IAȘI – UNGHENI: Primarul Marcu a plătit piatra în luna mai și a adus-o în noiembrie, după plângerea penală. Ungheni, lumea a treia: corupție și sărăcie

Data:

* La 15 km de Iași înoți în noroaiele de pe cele mai proaste drumuri din județ
* Primarul a cumpărat piatră de la aceeași firmă cu care lucrează de ani de zile, a plătit-o de cinci luni și n-a mai adus-o
* Consilierii locali din Opoziție i-au făcut plângere penală și au chemat Curtea de Conturi
* Abia după control, primarul Iulian Marcu a adus câteva camioane cu piatră, care încă nu e împrăștiată pe drumuri
* Consilierii îl acuză de dublu prejudiciu: a adus piatră de calitate mai proastă, care e cu 30% mai ieftină decât ce scrie în contract
* Autobuzele refuză să intre în Ungheni, dar primarul promite marea cu sarea. E la al patrulea mandat și a fost în trei partide: PDL, PSD și acum PNL

Cele mai proaste drumuri din județ se află pe raza comunei Ungheni. Ca-n lumea a treia. Sunt 35 de kilometri de drum sătesc și comunal, de pământ și de piatră, și alți 9 kilometri de drum județean, în mare parte decopertat. Ici-colo, petice de asfalt.

Iulian Marcu a schimbat trei partide, dar în trei mandate n-a pus niciun kilometru de asfalt prin comună

Ca și cum n-ar fi de-ajuns, un consilier local Pro România l-a acuzat pe primarul PNL din Ungheni de mișmașuri cu basculantele de piatră. „A cumpărat în luna mai refuz de ciur concasat. Transportul a venit abia în noiembrie, dar la o calitate inferioară. Un material mai ieftin. În loc de refuz de ciur concasat, societatea a  livrat un sort de granulaţie 16-32 mm amestecat cu pământ”, a susținut Nicu Lucian Bambu, ales local Pro România.

Ar fi dublă pagubă: și bani cheltuiți, și drumuri nepietruite. Primarul Iulian Marcu a respins acuzațiile și a spus că oamenii sunt răi, se ocupă doar cu reclamații.

Ciurul concasat (foto stânga) se diferențiază clar de sortul de granulație (foto dreapta) și este de o calitate mai bună. Primarul a plătit piatră concasată și a adus pietriș de balastieră, care e mai ieftin

Piatra a venit sub amenințarea Curții de Conturi

Suspiciunea: pe 12 mai 2021, potrivit sistemului electronic public de achiziții (SICAP), Primăria Ungheni a cumpărat, prin achiziție directă, 1.440 mc refuz de ciuc concasat.

Suma totală a fost de 129.600 lei, fix sub pragul de licitație. A reieșit, așadar, o medie de 90 de lei pentru fiecare metru cub. Acest material era destinat pietruirii drumurilor locale aflate într-o stare deplorabilă.

„Această achiziţie are, în opinia noastră, mai multe ingrediente ale unei fraude bine puse la punct, prejudiciul estimat de noi fiind de aproximativ 20.000 de euro”, a declarat Nicu Lucian Bambu, consilier local Pro România.

Acesta a afirmat că transportul de piatră a întârziat luni în șir. „Marfa a venit în noiembrie, abia după ce ne-am adresat mai multor instituții de control. A fost sesizată inclusiv Curtea de Conturi”, a declarat alesul local.
Povestea e mai sumbră de-atât: consilierii locali au întrebat 4-5 luni unde-i piatra, apoi au făcut plângere penală la Parchet. Procurorii au sesizat Curtea de Conturi ca procedură prealabilă, iar inspectorii au venit în control în octombrie 2020, stând la Ungheni trei săptămâni. Abia după ce a plecat Curtea de Conturi, pe 2 noiembrie, primarul Iulian Marcu a adus basculantele cu piatră, în jur de 20 noiembrie, dar aceasta nu este nici la această dată împrăștiată pe străzi.

Articolul complet poate fi citit pe site-ul REPORTERIS.RO.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv. Ceruse să fie lăsat la domiciliu. | Info Sud-Est

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv. Autorul accidentului mortal...

Spitalul Dăruiește viață a început să funcționeze. Primii copii transferați

Spitalul Dăruiește Viață a început să funcționeze, iar copiii...

Pădurar cercetat pentru că a dat mită carne și țuică | Săptămâna online

Pădurar cercetat pentru că a dat mită carne și...