În ce comisii sunt europarlamentarii români

Data:

spot_img

Cei 33 europarlamentari români au fost informați în ce comisii de specialitate își vor desfășura activitatea în următorii 5 ani.

Adrian Benea (PSD) va conduce o comisie parlamentară, în timp ce alți șase europarlamentari români vor fi vicepreședinți de comisii, iar unul va fi vicepreședinte al unei subcomisii, conform Euractiv.

Citește și: Remus Truică a fost eliberat din închisoare după ce a achitat 17.000 de euro. A susținut că „și-a făcut datoria față de țară”

Către ce comisii s-au îndreptat românii

Cele mai căutate comisii de europarlamentarii români sunt cea de afaceri externe (AFET), dezvoltare regională (REGI), industrie și energie (ITRE) și transport (TRAN). În fiecare activează câte patru europarlamentari români.

De asemenea, mai mulți dintre reprezentanții României la Bruxelles și-au exprimat dorința de a fi membri supleanți în comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), afaceri externe (AFET), agricultură (AGRI) și comisia pentru petiții (PETI).

Citește și: Portret de candidat. Cine este Kamala Harris

Membrii comisiilor au printre atribuții participarea la dezbateri și contribuie la rapoarte care pot aduce beneficii României.

Din păcate, niciun europarlamentar român nu face parte din subcomisia pentru politici fiscale (FISC), din comisia pentru pescuit (PECH) sau din comisia pentru dezvoltare (DEVE), care se ocupă cu politicile europene pentru țările în dezvoltare.

În mandatul precedent, DEVE a monitorizat ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova pentru refugiații ucraineni după invazia Rusiei, conform Contributors.

Lista completă

Aceasta este lista europarlamentarilor români, inclusiv partidele din care provin, familiile politice la care sunt afiliați în Parlamentul European și comisiile în care vor activa, conform Euractiv.

Comisia pentru afaceri externe (AFET) – Rareș Bogdan (PNL/PPE) este unul dintre cei patru vicepreședinți. Din AFET mai fac parte Claudiu Manda (PSD/S&D), Cristian Terheș (ECR) și Dan Barna (USR/Renew).

Comisia pentru comerț internațional (INTA) – Iuliu Winkler (UDMR/PPE) este unul dintre vicepreședinți. Din comisie mai fac parte social-democrații Ștefan Mușoiu și Mihai Tudose.

Comisia pentru bugete (BUDG) – Siegfried Mureșan (PNL/PPE); Victor Negrescu (PSD/S&D); Nicolae Ștefănuță (independent/Verzi/EFA).

Comisia pentru control bugetar (CONT) – Cei doi români din componența acestei comisii sunt și vicepreședinți: Claudiu Manda (PSD/S&D) și Cristian Terheș (ECR).

Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) – Siegfried Mureșan (PNL/PPE).

Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) – Gheorghe Falcă (PNL/PPE).

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) – Dan Motreanu (PNL/PPE); Claudiu Târziu (AUR/ECR).

Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) – Virgil Popescu (PNL/PPE); Dan Nica (PSD/S&D); Nicolae Ștefănuță (independent/Verzi/EFA) ; Diana Șoșoacă – neafiliați.

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) – Maria Grapini (PSD/S&D) este vicepreședintă. Din comisie mai fac parte Adina Vălean (PNL/PPE) și Gheorghe Piperea (AUR/ECR).

Comisia pentru transport și turism (TRAN) – Gheorghe Falcă (PNL/PPE); Ștefan Mușoiu S&D); Luis Lazarus – neafiliați.

Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) – Adrian Benea (PSD/S&D) este președintele acestei comisii. Membrii comisiei sunt: Daniel Buda (PNL/PPE) ; Dan Motreanu (PNL/PPE); Roxana Mînzatu (PSD/S&D); Dimitrie Sturdza (AUR/ECR).

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) – Daniel Buda (PNL/PPE) este unul dintre vicepreședinți, iar social-democrații Gheorghe Cârciu și Maria Grapini sunt membri.

Comisia pentru cultură și educație (CULT) – Gabriela Firea (PSD/PPE); Eugen Tomac (PMP/Renew).

Comisia pentru afaceri juridice (JURI) – Daniel Buda (PNL/PPE); Victor Negrescu (PSD/S&D).

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) – Rareș Bogdan (PNL/PPE); Georgiana Teodorescu (AUR/ECR).

Comisia pentru afaceri constituționale (AFCO) – Lorant Vincze (UDMR/PPE); Vasile Dîncu (PSD/S&D).

Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM) – Gabriela Firea (PSD/S&D).

Comisia pentru petiții (PETI) – Gheorghe Falcă (PNL/PPE); Eugen Tomac (PMP/Renew).

Subcomisia pentru drepturile omului (DROI) – Mircea Hava (PNL/PPE).

Subcomisia pentru securitate și apărare (SEDE) – Mihai Tudose (PSD/S&D) este vicepreședinte.

Subcomisia pentru sănătate publică (SANT) – Victor Negrescu (PSD/S&D); Vlad Voiculescu (USR/Renew).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est | Știri din Diaspora

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD...

Vizita ministrului de Externe al Ungariei la Chișinău, deserviciu pentru Moldova | Deutsche Welle

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a acuzat...

USR va candida pe liste proprii la următoarele alegeri

USR va candida pe liste proprii la următoarele alegeri,...