Iașul atinge un record la atragerea de fonduri europene. POR: contracte de un miliard de lei la Iași

Data:

spot_img

Valoarea totală a fondurilor europene accesate în cadrul celui mai cunoscut program de finanțare a trecut pragul de un miliard de lei în județul Iași. Cifrele Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 la nivelul lunii mai 2019 arată 121 de contracte încheiate de beneficiarii din Iași (autorități locale și județene, firme, lăcașuri de cult, spitale și universități) în valoare de 1,01 miliarde lei. Din această sumă, asistența financiară nerambursabilă este de aproape 850 milioane lei.

Dintre cele 121 de proiecte, 20 au fost deja finalizate, fiind vorba despre inițiative implementate de societăți comerciale. Valoarea totală a proiectelor finalizate ajunge la 20 milioane lei. Alte patru proiecte, derulate tot de firme, au fost reziliate, suma totală pierdută de acestea fiind de aproape 12 milioane lei. Celelalte 97 de proiecte se află în diverse etape de implementare.

Bani mai mulți decât în fosta programare

Deși a început târziu, prin intermediul POR au fost accesate deja mai multe fonduri UE față de întreaga perioadă a programării precedente (2007 – 2013). În cadrul POR 2014 – 2020 contractele au început să fie semnate din 2017. La nivelul lunii mai 2019, fondurile accesate direct de la Bruxelles au o valoare de 3,2 miliarde lei în toate cele șase județe ale regiunii. Spre diferență, în exercițiul bugetar anterior, beneficiarii din Regiunea de Nord-Est au încasat de la UE peste 2,7 miliarde lei. Până în prezent au fost semnate 503 contracte (valoare totală de 3,8 miliarde lei): 93 au fost finalizate, 400 sunt în implementare, iar 10 au fost reziliate. Într-un top al județelor, Iașul conduce detașat după valoarea totală a proiectelor (1,01 miliarde lei), fiind urmat de Bacău (688 milioane lei), Neamț (657 milioane lei), Suceava (618 milioane lei), Botoșani (520 milioane lei) și Vaslui (340 milioane lei). 

Cine sunt beneficiarii fondurilor POR

Principalii beneficiari ai fondurilor POR sunt autoritățile locale și județene, lăcașuri de cult și societățile comerciale. Deși cele mai multe proiecte din județul Iași sunt implementate de firme (peste 90 dintre cele 121), valoarea este mult sub cea accesată de instituțiile ale statului. Societățile comerciale derulează proiecte cu o valoare cuprinsă între câteva sute de mii de lei și 10 milioane lei. În general, este vorba despre modernizarea de capacități de producție, achiziția de diverse echipamente și utilaje și realizarea unor investiții pentru extinderea activităților specifice. În total, firmele ieșene au în desfășurare proiecte de peste 230 milioane lei. Restul fondurilor au fost accesate de către autorități (primării, Consiliul Județean și ministere), spitale, universități și lăcașuri de cult.

Cele mai mari proiecte din județ aparțin CJ Iași: modernizarea a 168 km aferenți drumului Iași – Suceava (327 milioane lei) și reabilitarea Spitalului de Copii „Sf. Maria” (121 milioane lei). Celelalte inițiative din județ au valori de sub 100 milioane lei, pe locul trei în top fiind un proiect al Ministerului Sănătății pentru dotarea și diverse lucrări la spitalele din subordine (32 milioane lei). POR este doar unul dintre programele europene de finanțare, beneficiarii având la dispoziție alte șase programe prin care se atrag, de asemenea, sume importante de bani: Programul Operațional Capital Uman (POCU), Programul Operațional Competitivitate (POC), Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT), Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) și Programul Operațional Persoanelor Defavorizate (POAD).

În perioada 2007 – 2013, în cadrul tuturor celor șapte programe, Regiunea de Nord-Est a înregistrat plăți din bugetul european în valoare de 7,2 miliarde lei și, foarte probabil, în actuala programare acest prag va fi depășit. Suma nu cuprinde și cofinanțarea beneficiarilor.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Alex Andrei
Alex Andreihttp://ziaruldeiasi.ro
A debutat în presă în anul 2005 și în prezent este reporter la „Ziarul de Iași” în cadrul departamentului administrație-politic (din 2015). Anterior, a lucrat la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” și a fost timp de șapte ani corespondentul din Iași al „NewsIn”, fosta agenție de știri a grupului Realitatea-Cațavencu. De-a lungul timpului, a mai avut colaborări punctuale cu diverse publicații locale și centrale. În 2017 a lansat apix.ro, un ziar online dedicat dezvoltării urbanistice a Iașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.