În culisele Muzeului Ţării Crişurilor. Povestea specialiștilor care restaurează piese de valoare înainte să fie prezentate publicului

Data:

spot_img

Pergamente, fosile, ceasuri, dantele, picturi, sculpturi, cărţi… Toate reprezintă mărturii ce pot ajuta contemporanii să înţeleagă cum era viaţa în alte timpuri şi toate seamănă cu nişte pacienţi când ajung pe mesele de lucru ale restauratorilor, adevăraţi doctori ai muzeelor, a căror misiune este să le redea frumuseţea sau, pur şi simplu, să le refacă integritatea.

BIHOREANUL a vizitat laboratoarele de restaurare ale Muzeului Ţării Crişurilor, dezvăluindu-vă tainele celor fără de care incursiunea în alte timpuri nu ar fi posibilă…

Departe de ochii vizitatorilor, în laboratorul de restaurare a hârtiei, Oana Pitic Băruţa are un proiect important: „învierea” Bibliei de la Oradea. Cartea tipărită în 1661 a fost cumpărată în 1970 de Muzeu de la o colecţionară, care nu a lăsat, însă, şi povestea valorosului artefact.

Dintre cele 518 file, experta în restaurare a curăţat, spălat şi refăcut peste 100. Redactată în limba maghiară, Biblia ar fi trebuit să fie tipărită în Oradea, în 1660, dar din cauza invaziei turceşti a ajuns până la urmă să fie lucrată într-un atelier din Cluj.

Continuarea în Ebihoreanul.ro

Citește și: Fetița de 12 ani din Olt care a căzut de la etaj de Paște contrazice varianta oficială a autorităților

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related