Imagini false cu Trump, create și distribuite chiar de susținătorii lui

Data:

spot_img

Imagini false cu Trump, create și distribuite chiar de susținătorii lui, au ajuns la alegătorii afro-americani, cu scopul de a-i încuraja să voteze cu liderul republican, care speră să câștige un al doilea mandat de președinte al SUA.

Au fost descoperite zeci de clipuri video realizate prin tehnologia deep-fake, care înfățișează afro-americani ca fiind susținători ai lui Trump, scrie BBC.

Deocamdată, nu există nicio dovadă care să lege direct aceste imagini de campania lui Trump.

Citește și: Parchetul European a deschis 215 de dosare de fraudă în România. Ce a făcut în Europa

Imagini false cu Trump, pentru Trump

Trump a încercat să-și apropie în mod deschis alegătorii afro-americani, care au fost cheia victoriei electorale a lui Joe Biden în 2020.

Cofondatorul Black Voters Matter, un grup care încurajează persoanele de culoare să voteze, a declarat că imaginile trucate promovează o „narațiune strategică” menită să îl arate pe Trump ca fiind popular în comunitățile acestora.

Un autor al uneia dintre imagini a recunoscut pentru BBC: „Nu pretind că este adevărată”.

Citește și: Cum tratează Poliția o minoră obligată să se prostitueze: o umple de amenzi tot pe victimă

Imaginile generate de inteligența artificială, noua tendință

Imaginile false cu susținători de culoare ai lui Trump, generate de inteligența artificială (AI), reprezintă una dintre tendințele noi de dezinformare înaintea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie.

Spre deosebire de 2016, când au existat dovezi ale unor campanii de influență din afara SUA, imaginile generate de AI găsite de BBC par să fi fost realizate și distribuite chiar de către americani.

Unul dintre ei a fost Mark Kaye și echipa sa de la o emisiune radio conservatoare din Florida.

Aceștia au creat o imagine cu Trump zâmbind cu brațele în jurul unui grup de femei de culoare la o petrecere și au distribuit-o pe Facebook, unde Kaye are peste un milion de urmăritori.

Imagini false cu Trump, create de Mark Kaye și echipa sa
Imagini false cu Trump, create de Mark Kaye și echipa sa

La prima vedere, imaginea pare reală, dar, la o privire mai atentă, pielea tuturor este puțin prea strălucitoare și lipsesc degetele de la mâinile oamenilor – câteva semne evidente ale imaginilor create de inteligența artificială.

„Nu sunt un fotojurnalist”, a replicat Kaye, din studioul său de radio. „Nu mă aflu acolo pentru a face fotografii cu ceea ce se întâmplă cu adevărat. Sunt un povestitor”.

Moderatorul postase un articol despre votanții de culoare care îl susțin pe Trump și atașase această imagine, dând impresia că toți acești oameni susțin candidatura fostului președinte, scrie BBC.

În comentariile de pe Facebook, mai mulți utilizatori păreau să creadă că imaginea cu IA este reală.

„Nu pretind că este reală. Nu spun: ‘Hei, uite, Donald Trump a fost la această petrecere cu toți acești alegători afro-americani’. Uite cât de mult îl iubesc!”, s-a apărat moderatorul radio.

„Dacă cineva votează într-un fel sau altul din cauza unei fotografii pe care o vede pe o pagină de Facebook, este o problemă cu acea persoană, nu cu postarea în sine”.

Trump, pe verandă cu alegătorii de culoare

O altă imagine generată de AI, foarte populară, pe care investigația BBC a găsit-o, îl arată Trump pozând cu alegători de culoare pe o verandă.

Aceasta fusese postată inițial de un cont satiric care generează imagini ale fostului președinte, dar a atras atenția pe scară largă abia când a fost repostată cu o nouă poveste care susținea în mod fals că acesta și-a oprit coloana de mașini pentru a se întâlni cu acești oameni.

Am dat de urma persoanei din spatele contului numit Shaggy, care este un susținător convins al lui Trump și care locuiește în Michigan.

„[Postările mele] au atras mii de urmăritori creștini minunați și buni la suflet”, a declarat acesta în mesajele trimise la BBC pe rețelele de socializare.

Postarea sa a avut peste 1,3 milioane de vizualizări, potrivit site-ului de socializare X. Unii utilizatori au sesizat că este falsă, dar alții păreau să fi crezut că imaginea este reală.

Biden- victima deepfake

BBC nu a găsit imagini modificate în mod similar ale lui Joe Biden cu alegători dintr-un anumit grup demografic. Imaginile cu AI ale președintelui tind să îl înfățișeze pe acesta singur sau alături de alți lideri mondiali, cum ar fi președintele rus Vladimir Putin sau fostul președinte american Barack Obama.

Unele sunt create de critici, altele de susținători. În ianuarie, candidatul democrat a fost el însuși victima unei calomnii generate de AI.

Un apel audio automatizat, aparent cu vocea președintelui, îi îndemna pe alegători să nu participe la alegerile din New Hampshire, unde el candida. Un susținător al Partidului Democrat și-a recunoscut vina, spunând că a vrut să atragă atenția asupra potențialului de abuz al acestei tehnologii.

Cliff Albright, cofondator al grupului de campanie Black Voters Matter, a declarat că pare să existe o reapariție a tacticilor de dezinformare care vizează comunitatea de culoare, ca și la alegerile din 2020.

„Au existat încercări documentate de a viza din nou dezinformarea comunităților de afro-americani, în special a celor mai tineri”, a spus el.

Biden scade în sondaje

Un sondaj recent realizat de New York Times și Sienna College a arătat că în șase state cheie 71% dintre alegătorii afro-americani l-ar susține pe Biden în 2024, o scădere abruptă față de cei 92% la nivel național care l-au ajutat să câștige Casa Albă la ultimele alegeri, potrivit BBC.

Albright a declarat că imaginile false sunt în concordanță cu o „narațiune foarte strategică” promovată de conservatori – de la campania lui Trump până la influencerii online – menită să câștige electoratul de culoare, mai ales pe cei tineri, care ar fi mai dispuși să-l voteze pe republican decât femeile de culoare.

Luni, MAGA Inc, principalul comitet de acțiune politică care îl susține pe Trump, urmează să lanseze o campanie publicitară care vizează alegătorii de culoare din Georgia, Michigan și Pennsylvania.

Imagini false cu Trump. O campanie special gândită

Campania se adresează alegătorilor precum Douglas, un șofer afro-american de taxi din Atlanta.

Justin Webb și Marianna Spring călătoresc din câmpiile înghețate din Iowa până în Georgia pentru a analiza interesul față de Donald Trump și pentru a examina un an electoral american fără precedent.

Douglas a spus că este îngrijorat în principal de economie și de imigrație – probleme pe care, în opinia sa, Trump se concentrează mai mult. El a spus că mesajele democraților despre amenințarea lui Trump la adresa democrației nu l-ar fi motivat să voteze, deoarece era deja dezamăgit de procesul electoral.

În general, economia SUA merge bine, dar unii alegători – precum Douglas – nu simt că și lor le-ar merge mai bine, deoarece au trecut și ei printr-o criză a costului vieții.

Ce părere a avut despre imaginea generată de inteligența artificială cu Trump stând pe o verandă cu alegătorii de culoare? Când jurnaliștii i-au arătat-o pentru prima dată, a crezut că este reală. A spus că i-a întărit părerea, împărtășită și de alți oameni de culoare pe care îi cunoaște, că Trump sprijină comunitatea.

Apoi, jurnaliștii BBC i-au spus că era un fals.

Douglas este un șofer afro-american de taxi din Atlanta
Douglas este un șofer afro-american de taxi din Atlanta

„Ei bine, asta e chestia cu social media. Este atât de ușor să păcălești oamenii”, a recunoscut taximetristul. Tacticile de dezinformare în alegerile prezidențiale din SUA au evoluat din 2016, când a câștigat Donald Trump.

În 2020, accentul a fost pus pe dezinformarea autohtonă – în special pe narațiunile false potrivit cărora alegerile prezidențiale au fost furate, care au fost împărtășite pe scară largă de utilizatorii de rețele sociale din SUA și susținute de Trump și de alți politicieni republicani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O mașină a intrat în mulțime la târgul de Crăciun din Magdeburg: peste 60 de răniți

O mașină a intrat în mulțime la târgul de...

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE | Deutsche Welle

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE. AfD a...

Arheologii susțin că au descoperit misterul Stonehenge | Aktual24

Arheologii susțin că au descoperit misterul Stonehenge. Structura a...