ÎCCJ: Profesorii care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora nu beneficiază de concediu de odihnă plătit

Data:

spot_img

Cadrele didactice în activitate care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

“Admite sesizarea formulată de Tribunalul Covasna – Secţia civilă în dosarul nr. 582/119/2024, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă: Cadrele didactice în activitate care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată. Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16 septembrie 2024”, potrivit site-ului instanţei supreme.

Interpretarea ÎCCJ

Tribunalul Covasna a solicitat ÎCCJ dezlegarea următoarei chestiuni de drept: “Dacă, în interpretarea art. 106 alin. (1) Codul Muncii, art. 144 Codul Muncii și art. 220 alin. (1) și (5) din Legea 198/2023, respectiv art. 267 alin. (1) din Legea 1/2011, raportat la art. 5 alin. (1) din OMEd nr. 4050/2021, cadrele didactice în activitate care desfăşoară și activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeași unitate de învăţământ preuniversitar (de ex. au un contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcţia de bază cu norma întreagă, cât și un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora), pot beneficia de concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite și neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată, conform art. 146 alin. (3) din Codul Muncii?”.

Cadre didactice – care desfăşoară și activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeași unitate de învăţământ preuniversitar – au solicitat în instanţă concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite și neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată, conform art. 146 alin. (3) din Codul Muncii.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un TIR încărcat cu electrocasnice a luat foc şi a ars complet în Vama Nădlac II

Un TIR încărcat cu electrocasnice a luat foc şi...

Procesul soților Nicolae și Elena Ceaușescu, trimis la CAB

Curtea Militară de Apel București a declinat dosarul 1/753/1989...

Geoparcul UNESCO Ţara Haţegului: Arta şi ştiinţa se întâlnesc în proiectul ”The Big Green”

Proiectul european „The Big Green” (TBG), care aduce împreună...