IAȘI Tunul celor 100 de stații: schelete din țeavă plătite de Chirica la preț dublu, cu un „capac” de 800.000 de lei

Noile stații de autobuz din Iași, care au costat 3.400 de euro bucata, arată deplorabil. Sunt câteva țevi vopsite și sudate grosier. Casetele publicitare au un aspect ieftin, dintr-o tablă ordinară. Arată ca în lumea a treia, dar sunt plătite la cel mai mare preț din țară. Un producător de servicii metalice din Iași a făcut calculul exact: o stație, cu tot cu profit, iese la 1.700 de euro bucata. Primăria a plătit însă dublu. Din 1,6 milioane de lei, 800.000 de lei sunt bani aruncați. Furnizorul a fost unic ofertant, după o licitație în care concurența a fost eliminată printr-un caiet de sarcini îndelung contestat. La București s-au făcut module de stații cu doar 2.200 de euro/bucată. La Iași, modulele sunt un tun colosal.

Primăria Iași a cumpărat, pentru SCTP, societatea de transport a CL Iași, 100 de stații de tramvai și de autobuz. Estetic, stațiile arată oribil, vopsite în gri închis, cu sudurile la vedere și cu un policarbonat banal pe copertină. Însă principala problemă este prețul, exagerat de mare.

Sunt 80 de stații pentru autobuze și 20 de stații pentru tramvaie. Prețul de cost maxim calculat la o stație de autobuz este de 8.000 de lei, cu tot cu instalare și un profit generos. La stațiile de tramvai, prețul urcă pe la 10.000 de lei. La Iași acestea au costat însă peste 16.000 de lei bucata. Dublu sau nimic, deviza în administrația Chirica.

Evaluările au fost făcute de unul dintre cei mai experimentați producători de confecții metalice din Iași, care cunoaște bine piața și care execută zilnic asemenea lucrări. Dorește să-și păstreze anonimatul considerând că administrația locală este ranchiunoasă și răzbunătoare, putându-i afecta afacerile.

Preț umflat, licitație contestată

„Am văzut ce au montat în oraș și am explodat. Alea costă mult mai puțin, prețul de producție este undeva la 4.000 de lei, dacă pui adaos de 100% le vinzi cu 8.000 de lei bucata, nicidecum cu 16.000, mai ales că este o comandă de volum și prețul de cost scade”, spune proprietarul firmei de confecții metalice.

Unul din participanții la licitație a făcut contestație la CNSC, din faza anterioară deschiderii ofertelor, spunând că Primăria Iași a direcționat banii, prin condițiile de participare, către firma din Neamț – Belmar Prod, care a livrat produsele. A pierdut contestația pe o chestiune procedurală, nu a mai participat ulterior, firma din Neamț Belmar Prod rămânând unic ofertant.

partajează acest articol:
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

VIDEO. Atentat terorist la o școală din Rusia. S-au înregistrat 11 morți și cel puțin 20 de morți

Persoane necunoscute au intrat în această dimineață în Gimnaziul nr. 175 din Kazan, Regiunea Tatarstan și au deschis focul asupra elevilor și profesorilor, scrie...

Vânătorii de trofee

Vești bune: dacă îndeplinim planul la vaccinare (5 mil. vaccinați) din iunie mergem la teatru, cinema, restaurante și chiar și la nunți. Divorțurile n-au fost afectate de pandemie.

Buncărul Cristoiu s-a fisurat

Ion Cristoiu revine și spune clar că „nu” și invocă un proces pe care îl avusese cu Vadim Tudor care „a susținut într-o conferință de presă că, sub numele de cod „Coroiu”, nu știu ce spusesem la Securitate.
partajează acest articol: