Ilie Bolojan a declarat în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România că țara noastră continuă să fie un stat stabil și democratic. De asemenea, președintele a menționat importanța unui proces electoral corect și transparent, iar în ceea ce privește politica externă, a subliniat angajamentul țării pentru sprijinirea Ucrainei și pentru consolidarea relațiilor cu partenerii internaționali.
Președintele interimar al României a menționat că țara noastră rămâne un stat democratic, care acționează continuu pentru consolidarea instituțiilor și a încrederii cetățenilor în acestea. „Întărirea democrațiilor noastre este un obiectiv permanent, iar România nu face excepție”, a declarat el.
Bolojan a făcut referire și la dificultățile întâmpinate anul trecut în procesul electoral.
„Doresc să afirm, cu toată responsabilitatea, că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional, al legii și al democrației. Pentru alegerile prezidențiale ce vor fi organizate în luna mai, obiectivul nostru – al tuturor instituțiilor – este de a lucra pentru un proces electoral liber, corect și transparent. Din poziția în care mă aflu, în acord cu atribuțiile ce îmi revin, voi veghea la îndeplinirea acestui obiectiv”, a precizat Ilie Bolojan.
Citește și: Discuții între SUA și Rusia în Arabia Saudită. Negocieri privind războiul din Ucraina
În ceea ce privește politica externă a României, președintele interimar a subliniat că aceasta va continua să își urmeze cursul firesc, având parteneriate strategice cu Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite. „Rămânem un stat ce crede ferm în viitorul Uniunii Europene. Rămânem proatlantici și un stat aliat responsabil. Suntem un partener de încredere în plan bilateral și în comunitatea internațională”, a spus Bolojan.
Referindu-se la conflictul din Ucraina, Bolojan a subliniat necesitatea unei „încetări a focului și a unei păci juste și durabile” în fața agresiunii Rusiei.
„Este timpul ca această agresiune să înceteze. O încetare a focului, urmată cât mai curând de o pace justă și durabilă, reprezintă un obiectiv care trebuie urmat nu numai de părțile aflate în conflict, dar și de întreaga comunitate internațională.”, a declarat președintele interimar.
Ilie Bolojan a subliniat și că România se află într-o „nouă realitate” marcată de atacuri hibride, dezinformare și amenințări asupra infrastructurii critice, subliniind că țara noastră trebuie să fie mai bine pregătită pentru a face față acestor provocări.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Administrația prezidențială)
Anularea alegerilor prezidentiale din România a oripilat o lume întreagă. In discursul inaugural la cea de-a 61-a Conferinţă de securitate de la Munchen (MSC 2025) din perioada 14-16 februarie 2025, J. D. Vance, vicepreședintele SUA s-a referit în termeni foarte duri la argumentele care au stat la baza anuării alegerilor:
“Acum, am ajuns în punctul în care situația a devenit atât de gravă încât, în decembrie, România a anulat pur și simplu rezultatele unor alegeri prezidențiale pe baza unor suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații și a unei presiuni enorme din partea vecinilor săi continentali.
Acum, după cum înțeleg, argumentul a fost că dezinformarea rusă a infectat alegerile din România, dar aș cere prietenilor mei europeni să aibă puțină perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclame pe rețelele de socializare pentru a vă influența alegerile. Cu siguranță, o credem și noi. Puteți s-o condamnați chiar și pe scena mondială. Dar, dacă democrația dumneavoastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început.”
(Vezi:https://www.youtube.com/watch?v=0byqEVCxz50)
In realitate vina apartine guvernului Ciolacu-1 pentru proasta organizare a alegerilor prezidențiale si parlamentare prin înghesuirea acestora la finalul anului 2024, în trei duminici la rând:
-24 noiembrie, 2024- primul tur al alegerilor prezidentiale;
-1 decembrie, 2024- alegeri parlamentare;
-8 decembrie,2024- al doilea tur al alegerilor prezidentiale.
In plus, PSD si PNL au făcut jocuri politice pentru a-si trimite candidatul propriu in turul 2 alături de un contracandidat din partidele suveraniste pe care să-l invingă mai usor.
(Vezi: https://defapt.ro/ciolacu-admite-psd-voturi-lui-simion/ si:
https://snoop.ro/anaf-a-descoperit-ca-pnl-a-platit-o-campanie-care-l-a-p…)
Ce a urmat se stie. Pe 6 decembrie, 2024 Curtea Constituţională a României (CCR) a anulat intregul proces electoral al alegerilor prezidenţiale, după ce validase primul tur, iar al doilea tur era în desfăşurare în strainatate, ceea ce a aruncat ţara într-un haos institutional fără precedent. Anularea alegerilor nu rezolvă absolut nimic , ba dimpotrivă , adânceşte şi mai mult falia din interiorul societăţii româneşti.
Cu toate astea, în loc să-si asume eşecul scrutinului sin decembrie, 2024, Ciolacu face pe prostul si solicita convocarea CSAT, pe tema dovezilor privind anularea alegerilor prezidenţiale, ca si cum „nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”.
P.S. : https://snoop.ro/anaf-a-descoperit-ca-pnl-a-platit-o-campanie-care-l-a-promovat-masiv-pe-calin-georgescu-pe-tiktok/