Imobil de patrimoniu important, Casa Pocol va fi reabilitată din fonduri europene

Data:

spot_img

Imobil de patrimoniu important, Casa Pocol, situată la perifieria orașului Baia Mare, va fi reabilitată din fonduri europene. Aceasta va fi introdusă în circuitul turistic local.

Casa Pocol, imobil de patrimoniu, situat la periferia municipiului Baia Mare, urmează să fie reabilitată integral din fonduri europene şi inclusă în circuitul turistic local, a anunţat, vineri, primarul Doru Dăncuş, conform Agerpres.

„Proiectul nostru pentru reabilitarea Casei Pocol a întrunit 73 de puncte. Am demarat procedura de achiziţie pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii a cărui valoare se ridică la 21.615.331,58 lei şi pentru care am obţinut o finanţare substanţială de 16.823.318,95 lei. Durata contractului este de 20 de luni, din care 2 luni va dura proiectarea şi 18 luni execuţia lucrărilor efective”, a spus Doru Dăncuş, primarul municipiului Baia Mare.

Citește și: Fostul viceprimar al Slatinei, Gigi Vîlceleanu, a fost exclus din PSD | Reporter24

Casa Pocol, o clădire plină de istorie

„Unul dintre ţelurile pe care mi le-am propus când eram doar interimar şi pe care mi-l asum ca primar ales este să redau băimărenilor clădirile de patrimoniu şi zonele de interes local şi turistic. Multe dintre acestea se află de prea mulţi ani în paragină. (…) Pentru cei care poate nu cunoaşteţi istoria oraşului nostru, Casa Pocol este una dintre clădirile care au dat naştere multor poveşti legendare care îl au în centrul lor pe învăţătorul Alexiu Pocol, unul dintre oamenii influenţi ai începutului de secol trecut şi cel care a ctitorit acest loc. Casa Pocol este, poate, o ultimă amintire a istoriei mineritului pe care avem obligaţia morală să o restaurăm, să îi redăm strălucirea, pentru a onora cartierul Valea Borcutului, oamenii locului. Din dorinţa de a menţine şi pentru generaţiile următoare patrimoniul arhitectural, pentru a da o şansă oraşului nostru de a se dezvolta prin turismul cultural şi creativ”, a declarat Doru Dăncuş.

Deşi se află într-o stare avansată de degradare, Casa Pocol va beneficia de o arhitectură specifică epocii şi un design atrăgător.

„Sigur că, pe parcursul anilor, această clădire, înainte de a fi abandonată, a deservit şi ca orfelinat. Rostul ei, însă, este altul. Avem acum o şansă uriaşă de a pune în valoare şi această clădire de patrimoniu, însă prin instrumente actuale. În primul rând, vom avea un spaţiu care va atrage prin arhitectură şi design şi ne va oferi şansa de a ne dezvolta pe partea de turism cultural. Acesta este doar începutul şi vă asigur că vor tot urma noi şi noi astfel de iniţiative”, a mai adăugat Doru Dăncuş.

Citește și: Poliția Capitalei declanșează verificări împotriva lui Marius Pieleanu după dezvăluirile făcute de jurnalista Carmen Dumitrescu | Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook / Municipiul Baia Mare)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related