Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat joi că a predat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București materiale esențiale în dosarul care investighează decesul a 436 de minori aflați în Căminul-spital Plătărești în perioada regimului comunist.
“IICCMER a predat astăzi procurorului de caz o serie de materiale documentare esențiale pentru soluționarea denunțului înaintat de către instituție Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la tratamentele inumane și degradante aplicate minorilor internați în Căminul-spital nr. 4 Plătărești în perioada comunistă”, a transmis IICCMER.
Potrivit instituției, documente istorice și dovezi ale abuzurilor sistematice suferite de copiii instituționalizați în această unitate, totalizând peste 16.000 de file, au fost predate în format electronic, contribuind astfel substanțial la ancheta aflată în curs de desfășurare. Aceste cămine-spital, destinate în mod oficial îngrijirii copiilor, s-au constituit în locuri de suferință, neglijență și abuz, în care drepturile fundamentale ale minorilor erau sistematic încălcate.
„Este de datoria noastră să ne asigurăm că adevărul despre aceste abuzuri este dezvăluit și că victimelor li se va face dreptate. Materialele pe care le-am predat procurorului vor oferi o bază solidă pentru investigarea și tragerea la răspundere a celor implicați în aceste crime” a declarat președintele IICCMER, Daniel Șandru.
Citește și: Împrumuturile bizare făcute de Hubert Thuma, liberalul care țintește un nou mandat la șefia CJ Ilfov
Ancheta se concentrează pe identificarea persoanelor responsabile de tratamentele inumane și pe elucidarea circumstanțelor care au permis ca asemenea abuzuri să se întâmple.
IICCMER a depus, la finalul anului 2023, un denunţ la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane și degradante aplicate minorilor internați în Căminul-spital nr. 4 Plătărești, care au dus nemijlocit la decesul a 436 dintre ei, jumătate dintre cei internaţi, şi la provocarea de suferințe inimaginabile unui număr cel puțin la fel de mare de minori care au supraviețuit aceluiași regim.
Anterior, în 2018, IICCMER înaintase un denunţ către Parchetul General cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret în perioada 01.01.1980 – 22.12.1989, perioadă în care au murit 340 de minori. Acest caz va ajunge în curând pe rolul Curții Constituționale. Cu un an înainte, IICCMER formulase un alt denunţ cu privire tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în Căminele spital din Cighid, Păstrăveni și Sighetu Marmației.
Citește și: Droguri îngropate în curtea unei case din Giurgiu. DIICOT a descoperit 14 kg de cocaină în valoare de un milion de euro
Potrivit cadrului legal de funcționare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.
“IICCMER are un angajament moral și profesional puternic față de adevăr și justiție, fiind motivat de dorința de a restabili memoria victimelor și de a aduce lumină asupra nedreptăților trecutului. Predarea acestor materiale marchează un pas important în recunoașterea și reparația nedreptăților suferite de aceste victime, consolidând astfel rolul esențial al IICCMER în apărarea drepturilor lor și în aducerea vinovaților în fața justiției”, a transmis instituția.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: IICCMER)