Iașul va mai pierde 327 mp de pădure urbană în cartierului Ciurchi | Reporter de Iași

Data:

spot_img

Iașul va mai pierde 327 mp de pădure urbană între Complexul Ciurchi și blocul turn H1, după ce terenul a fost scos la vânzare. Spațiul figurează din anul 2021 în Registrul Spațiilor Verzi al Primăriei, fiind ilegală construirea imobilelor pe acest teren. Anunțul i-a scandalizat pe locuitorii din Tătărași.

În Ciurchi, lângă complexul comercial de cartier, a apărut, pe un copac, un anunț de vânzare teren. Cei 327 mp despărțiți în două loturi de o alee pietonală făceau parte din complex și acum sunt spațiu verde, cu copaci și iarbă.

Vânzători sunt soții Cristian și Monica Ilie, prin intermediul unei agenții imobiliare. Angajații acesteia au spus că nu-i o problemă că parcelele sunt ocupate de spațiul verde. La Primăria Iași va fi scos din registrul special și inclus la categoria curți – construcții.

Mutarea, dacă se va realiza, îl va face edificabil, adică se va putea construi pe el. Într-o zonă deja sufocată de imobile. Dar în extrasul de carte funciară din prezent, parcelele figurează ca având categoria de folosință „altele”.

Doi la mână: registrul de spații verzi al Primăriei este o glumă proastă: pe pagina web, funcționarii au încărcat mai multe pdf-uri în care, chipurile, s-ar regăsi toate. Identificarea celui din Ciurchi e o misiune aproape imposibilă: trebuie deschise toate cele aproape 1.500 de documente, la mână. Nu este disponibil niciun motor de căutare.

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

„Nu pot fi făcute blocuri, iar regimul de înălțime e P+2”

Pe un copac de lângă Complexul Ciurchi a apărut o tăbliță cu două numere de telefon și mesajul „De vânzare”. Terenurile au vegetație și copaci și au făcut parte dintotdeauna din spațiul aferent complexului. Suprafața este tăiată în două de o alee pietonală. Una dintre bucățile de pământ are 153 mp, cealaltă 174 mp (327 mp total).

REPORTER DE IAȘI a sunat la numerele afișate pe copac, ce aparțin unei agenții imobiliare. Agentul a precizat că prețul este de 65.000 de euro, adică aproape 200 de euro/mp. În ianuarie 2022, aceleași două suprafețe fuseseră scoase la vânzare la un preț de 250 euro/mp, un total de peste 81.000 euro, deci suma cerută a scăzut între timp.

Agentul imobiliar care vinde proprietatea a confirmat că terenul este în Registrul spațiilor verzi. „Conform certificatului de urbanism, terenul este pentru cabinete medicale, spații de joacă. Nu pot fi făcute blocuri, iar regimul de înălțime e P+2”, a precizat acesta.

Citește și: România sancționează Rusia, oligarhii își văd de afaceri

Suprafața poate fi scoasă din lista terenurilor catalogate drept spații verzi, spune agentul imobiliar care vinde proprietatea

În timpul discuției, el a spus că, deși terenul e acum spațiu verde, „se rezolvă la Primărie”. Adică poate fi scos din lista terenurilor catalogate drept spații verzi. Acesta a mai afirmat că suprafața e proprietate privată și are regim „curți construcții”, iar eliminarea lui din registru nu-i dificilă.

Faptul că terenul este în registru înseamnă că el a aparținut domeniului public, dar a fost retrocedat. Până în vara anului trecut, era interzisă schimbarea destinației unui spațiu verde. Parlamentarii au modificat vechea formă a Legii 24/2007 a Spațiilor verzi, care permite acum schimbarea destinației: „Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria «curți-construcții», terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu”.

Agentul imobiliar a precizat că parcelele sunt intabulate având această încadrare, de „curți – construcții”.

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și: Care sunt obiectivele de politică externă ale Kamalei Harris, dacă va ajunge președinta SUA

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ReporterIS)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

USR Iași și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Care e ordinea provizorie? | Ziarul de Iași

USR Iași și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din...

Paradă de motociclete inedită. Zeci de motocicliste în fuste au ambalat motoarele în Miercurea – Ciuc

Paradă de motociclete inedită. Zeci de femei au participat,...

România contribuie la raportul NATO privind abuzul sexual în rândul femeilor din armată

Dezvăluirile recente din armatele aliate NATO arată o cultură...