joi, 2 decembrie 2021
AcasăNewsletterIAȘI Tunul celor 100 de stații: schelete din țeavă plătite de Chirica...

IAȘI Tunul celor 100 de stații: schelete din țeavă plătite de Chirica la preț dublu, cu un „capac” de 800.000 de lei

Noile stații de autobuz din Iași, care au costat 3.400 de euro bucata, arată deplorabil. Sunt câteva țevi vopsite și sudate grosier. Casetele publicitare au un aspect ieftin, dintr-o tablă ordinară. Arată ca în lumea a treia, dar sunt plătite la cel mai mare preț din țară. Un producător de servicii metalice din Iași a făcut calculul exact: o stație, cu tot cu profit, iese la 1.700 de euro bucata. Primăria a plătit însă dublu. Din 1,6 milioane de lei, 800.000 de lei sunt bani aruncați. Furnizorul a fost unic ofertant, după o licitație în care concurența a fost eliminată printr-un caiet de sarcini îndelung contestat. La București s-au făcut module de stații cu doar 2.200 de euro/bucată. La Iași, modulele sunt un tun colosal.

Primăria Iași a cumpărat, pentru SCTP, societatea de transport a CL Iași, 100 de stații de tramvai și de autobuz. Estetic, stațiile arată oribil, vopsite în gri închis, cu sudurile la vedere și cu un policarbonat banal pe copertină. Însă principala problemă este prețul, exagerat de mare.

Sunt 80 de stații pentru autobuze și 20 de stații pentru tramvaie. Prețul de cost maxim calculat la o stație de autobuz este de 8.000 de lei, cu tot cu instalare și un profit generos. La stațiile de tramvai, prețul urcă pe la 10.000 de lei. La Iași acestea au costat însă peste 16.000 de lei bucata. Dublu sau nimic, deviza în administrația Chirica.

Evaluările au fost făcute de unul dintre cei mai experimentați producători de confecții metalice din Iași, care cunoaște bine piața și care execută zilnic asemenea lucrări. Dorește să-și păstreze anonimatul considerând că administrația locală este ranchiunoasă și răzbunătoare, putându-i afecta afacerile.

Preț umflat, licitație contestată

„Am văzut ce au montat în oraș și am explodat. Alea costă mult mai puțin, prețul de producție este undeva la 4.000 de lei, dacă pui adaos de 100% le vinzi cu 8.000 de lei bucata, nicidecum cu 16.000, mai ales că este o comandă de volum și prețul de cost scade”, spune proprietarul firmei de confecții metalice.

Unul din participanții la licitație a făcut contestație la CNSC, din faza anterioară deschiderii ofertelor, spunând că Primăria Iași a direcționat banii, prin condițiile de participare, către firma din Neamț – Belmar Prod, care a livrat produsele. A pierdut contestația pe o chestiune procedurală, nu a mai participat ulterior, firma din Neamț Belmar Prod rămânând unic ofertant.

ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE