Iliescu inocentul și ceilalți trei președinți

Data:

spot_img

Iliescu inocentul și ceilalți trei președinți. După aproape 35 de ani de la căderea comunismului, toți foștii președinți sunt compromiși, chiar și Klaus Iohannis. Există o singură excepție: Ion Iliescu, fostul lider comunist care încă mai dă lecții de morală nației.

Ceilalți trăiesc pătați de greșeli și de capcanele în care au căzut. Emil Constantinescu, de exemplu, președinte între 1996 și 2000 din partea primei coaliții de dreapta care-i învingea pe foștii comuniști în frunte cu Iliescu, a fost aruncat în derizoriu de un scandal amoros inventat cu actrița și cântăreața Rona Hartner, care a murit anul trecut în Franța, unde s-a refugiat din cauza scandalului.

Citește și: O cunoscută avocată, încântată de florile primite din partea proxenetului criminal Clămparu

Dosarul care l-a afectat cel mai mult a fost cunoscut ca Țigareta 2, unde erau implicați în trafic cu țigări nu doar oameni de la Cotroceni, inclusiv consilierul lui cel mai apropiat, ci și fiul președintelui, după cum insista presa vremii.

Emil Constantinescu s-a declarat învins de sistem

Pe 17 iulie 2000, Emil Constantinescu se declara învins de sistem, într-un discurs în care își anunța și retragerea din cursa prezidențială pentru al doilea mandat. A fost singurul șef de stat care a avut curajul să arate cu degetul în direcția celor care l-au compromis și sabotat. Atunci, sistemul era ușor de identificat în zona serviciilor secrete, formate încă din profesioniști ai Securității vechiului regim și care continuau să-i sprijine pe cei pe care-i cunoșteau din epoca anterioară. 

După acest eșec programat de sistem, după cum lăsa fostul președinte să se înțeleagă, Ion Iliescu a câștigat în anul 2000 cursa pentru Cotroceni în fața extremistului Corneliu Vadim Tudor. În noul mandat, Iliescu l-a invitat pe Regele Mihai, pe care îl dăduse afară din țară de două ori în anii 1990, să devină emisar în încercarea României de a intra în NATO și Uniunea Europeană.

Citește și: Premierul Ciolacu confundă Bucureștiul cu România când spune că vom depăși anul viitor Austria

Sistemul s-a aliniat în spatele lui Ion Iliescu și în 2002 la Praga, România a fost invitată să intre în Alianța Nord Atlantică. Deși Bruxelles-ul acuza Bucureștiul de lipsă de voință politică pentru stârpirea corupției, totuși, la sfârșitul anului 2004, România încheia negocierile de aderare la UE. Iliescu și-a terminat cu succes misiunea în fruntea statului, dojenindu-și părintește guvernul și primul ministru de „capitalism de cumetrie”.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viitorul ca o viitură  | Revista22

Viitorul ca o viitură. Când părea că nimic nu...

Daniel Klinger: Eliminarea întregii conduceri Hezbollah și viitorul Libanului

Eliminarea întregii conduceri Hezbollah și viitorul Libanului. Dacă nu...

Prezidențiabili americani verificați în direct | Revista22

Prezidențiabili americani verificați în direct. Un raport recent al...

A vota sau a nu vota | Revista22

A vota sau a nu vota. Marginalii au devenit...