Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat.
Pe 1 februarie 2023, instanța supremă a decis că Dorinel Soare, edil al comunei Niculești din Dâmbovița, a colaborat cu Securitatea. Decizia este definitivă.
În ciuda verdictului, Dorinel Soare, care este vicepreședinte al PSD Dâmbovița, a anunțat că va candida din nou, asta doar pentru că nu îndrăznește nimeni să-l concureze.
Un primar colaborator al Securității, votat de 30 de ani
Dorinel Soare (67 de ani) a fost recrutat de Securitate în 1975, pe vremea când era elev la liceul din Buftea, potrivit actelor de la dosar.
A continuat colaborarea până în 1989 și a dat mai multe note informative care au încălcat drepturile fundamentale ale omului. „pârâtul elev la Liceul din Buftea, a fost recrutat în calitate de colaborator de I.J. Ilfov, Serv. 1 pentru supravegherea informativă a elevilor din liceu.
Ulterior, în perioada efectuării stagiului militar, a fost folosit în calitate de colaborator de Direcția a 4 a, U.M. 0710/4 Bucureşti Contrainformaţii pentru supravegherea informativă a soldaţilor din unitatea sa, în perioada 1977-1978.
După terminarea stagiului militar în 1978, angajându-se la I.S.C.I.P. Periş, pârâtul a fost folosit ca informator de I.J.S. Ilfov în problema „Persoane Fără Antecedente Politice şi Penale” în perioada 1978-1983.
Ulterior, având în vedere transferul pârâtului la Baza de Achiziţii, prestări servicii şi desfacere Niculeşti a fost înregistrat ca informator de I.J.S. Dâmboviţa şi predat în legătura şefului Postului de miliţie Niculeşti fiind folosit în problema Persoane fără Antecedente Politice şi Penale în perioada 1983-1989”, se arată în motivarea judecătorilor.
Notele informative ale primarului Soare
- Astfel, în noiembrie 1983, Soare raporta Securității „că la nivelul comunei Niculeşti există o stare de spirit necorespunzătoare în rândul populaţiei generată de faptul că programul de distribuire a energiei electrice începe la orele 19-21, perioadă în care majoritatea populaţiei revine la domiciliu după orele de lucru şi astfel nu-şi pot rezolva problemele necesare în gospodărie. Pe această temă se aud şi unele injurii la general. Majoritatea oamenilor apreciază că va fi necesar să se stabilească un program strict care să fíe publicat.”
- Pe 10 februarie 1987, într-o notă întocmită olograf şi semnată cu nume conspirativ se menţionează: „ Vă informez că conform sarcinilor am fost de mai multe ori la domiciliul numitului R.G. cu scopul de a-mi confecţiona o căciulă, prilej de a discuta cu acesta. în discuţii am făcut referiri la familie şi sănătate, după care am căutat să discut cu acesta probleme legate de situaţia internă şi internaţională, cât şi de realizările din ţara noastră. Sus-numitul prin discuţiile purtate a căutat să-mi povestească că la începerea canalului Dunăre -Marea Neagră a fost şi el arestat politic şi obligat la muncă la acest canal, povestind că a dus o viaţă foarte mizerabilă şi grea în acel timp, făcând comparaţie cu cei care execută pedepse în penitenciare în prezent, spunând că mulţi o duc mai bine ca acasă”.
- La data de 09.04.1988 sursa semnalează că cel urmărit „evită să facă discuţii pe marginea unor evenimente interne sau internaţionale, nu pleacă de acasă, refuză anturajul şi prietenia celor cu care vine în contact şi este foarte contrariat că C.A.P. Niculeşti i-a luat din pământul de folosinţă din grădină”.
- În noiembrie 1983, într-o altă notă informativă se menționează faptul că o tehniciană în cadrul abatorului întocmește rapoarte de sacrificare a porcilor, iar împreună cu încă două persoane supraveghează măcelarii, apoi împreună cu contabila întocmesc acte astfel încât se creează plusuri în contabilitate, sustrăgând aproape zilnic cantități ce variază între 5-10-15 kg de carne pe care ulterior le vinde.
Curtea de Apel București, în aprilie 2021, a constatatat că primarul nu a colaborat cu Securitatea. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut recurs și în februarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, definitiv, că Dorinel Soare a fost colaborator al poliției politice a lui Nicolae Ceaușescu.
„Toate notele analizate mai sus demonstrează că informaţiile furnizate de intimatul-pârât se circumscriu reperelor stabilite de statul comunist ca fiind activităţi sau atitudini potrivnice regimului comunist, întrucât aceste denunţuri aveau urmări asupra persoanelor în cauză şi erau incompatibile cu principiile moralei publice într-o societate democratică”, susțin judecătorii de la ÎCCJ.
Un primar colaborator al Securității. Ce au stabilit judecătorii
„Aşadar, prin furnizarea acestor informaţii, intimatul-pârât a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în notele informative urmează să se desfăşoare o acţiune de investigare din partea Securităţii, care presupunea obţinerea de noi informaţii cu privire la persoanele respective, fără acordul acestora”, se arată în motivarea instanței supreme.
În calitate de sursă a Securităţii, „intimatul pârât a furnizat informaţii în legătură cu opiniile şi viaţa privată a unor persoane au fost divulgate Securităţii, fiind evidentă încălcarea dreptului la libera exprimare şi a dreptului la viaţă privată, prevăzute de Constituţia României din 1965 şi de Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice”, se mai arată documentul instanței.
Primarul Dorinel Soare nu regretă Colaborare fără regrete
Primarul Dorinel Soare știe că a fost declarat colaborator al fostei poliții politice comuniste, dar nu se arată afectat prea mult de această decizie.
„În primă instanță am câștigat, am schimbat avocatul, apoi am pierdut. Asta este, nu mai am ce să fac.
Eu spun că nu am colaborat. Voiam atunci să mă fac polițist, am dat la Școala de poliție, așa că cei de la Securitate veneau și făceau verificări prin liceu.
Voiam să mă fac polițist, m-am făcut primar.
Poate că e mai bine (…) Candidez, normal! Nu are cine pe aici să mă concureze. Sunt de 30 de ani în funcție, am și făcut lucruri pentru comună”, ne-a declarat Dorinel Soare.
Un proiect de lege care propune interzicerea funcțiilor publice pentru foștii colaboratori sau lucrători ai Securității este ținut în sertarele din Parlament din ianuarie 2014.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
„…votat de 30 ani…”___–___asta spune clar ca securitatea a ramas la fel de puternica, chiar daca mai din umbra( la modul voit, strategic), iar ultimul paragraf denota ca majoritatea parlamentarilor tarii sunt ei insasi securisti sau colaboratori, chiar daca nu au grade sau cereri de „adeziune”, ei sunt IN MENTALITATE securisti si sub umbra faptului ca nu sunt oficial ce sunt, actioneaza ca si fostii securisti, insa intotdeauna dezicandu-se de ei si blamandu-i…Adica praf in ochii populatiei generale , dar mai ales a „intelectualitatii”, care in orice tara si epoca, a avut si are rolul sa conduca, traga, impinga sau taraie natia spre progres, la noi aceasta falsa intelectualitate -precum armata- este doar o alta hartie higienica folosita de fosta nomenclatura si securitate, care s-au instaurat(continuat) in Romania, chiar mai intens si mai intins, decat pe vremea oficial comunisto-securista, practic Romania este o tara sclavagista ” de la o margine la alta”,tara in care fosta nomenclatura si securitate „taie si spanzura”, inechitatile economice URIASE dovedesc acest lucru, mai ales pensiile speciale sau -oricum- astronomice, ale fostelor cadre ale securitatii si nomenclaturii, cat si ale armatei( inclusiv din cea mai de jos treapata a grilei), asa cum -la fel- sunt platiti si pensionati(la sub 50 ani), noii „tovarosi”, ceace este un afront adus tuturor celorlate tari din lume si insasi conceptului de umanitate…