Iașul sărbătorește hramul Sfintei Parascheva | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Iașul sărbătorește hramul Sfintei Parascheva. Pelerinajul la moaşte se apropie de punctul culminant: slujba va fi susţinută astăzi, luni, 14 octombrie, pe scena amenajată în dreptul bulevardului Ştefan cel Mare, de către Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Rândul de pelerini a fost lung tot weekend-ul, în permanenţă aşteptându-se ore întregi pentru închinare. Pe parcursul zilei de ieri a fost finalizată şi montarea ecranelor de-a lungul rândului şi în diferite zone ale oraşului, pe care va fi transmisă slujba de Liturghie de astăzi (care se va desfășura în intervalul orar 09:30-12:30), de hramul Ocrotitoarei Moldovei. De asemenea, încă de duminică, în bucătăria cantinei sociale din Iași au început să clocotescă sarmalele pregătite special pentru hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.  Aproximativ 20.000 de sarmale s-au pus la foc mic aici.

Masa tradițională se pregătește cu multă atenție pentru pelerinii veniți din toate colțurile țării să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Citește și: Scandalul „Nordis” de la Ploiești s-a lăsat cu arestări. La București, faptele sunt cercetate „in rem”, adică dosar ținut la sertar

Majoritatea pelerinilor s-a îndreptat spre Iaşi după momentul de miercuri seara, când moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon  au fost aduse la Iaşi din Grecia. 

Relicvele au fost aduse de pe Muntele Athos

Preotul Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, definea pelerinajul astfel: „Pelerinajul este un parcurs de rugăciune, de evlavie, o cale de regăsire atât a sinelui, cât și a Bunului Dumnezeu și a Sfinților Săi.”

Relicvele sfinte au fost aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” de pe Muntele Athos. Părintele din Grecia care-a ținut cuvânt cu ocazia aducerii la Iași a moștelor Sfântului Pantelimon, împreună cu Părintele Mitropolit Teofan, este monahul Nikodimos Rantsios, delegat al starețului Partenie al Mănăstirii „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.

Citește și: Microhidrocentralele care seacă cursurile de apă și distrug zonele protejate sunt subvenționate de stat. Ce politicieni sunt implicați INFOGRAFIC

„Întâmpinarea sfintelor moaște” a avut loc la intrarea din față a Mitropoliei. Mai mulți voluntari au aprins lumânări pe care le-au ținut în mâini, așezându-se în rând, pe scări, de o parte și de alta. După ce moaștele au ajuns în curte, soborul alcătuit din peste 20 de preoți și diaconi a fost urmat până în interiorul Mitropoliei. Întreaga procesiune, la care au participat sute de ieșeni, printre care și Mihai Chirica, primarul Iașului, a fost emoționantă. Sfântul Pantelimon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți vindecători.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Spitalul Pediatric Monobloc, un pas mai aproape de realizare | Monitorul de Cluj

Spitalul Pediatric Monobloc, un pas mai aproape de realizare....

Portavocile propagandei pro-ruse | Puterea a Cincea

Portavocile propagandei pro-ruse. În plină perioadă a amenințărilor hibride...

Primăria Constanța cumpără curtea Palatului Regal din Mamaia | Info Sud-Est

Primăria Constanța cumpără curtea Palatului Regal din Mamaia. Terenul...