Imagini din trecut. Holocaustul în Bihor în benzi desenate

Data:

Holocaustul în Bihor. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu elevi și cadre didactice de la licee din Oradea, lansează o expoziție de benzi desenate cu povești de viață ale evreilor și romilor din județul Bihor, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

În urmă cu 80 de ani, în perioada 𝟏𝟓 𝐦𝐚𝐢 – 𝟕 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟒𝟒, de pe teritoriul Transilvaniei de Nord, anexată Regatului Ungariei prin Dictatul de la Viena (1940), 𝟏𝟑𝟏.𝟔𝟑𝟗 𝐞𝐯𝐫𝐞𝐢 au fost deportați la Auschwitz-Birkenau.

Din Oradea, circa 27.000 de evrei au fost îmbarcați în zona actualului parc Nicolae Bălcescu (fost Rhedey) cu destinația Auschwitz-Birkenau.

Holocaustul din Bihor

Citește și: Imagini din trecut. Holocaustul în Cluj în benzi desenate

De pe raza județului Bihor rămasă sub adiministrație românească, în septembrie 1942, 45 de romi au fost deportați în Transnistria.

Imagini din trecut. Holocaustul din Bihor” este un proiect care ne apropie, prin intermediul benzilor desenate de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și Transilvania de Nord, ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL.

Citește și: Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș în benzi desenate

Miercuri, 5 iunie 2024, la Sinagoga Neologă Sion vaavea loc evenimentul de lansare a expoziției. Cei interesați să descopere fragmente din istoria județului Bihor sunt așteptați începând cu ora 16:00 la un dialog despre istorii locale, continuând de la ora 17:30 cu inaugurarea expoziției de bandă desenată, ilustrată de Octav Ungureanu după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”.

Accesul este gratuit

𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫, 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭, 𝐢𝐚𝐫 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐟𝐚𝐜 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭𝐚̂𝐧𝐝 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐮𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐢𝐜𝐢: https://forms.gle/RHEk64Jin6cWHqnUA

„𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 România” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

Detalii despre proiect: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/visualising-the-past-through-graphic-novels-holocaust-remembrance-in-romania-imagini-din-trecut

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Aplicația MapBond îți pune prietenii pe hartă și te ajută să nu uiți cu cine te-ai întâlnit

Aplicația MapBond, realizată de Florin Bădiță, fondatorul Corupția Ucide,...

Topul celor mai performante orașe din România. Raportul CITY INDEX 2024

Topul celor mai performante orașe din România. Raportul CITY...

A încercat să-și incendieze profesorul, dar a fost apărat de oameni | Aktual24

A încercat să-și incendieze profesorul, dar a fost apărat...