitare pentru un test rapid în condiţiile în care elevul manifestă simptomatologie specifică și sperăm ca aceste teste vor fi în unităţile de învăţământ pentru ca testarea să fie posibilă”, a completat inspectorul școlar general.

Un aspect important este că părinții și nicio altă persoană din afara școlii nu va avea acces în curtea sau în incinta școlii în acest context epidemiologic.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE