Împăratul e gol. Dezbaterea Trump-Harris, despre rezultate și marile dezinformări

Data:

spot_img

Împăratul e gol și azi-noapte poate că am aflat rezultatul alegerilor din SUA. Mai mult decât atât, lumea a aflat cum arată de fapt lupta pentru, poate, cea mai importantă funcție de pe planetă. Un Trump incapabil să formuleze un plan coerent și o Kamala capabilă nu doar să deflecteze minciunile, dar capabilă să atace la rândul ei. 

Discursul lui Trump a urmărit aceeași agendă pe care o știm din 2016, deportarea migranților, resuscitarea economiei și războaiele culturale. Acesta nu a fost capabil totuși să formuleze o politică publică coerentă, iar pe subiectul sănătății publice, întrebat dacă are un plan el a spus:  ”Nu am un plan, am doar concepul unui plan”. 

Tot la capitolul politici economice, fostul președinte Donald Trump a insistat asupra „planului” său de a crește tarifele pentru bunurile importate în dezbaterea de marți seara, după ce vicepreședinta Kamala Harris a criticat planul, afirmând că va crește prețurile—un punct de vedere susținut de mulți economiști, care cred că planul lui Trump ar împovăra consumatorii obișnuiți, în ciuda afirmațiilor contrare ale fostului președinte, scrie Forbes.

Politica externă

Când a fost timpul să discute despre politica externă, Donald Trump a avut două ocazii de la moderatorul David Muir de la ABC marți seara pentru a spune dacă dorește ca Ucraina să învingă Rusia.

Dar Trump nu a profitat de aceste ocazii.

În schimb, fostul președinte a spus că ar căuta o soluționare negociată a conflictului. Și nu ar aștepta până când începe al doilea său mandat — ar încerca să facă un acord între Ucraina și Rusia, care este înarmată cu arme nucleare, imediat după alegeri.

„Este un război care se prăbușește și care trebuie soluționat”, a spus el.

Oferindu-i lui Trump ocazia de a răspunde „da” când a fost întrebat dacă vrea să vadă Ucraina victorioasă, a fost echivalentul unei prăjituri gratis în dezbaterea prezidențială, dacă Trump ar fi primit-o. Până la urmă, chiar și majoritatea criticilor republicani ai politicii administrației Biden în Ucraina ar oferi un sprijin de rutină pentru suveranitatea țării.

Citește și: Statele Unite au început să blocheze site-uri false care răspândesc propagandă rusă

Și, refuzând să răspundă direct la întrebare, Trump a oferit de fapt o imagine surprinzător de directă despre cum ar aborda războiul din Ucraina. Comentariile sale sugerează o viziune coerentă asupra situației din Ucraina — și o posibilă fereastră către o versiune Trumpiană de realpolitik care ar putea guverna un al doilea mandat, dacă ar fi ales. Acest lucru ar putea însemna o administrație Trump mult mai puțin dispusă să conteste o Rusie expansionistă și mai înclinată să facă înțelegeri.

Vicepreședinta Kamala Harris a profitat de răspunsul lui Trump pentru a-l prezenta ca un marionetă a lui Vladimir Putin — „un dictator care te-ar mânca la prânz”, a spus ea — și un prieten al autocraților. „Dacă Donald Trump ar fi președinte, Putin ar fi acum la Kiev”, a spus ea, scrie Politico.

Atacul lui Harris

Harris, fost procuror, l-a pus pe Trump în apărare prin demolarea brutală și metodică a bilanțului său, întinzând capcane pe tot ceea ce ține de gestionarea coronavirusului, avort, tarife, imigrație, China, securitate națională și poziția Americii în lume.

Trump a căzut în fiecare dintre capcane, în timp ce ea îl privea în cadrul celor două cadre de la ABC News. A râs de Trump și a spus că el era sursa unui amuzament constant din partea altor lideri, amintind de episodul său jenant de la Națiunile Unite.

„Am vorbit cu lideri militari,” a spus ea, întorcându-se către Trump, „unii dintre ei au colaborat cu tine, și ei spun, ‘Ești o rușine.’ ”

Kamala Harris a atacat fix ego-discursul pe care îl are Donald Trump și a reușit să-l înfurie în timp ce ea părea relaxată, amuzată, privindu-l în ochi cu fiecare ocazie. Trump pe de cealaltă parte avea privirea fixată pe moderatori, era crispat și nu arată niciun fel de emoție profundă în spatele ochilor în afară de furie.

Faptul că un candidat democrat l-a atacat pe Donald Trump într-o dezbatere nu fusese posibil până acum din cauza vârstei lui Biden, dar poate și din cauza unui staff mult mai reținut. Însă, Trump, după retragerea lui Biden, a devenit bătrânelul senil incapabil să conceapă o nouă idee și care pentru 90 de minute a repetat aceleași fraze.

Fazele Amuzante

Însă seara ne-a lăsat și unele momente amuzante și o serie de dezinformări ce merită adresate.

Primul moment amuzat care descrie perfect tot cultul MAGA este reprezentat de o simplă frază a lui Donald Trump. „Acum (Kamala) vrea să le facă operații de schimbare de sex imigranților ilegali din închisori”.

Prin această propoziție a inclus toată agenda partidului republican actual. Anti-migrație, anti-progresism și împotrivirea față de cheltuielile publice. Acest lucru sună mult mai concis decât cele peste 900 de pagini din Project 2025. Project 2025 este o inițiativă a Heritage Foundation destinată să contureze și să implementeze agenda ultra-conservatoare pentru viitoarele administrații. Acest proiect oferă un plan detaliat pentru reforme în domenii precum economia, politica externă și justiția. În principal, se concentrează pe reducerea reglementărilor în beneficiul corporațiilor, tăierea impozitelor pentru bogați și reformarea sistemului de justiție, având ca obiectiv să ghideze liderii conservatori în implementarea unei agende politice consistente și eficiente. De asemenea are o agendă socială profund iliberală, având în plan interzicerea avortului, desființarea agențiilor de stat, negarea schimbarilor climatice și subminarea diversității, conform CBS News. Trump a negat legăturile cu acest plan însă oamenii din jurul lui sunt fix cei care l-au elaborat.

De asemenea, biroul pentru politică externă al Germaniei l-a luat în râs pe Donald Trump, acesta amintind de exemplul Germaniei care a interzis centralele nucleare și a redeschis minele de cărbune. „Îți place sau nu: Sistemul energetic al Germaniei este complet operațional, cu mai mult de 50% surse de energie regenerabilă. Și închidem – nu construim – centrale pe cărbune și nucleare. Cărbunele va fi scos de pe rețea până în 2038, cel târziu. PS: De asemenea, nu mâncăm pisici și câini.”, a scris biroul German pe X (fostul Twitter).

Marile dezinformări de la dezbatere

Însă Trump nu a excelat doar în a produce clipuri amuzante, el a diseminat perpetuu informații false care ulterior au fost verificate de reporteri. Iată dezinformările memorabile din timpul dezbaterii din partea lui Donald Trump

  1. „Haitienii mănâncă câinii și pisicile americanilor” – FALS

Fraza care a arătat care este nivelul discursului republican a fost următoarea:  „În Springfield, (imigranții) mănâncă câinii, oamenii care au venit acolo, mănâncă pisicile. Mănâncă, mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo.”

Oficialii orașului Springfield au respins aceste relatări ca fiind neadevărate și au afirmat că nu au primit niciun raport credibil cu privire la aceste afirmații. De asemenea, poliția din Springfield a declarat pentru o publicație locală că nu au primit niciun raport despre animale de companie care ar fi fost furate și mâncate. Aceste lucruri au fost verificate și diseminate în timpul dezbaterii de către ABC News.

Totuși de unde vine această dezinformare?

Candidatul republican la vicepreședinție și senatorul JD Vance a acuzat migranții haitieni că provoacă haos în statul său natal, Ohio, inclusiv acuzații conform cărora aceștia ar fi responsabili pentru furtul pisicilor localnicilor și că le-ar mânca, precum și pentru creșterea numărului de cazuri de boli precum tuberculoza și HIV.

„În ultimele câteva săptămâni, biroul meu a primit numeroase solicitări de la locuitori reali din Springfield care au spus că animalele de companie ale vecinilor lor sau fauna locală au fost răpite de migranți haitieni”, a scris Vance într-o postare pe X, platformă cunoscută anterior sub numele de Twitter, scrie USA TODAY.

  1. Avortul: Democrații susțin „execuția după naștere” – FALS

Donald Trump a evitat să răspundă direct la o întrebare despre drepturile la avort marți seara și, în schimb, a deviat complet spre afirmații false despre guvernatorul din Minnesota, Tim Walz.

Evitând o întrebare directă legată de schimbarea sa de poziție în privința unei interdicții naționale a avortului după șase săptămâni, în timpul dezbaterii prezidențiale, Trump l-a citat pe candidatul la vicepreședinție din partea Partidului Democrat pentru ceva ce acesta nu a spus niciodată.

„Candidatul ei la vicepreședinție, pe care îl consider o alegere groaznică pentru țara noastră, pentru că este cu adevărat ferm, dar candidatul ei la vicepreședinție spune că avortul în a noua lună este absolut în regulă,” a spus Trump. „El mai spune, ‘execuția după naștere’—execuție, nu mai e avort pentru că bebelușul este deja născut—este în regulă. Iar asta nu este în regulă pentru mine. De aceea este votul.”

Niciun stat din națiune nu permite ceea ce republicanii au denumit avorturi post-naștere, cunoscute altfel ca infanticid.

Trump a încercat să-și îndulcească poziția anti-avort în săptămânile premergătoare dezbaterii, în încercarea de a atrage activiști pentru drepturile femeilor și de a câștiga mai mulți votanți pentru campania sa. Dar efectele practice ale președinției sale sunt încă evidente, inclusiv numirea unei Curți Supreme ultraconservatoare care a anulat hotărârea Roe v. Wade, pentru care Trump și-a asumat cu mândrie meritul. În 2023, fostul președinte a declarat, de asemenea, că ar trebui să fie celebrat pentru fiecare interdicție a avortului impusă de state, scrie The New Republic.

  1. Imigranții au crescut criminalitatea în SUA – FALS

Donald Trump: „Vedeți ce se întâmplă cu orașele din întreaga SUA. Uitați-vă la Springfield, Ohio, uitați-vă la Aurora, Colorado. Ei preiau orașele. Preiau clădirile. Intră violent. Aceștia sunt oamenii pe care ea și Biden i-au lăsat în țara noastră, și ei ne distrug țara. Sunt periculoși. Se află la cel mai înalt nivel de criminalitate și trebuie să-i scoatem.”

Trump a atacat bilanțul lui Harris și Biden în materie de imigrație, argumentând că nu reușesc să oprească oamenii din alte țări să intre în SUA și să provoace violențe.

În ultimii doi ani, peste 40.000 de imigranți venezueleni au ajuns în zona metropolitană Denver. Și este adevărat că mulți dintre ei locuiesc acum în Aurora.

Cu câteva săptămâni în urmă, un videoclip cu membri ai unei bande într-un bloc de apartamente din Aurora, Colorado, a determinat mass-media de dreapta să declare că orașul este preluat de bande venezuelene. NPR a investigat aceste afirmații.

La scurt timp după apariția videoclipului, Partidul Republican din Colorado a trimis o scrisoare de strângere de fonduri susținând că statul este sub atac violent și că bandele venezuelene au preluat controlul asupra Aurorei.

Este adevărat și că poliția din Aurora a arestat recent 10 membri ai unei bande venezuelene numite Tren de Aragua. Dar șefa interimară a poliției din Aurora, Heather Morris, spune că nu există dovezi că bandele au preluat controlul asupra blocurilor de apartamente din orașul ei.

Mai mult, criminalitatea violentă — inclusiv omorul, jaful și violul — a scăzut considerabil la nivel național, conform celor mai recente date de la FBI. De remarcat, analiștii prezic că ratele criminalității violente vor reveni anul acesta la nivelul dinaintea creșterii din perioada pandemiei și ar putea chiar să se apropie de un minim al ultimilor 50 de ani.

Trump susține, de asemenea, că imigranții cresc ratele criminalității în SUA. Acest lucru nu este adevărat. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că, din anii 1960, imigranții au fost cu 60% mai puțin susceptibili de a fi încarcerați decât persoanele născute în SUA. Institutul CATO, un grup de reflecție libertarian, a constatat că imigranții fără acte din Texas au fost cu 37% mai puțin susceptibili de a fi condamnați pentru o infracțiune, scrie NPR.

  1. Economie – Trump a clădit cea mai puternică economie din istoria Americii – FALS

Trump și Harris s-au contrazis pe tema celei mai bune sau celei mai rele economii. Trump a susținut că SUA a avut cea mai „bună” economie sub administrația sa, în timp ce Harris a menționat că el a lăsat SUA cu „cel mai mare șomaj de la Marea Criză Economică”.

Concluzia The Guardian –  Amândoi greșesc – Trump într-o mare măsură, iar Harris doar într-o mică măsură.

Deși rata șomajului a crescut la cel mai mare nivel de la Marea Criză Economică imediat după izbucnirea pandemiei, aceasta a scăzut până când Trump a părăsit funcția.

Între timp, afirmația lui Trump despre „cea mai bună economie” a fost constant verificată și contrazisă de fact-checkeri încă din timpul mandatului său. „Cea mai bună” este un termen vag, dar după mai mulți indicatori, inclusiv PIB, șomaj, deficit comercial – economia era departe de a fi la apogeu.

Iată câteva cifre finale din mandatul său, compilate de FactCheck.org:

  • Economia a pierdut 2,7 milioane de locuri de muncă. Rata șomajului a crescut cu 1,7 puncte procentuale, ajungând la 6,4%.
  • Veniturile au crescut mai repede decât inflația. Câștigurile săptămânale medii pentru toți angajații au crescut cu 8,4% după ajustarea inflației.
  • Profiturile corporative după impozitare au crescut, iar piața de valori a stabilit noi recorduri. Indicele S&P 500 a crescut cu 67,8%.
  • Deficitul comercial internațional, pe care Trump a promis că îl va reduce, a crescut. Deficitul comercial al SUA în bunuri și servicii în 2020 a fost cel mai mare din 2008, crescând cu 36,3% față de 2016.
  • Numărul persoanelor fără asigurare de sănătate a crescut cu 3 milioane.
  • Datoria federală deținută de public a crescut, de la 14,4 trilioane la 21,6 trilioane de dolari.
  • Prețurile locuințelor au crescut cu 27,5%, iar rata de deținere a locuințelor a crescut cu 2,1 puncte procentuale, ajungând la 65,8%.

Concluzia

Concluzia? Majoritatea presei a declarat-o pe Kamala Harris ”învingătoare” iar Polymarket a pus-o pe Kamala Harris în fruntea clasamentului, recuperând peste 7 puncte procentuale, ea fiind creditată cu 50% șansă de câștig pe lângă Trump cu 49%.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Mihai Preda
Mihai Preda
Ziarist tânăr, pasionat de politică externă, filosofie și probleme sociale. A colaborat cu ziare, cu mediul politic și cel non-profit. Este student în anul III la Științe politice și Istorie
1 COMENTARIU
  1. la oamenii cu minte nu ar trebui ca trump sa fie adus in discutie chiar daca are aliura si mimica lui musollini -mintile sint aidoma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Roxana Mînzatu este vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru „oameni, competenţă şi pregătire”

Roxana Mînzatu este vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabilă...

Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară

Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a câștigat...