În disputa MJ-CSM privind transferul datelor sistemului judiciar a câștigat instanța supremă, instituție care nu face parte din proiect

Data:

spot_img

După o întâlnire a specialiștilor din Ministerul Justiției, ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ai Parchetului General, datele care vor fi transferate către domeniul just.ro vor fi supervizate de instanța supremă, instituție care, paradoxal, nu face parte din proiectul de digitalizare a sistemului judiciar.

„Soluția tehnică propusă de Ministerul Justiției în vederea reluării în parametrii normali a activității instanțelor a fost aceea de cedare a contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție a autorității judecătorești consacrată la nivel constituțional”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Potrivit sursei citate, propunerea a fost agreată de partenerii Ministerul Justiției, Parchetul Înaltei Curți de Casație (PICCJ) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), urmând ca, „într-un grup de lucru comun și în cel mai scurt timp posibil, specialiștii instituțiilor să analizeze mecanismele și instrumentele necesare, etapele și calendarul de implementare a propunerii, urmând a pune la dispoziția conducerilor instituțiilor rezultatele analizei tehnice”.

ÎCCJ nu va avea rol de administrare a domeniului just.ro, ci doar de supervizor al accesărilor sistemului și va garanta că eventualele intervenții tehnice se vor face cu respectarea legii. Administrarea datelor se va realiza, în continuare, pe serverele locale ale Curților de Apel din țară, iar instanța supremă va stabili dacă s-a intervenit legal în portal.

Decizia este cel puțin ciudată, având în vedere că Înalta Curte de Casație și Justiție, condusă de Alina Corbu, a refuzat încă de la început să se integreze în portalul just.ro și a preferat un site propriu în care transparența lasă mult de dorit, dosarele de judecată fiind șterse imediat după finalizarea proceselor, fără nicio explicație din partea conducerii instituției.

Consultări de pomană

MJ mai susține că proiectele de digitalizare „au beneficiat de finanțare europeană și au fost asumate de Ministerul Justiției în parteneriat cu Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerul Public, partenerii fiind consultați permanent încă de la momentul realizării analizei inițiale pentru dezvoltarea viitorului sistem de management electronic al cauzelor.  ECRIS V este pilonul central de arhitectură digitală în raport cu care au fost proiectate și dezvoltate celelalte aplicații specifice sistemului judiciar”, se mai arată în comunicatul MJ.

Ministerul și CSM au intrat într-un conflict major după ce judecătorii din Consiliu au acuzat ministerul că dorește să intre în calculatoarele judecătorilor, lucru care, din punctul lor de vedere, ar fi condus la încălcarea principiului separării puterilor în stat.

De unde a pornit scandalul

Potrivit unor jaloane din PNRR, sistemul judiciar trebuie informatizat, iar MJ și-a asumat rolul de administrator al domeniului just.ro, în care sunt introduse și conectate toate documentele din milioanele de dosare ale sistemului judiciar, inclusiv documentele din calculatoarele judecătorilor.

Supărat de această așa zis ingerință politică în activitatea sa, CSM a cerut stoparea transferului de documente și găsirea unei soluții pentru a digitaliza, totuși, sistemul judiciar.

Compromisul a fost realizat prin supervizarea oricărei intervenții tehnice din partea instanței supreme, instituția cea mai importantă a sistemului judiciar, dar care nu publică și nu dă socoteală nimănui în ceea ce privește portalul just.ro.

ÎCCJ nu trece toate procesele în portal.just.ro, șterge cauzele de pe site-ul propriu imediat ce acestea se încheie, dă dovadă de lipsă de transparență, instanța supremă fiind obsedată de putere și control.

În continuare, dosarele vor fi păstrate pe serverele Curților de Apel din țară, fiind tăiat accesul specialiștilor IT din cadrul MJ la calculatoarele instanțelor.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...