Îi va mitralia America pe migranții de la granița cu Mexicul?

Data:

spot_img

Trump n-a dat înapoi de multe ori cât a fost președinte. Au fost foarte puține ocazii când americanii — și, mai important, alegătorii lui conservatori — au fost atât de oripilați de faptele sau vorbele lui încât să-l determine să se răzgândească. Una dintre ocaziile când totuși s-a întâmplat așa ceva a fost „scandalul despărțirii familiilor” din 2018, când mii de copii au fost luați cu forța de la părinții care trecuseră granița ilegal.

În America, trecutul graniței în mod fraudulos este o infracțiune federală minoră, iar puțin americani ar fi de-acord să pedepsească o infracțiune minoră cu pierderea custodiei propriilor copii. Dar exact asta s-a întâmplat în 2018, iar motivul acestei grozăvii poate fi atribuit doar parțial atitudinii răuvoitoare a lui Trump față de imigranți. De vină au fost și un șir de politici aparent rezonabile care au dus inexorabil la fapte inumane.

Când a devenit președinte, Trump a declarat că administrația sa îi va trata pe toți imigranții fără forme legale ca pe niște infractori, în loc să se ocupe cu prioritate de cei cu adevărat periculoși. Aceasta a fost faimoasa politică de „toleranță zero” pe care o promisese în campania electorală. Milioane de americani au votat pentru el știind cât se poate de bine că intenționează să implementeze această politică dură și, în general, l-au lăsat să o facă odată ce și-a intrat în funcție.

Ce nu au înțeles Trump și susținătorii săi de la bun început e că arestarea unor familii întregi va duce pe cale de necesitate la imagini oribile cu copii care plâng disperați în timp ce sunt smulși din brațele părinților lor de către agenți în uniforme.

Reglementările americane nu permit autorităților să țină copii nevinovați în închisoare pentru o perioadă îndelungată. Așa că atunci când decizi să-l tratezi pe cel care trece granița ilegal ca pe un infractor periculos ce trebuie băgat la pușcărie, te vei trezi că va trebui să îi iei copiii.

Citește și: Rusia. Ce se mai întâmplă cu mișcările de opoziție

Astfel de imagini au oripilat așa de mulți americani încât Trump s-a văzut nevoit să pună capăt politicii de „toleranță zero” în iunie 2018. Mii de copii fuseseră deja separați de părinți și a fost nevoie de ani întregi după aceea pentru a reîntregi familiile victimizate. Și, să nu uităm, toată această traumă a fost cauzată pentru a pedepsi o infracțiune — trecutul ilegal al graniței — de nivelul fumatului unei țigări de marijuana.

Marea problemă e că acest lanț de evenimente nefericite se poate ușor repeta chiar și în absența unui președinte căruia îi lipsește orice urmă de simpatie pentru azilanți. Din cauză că legislația americană a imigrației este învechită și inadecvată, nu va fi nevoie de intenții cu adevărat ticăloase pentru a fi comise acte de violență statală asupra migranților și așa vulnerabili.

Ce se va întâmpla dacă, peste câțiva ani, clima se va deteriora atât de mult încât sute de mii de oameni vor fi nevoiți să-și părăsească casele și să o ia către nord, către granița Mexicului cu SUA? Definiția dată de statul american noțiunii de „refugiat” nu-i include pe cei care fug de inundații, incendii de pădure, tornade, valuri de căldură, deșertificare și alte catastrofe climaterice, așa că aceste persoane nu vor avea nicio șansă să intre legal în SUA.

Mulți vor fi conștienți de acest lucru dar, fiind disperați, vor încerca să forțeze granița. Acest lucru va accelera procesul de militarizare, deja avansat, al graniței, prin care vor fi adăugați și mai mulți senzori, garduri de sârmă ghimpată, drone, ziduri și grăniceri înarmați. Retorica explozivă a „invaziei străinilor” se va acutiza și ea.

Când va fi tot mai greu să treci granița, migranții disperați vor căuta să exploateze unul dintre puținele avantaje pe care le posedă: faptul că sunt mulți. Escaladatul simultan al gardurilor de către sute de oameni, în speranța că măcar unii vor reuși să evite să fie prinși, are șanse bune de reușită (și chiar a reușit în alte locuri).

Iar când reușește, reacția pe care o atrage este cât se poate de previzibilă: grănicerii, funcționarii care îi conduc pe grăniceri, politicienii care îi conduc pe funcționari și poporul care îi votează pe politicieni vor cere, cu toții, „să se facă ceva”. Puși în fața a sute de migranți care se cațără pe ziduri și apoi aleargă către ei cu puterile pe care ți le dă disperarea, grănicerii, deja antrenați să gândească ca soldații, vor face ceea ce fac soldații de obicei când vine „dușmanul” peste ei: vor trage — mai întâi cu gaze lacrimogene, apoi cu gloanțe de cauciuc și până la urmă cu gloanțe adevărate.

Grăniceri americani trăgând în migranți neînarmați de toate vârstele — o imagine apocaliptică pe care avem toate șansele să o vedem la televizor curând, pentru că realității nu-i pasă de motivele pentru care America refuză să-și aducă politica de imigrație în secolul 21.

***

Jurnalistul Răzvan Sibii scrie de trei ani editoriale despre sistemul de imigrație american în Daily Hampshire Gazette, un ziar care acoperă mediatic câteva orașe din vestul statului Massachusetts.

The Gazette este cea de-a doua cea mai veche publicație americană care nu și-a întrerupt niciodată apariția, fiind fondată în anul 1786 de către un grup de businessmeni pentru a contracara propagandistic Răscoala lui Shay.

Versiunea în limba engleză a acestui editorial a apărut în Daily Hampshire Gazette în septembrie 2023. Traducerea a fost realizată de către autor și este publicată de PRESShub cu permisiunea publicației americane și cu câteva modificări realizate din motive de context și claritate.

Citește și: Instanța supremă se opune, din nou, deciziilor europene în legătură cu prescripția faptelor penale

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Sibii
Răzvan Sibii
Răzvan Sibii deține un doctorat în Științele Comunicării la University of Massachusetts Amherst. A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universității Americane din Bulgaria. Preocupările sale academice, pedagogice și jurnalistice se concentrează pe probleme de limbă, construcția identității, imigrație și încarcerare. A lucrat ca reporter la publicațiile Arădeanul și Bănățeanul. Din America, a colaborat cu Adevărul, Inclusiv.ro, Libertatea, Foreign Policy România, PressOne.ro și altele. Scrie lunar un editorial despre imigrație pentru Daily Hampshire Gazette, un ziar local din Massachusetts.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...