luni, 24 ianuarie 2022
AcasăNewsletterÎn Iași, la singurul centru de vaccinare dintr-un sat, s-au vaccinat în...

În Iași, la singurul centru de vaccinare dintr-un sat, s-au vaccinat în prima zi din etapa a II-a doar patru pacienți

Prima zi de vaccinare din etapa a doua a campaniei în singurul centru de vaccinare în mediul rural din județul Iași s-a terminat în doar câteva ore. Luni, 18 ianuarie, în centrul amenajat în satul Chicerea, din comuna Tomești, aflată la aproximativ zece kilometri de municipiul Iași, au fost imunizate împotriva COVID-19 doar patru persoane, deși capacitatea maximă ar fi de 60, câte cinci persoane pe oră. În Iași au fost organizate 17 de centre în tot județul, dintre care 16 în orașe și doar unul în mediul rural. Inițial, s-a discutat organizarea a 31 de centre de vaccinare în tot județul, majoritatea în zone rurale, însă deși acestea au fost pregătite, DSP a autorizat doar deschiderea a 17 din cele anunțate.

Până la ora 12.00 toate programările din cabinet au fost deja finalizate, echipa medicală a centrului spunând că numărul pacienților a fost foarte mic. Primele două persoane vaccinate au venit conform programării de la ora 8.00, însă pentru că centrul abia se deschidea și mai erau lucruri care trebuiau puse la punct, au fost chemați câteva ore mai târziu.

Platforma arată că nu sunt locuri disponibile, deși centrul este gol

Coordonatorul centrului, dr. Mona Iacob, spune că o explicație a numărului mic de pacienți din prima zi este că centrul a apărut în platformă foarte târziu, abia sâmbătă după amiază, oamenii neștiind de existența sa. De asemenea, deși medicul de familie a încercat să facă mai multe programări duminică seara pentru pacienții săi, platforma îi spunea că nu mai sunt locuri disponibile. „Platforma îmi arăta că aș avea 39 de locuri libere din 60, ceea ce ar fi însemnat că erau 21 de persoane programate. De fapt erau doar două și nu știu care este explicația”, a precizat dr. Mona Iacob, coordonator al centrului și medic de familie în comună.

Pentru că dintr-un flacon de vaccin Pfizer BioNTech pot fi extrase șase doze, iar pacienții programați erau doar patru, medicul a căutat să imunizeze încă două persoane ca dozele să nu fie rispite. „Primii pacienți au venit de la ora 8.00 când noi abia am început să ne așezăm aici, ceilalți doi erau programați la ora 11.00, astfel că i-am rugat pe primii să meargă acasă și i-am anunțat noi când să vină. Cu celelalte două doze am vaccinat unul din medicii din echipă și am mai chemat un pacient cronic care era programat pentru data de 21. Nu știu cum va fi în zilele cu un singur pacient programat, nu pot să desfac flaconul pentru o singură persoană și nici nu pot să aduc oameni de acasă ca să-i vaccinez”, a mai povestit coordonatorul centrului. Medicul a primit programările pentru următoarele trei zile, iar situația este la fel, pentru ziua de astăzi era programat un singur pacient, iar pentru miercuri erau doi pacienți trecuți pe liste.

Centrul cu mai mulți medici legiști decât medici de familie

Momentan, echipa medicală a centrului este formată din doi medici de familie și trei medici legiști pentru că se pot înscrie medici din orice specialitate. De asemenea, sunt șapte asistenți medicali și șase registratori, însă ar mai fi nevoie măcar de câțiva medici pentru a putea asigura turele necesare. Activitatea centrului este zilnică, de la ora 8.00 la 20.00, astfel că pentru cele 12 ore de activitate ar fi nevoie de asigurarea a două ture. Problema este însă că mulți refuză să se înscrie pentru că ar fi „o bătaie de cap în plus”, iar banii pe care îi primesc nu îi motivează. Conform Ordonanței de Urgență pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 un medic este plătit cu 90 de lei pe oră, un asistent medical cu 45 de lei pe oră, iar un registrator cu 20 de lei pe oră, sumele fiind brute.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE