Îmbătrânirea Europei și dilema pensiilor. Ce soluții au europenii | Deutsche Welle 

Data:

spot_img

Îmbătrânirea Europei și dilema pensiilor. Ce soluții au europenii? Acest fenomen demografic pune presiune pe sistemele de pensii.

În timp ce guvernele doresc să mărească vârsta de pensionare, deponenții cer flexibilitate în investiții și pensionare.

O „bombă demografică” ticăie în Europa de zeci de ani: societățile din Uniunea Europeană îmbătrânesc iar oamenii trăiesc mai mult. Peste o cincime dintre cetățenii comunitari au 65 de ani sau peste.

Citește și: De ce evită unii procurori să confiște camioanele care transportă lemn ilegal

Până în 2050 se estimează că raportul va ajunge la o treime. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că în acest an vor fi în Europa mai mulți oameni cu vârsta de 65 de ani decât cei sub 15 ani.  

În 2050 vor fi mai puțin de doi angajați pentru fiecare pensionar

În ciuda creșterii numărului de imigranți în ultimii 20 de ani, Europa are încă nevoie de mai multe persoane active ale căror contribuții fiscale să poată finanța costurile în creștere ale pensiilor. Economiștii prevăd că în 2050 vor fi mai puțin de doi angajați activi pentru fiecare pensionar. În prezent sunt trei.  

În 17 din cele 27 de state ale UE, cheltuielile anuale pentru plățile pensiilor publice au atins deja peste zece procente din produsul intern brut (PIB).

Citește și: Director la Sf Pantelimon despre angajatele care au sesizat procuratura: „În fiecare zi în care profesează, defăimează ireversibil imaginea profesională a medicilor din întreaga țară”

Doar una dintre aceste 17 țări nu se află în vestul Uniunii. În Italia și Grecia, plățile pensiilor costă Ministerele de Finanțe mai mult de 16% din PIB.  

Pentru a-și putea permite costurile în creștere, unele țări din Uniune încearcă să își adapteze sistemele de pensii prin creșterea vârstei de pensionare. 

În Franța, de exemplu, în lunile din urmă au avut loc manifestații împotriva planurilor Guvernului de a amâna pensionarea cu doi ani – de la 62 la 64 de ani.  

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / Bru-nO)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un oraş vrea să şteargă cetăţenia de onoare a lui Hitler | Deutsche Welle

4000 de oraşe şi comune l-au declarat odinioară pe...

Plan în trei etape al Ucrainei pentru a domina războiul dronelor | Aktual24

Plan în trei etape al Ucrainei pentru a domina...

Ce lipsește din cartea lui Ciucă?

Nicolae Ciucă nu vrea să fie un președinte jucător,...