IICCMER: 2.207 de copii au murit prin înfometare, în cămine spital, până în 1990

Data:

spot_img

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc transmite faptul că a investigat, începând cu anul 2017 și până în prezent,  moartea a 2207 de copii, decese care au survenit prin înfometare, condiții improprii de viață și lipsirea de asistență medicală în 4 din cele 26 de Cămine spital care au funcționat pe teritoriul RSR, până în 1990.

IICCMER estimează că în perioada 1967 – 1990 au murit peste 15.000 de minori, internați în cele 26 de Cămine spital.

Statistici sumbre

Dintre toate Căminele spital și Spitalele de neuropsihiatrie investigate de IICCMER, la Căminul spital de la Cighid a fost înregistrată cea mai mare mortalitate: de la înființare spitalului (1 octombrie 1987) și până la 30 aprilie 1990 au murit 160 de copii, dintr-un număr de 183 internați în spital.

Precizarea vine ca urmare a inițiativei pan-europeană, derulată ieri, în Parlamentul European, inițiativă care aduce laolaltă 19 țări și are ca scop oprirea, recunoașterea și prevenirea abuzurilor asupra copiilor Europei.

IICCMER a depus sesizări penale în 2017 și 2018, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în căminele spital Cighid (între anii 1987-1990), Păstrăveni (între anii 1966 – 1990), Sighetu Marmaţiei (între anii 1973-1991) și Spitalul pentru copii Neuropsihici cronici, de la Siret (între anii 1980 – 1989).

Citește și: Expertul în securitate Iulia Joja: „Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față cea a SUA” (presshub.ro)

Deocamdată nu este cunoscut numărul real de supraviețuitori ai acestor cămine spital

Investigațiile s-au bazat pe o solidă documentare arhivistică, identificarea martorilor, victimelor și posibililor responsabili. Deşi în mod oficial căminele spital găzduiau minori declaraţi „irecuperabili”, există numeroase cazuri documentate în care copii perfect sănătoşi fizic şi psihic sau cu anumite infirmităţi fizice recuperabile, copii orfani sau proveniţi din familii dezorganizate, erau repartizaţi de către instituţii ale statului spre astfel de centre, în care o bună parte dintre cei internaţi şi-au găsit sfârşitul, iar cei care au supravieţuit au rămas cu traume fizice şi psihice severe.

IICCMER continuă seria de investigații speciale a Căminelor spital în care au avut loc decese și tratamente inumane.

,,Era nevoie de o astfel de inițiativă pan-europeană care să susțină și mai mult necesitatea investigării acestei categorii de victime care a suferit de pe urma regimului comunist.

Ororile și traumele cumplite care s-au petrecut în aceste cămine spital și care au condus la decesul atâtor mii de suflete nu pot fi uitate sau minimizate.

Vorbim de copii neajutorați care cu bună știință au fost supuși acestor atrocități. Ținând cont de investigațiile derulate până în prezent de IICCMER, din care rezultă un număr de peste 15 000 de victime, dar și de faptul că deocamdată nu este cunoscut numărul real de supraviețuitori ai acestor Cămine spital, rog organele de justiție să analizeze cu celeritate sesizările penale depuse de Institut, în anul 2017 și 2018.

Dincolo de aceasta, intenția noastră este aceea de a susține demersurile de recunoaștere a celor decedați și a supraviețuitorilor acestor odioase Cămine spital ca fiind victime ale regimului comunist’’, a declarat Prof.univ.dr Daniel Șandru – Președinte executiv IICCMER. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related