sâmbătă, 31 iulie 2021
AcasăNewsletterÎn Iași va fi construit un centru regional pentru tratarea infertilității în...

În Iași va fi construit un centru regional pentru tratarea infertilității în valoare de aproximativ 11 milioane de euro

Consiliul Județean Iași (CJ) intenționează să transforme Maternitatea „Elena Doamna” într-un centru regional pentru tratarea infertilității. Proiectul „Construirea și dotarea Centrului Regional pentru Tratamentul Infertilității Iași” urmează să fie supus dezbaterii plenului CJ în următoarea ședință care va avea loc mâine, 24 februarie.

Valoarea investiției este de aproximativ 55,8 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 11 milioane de euro, fiind vorba despre fonduri europene. Acesta ar reprezenta singurul astfel de centru din sistemul public ieșean, în România mai există doar alte două unități publice acreditate pentru fertilizarea in vitro în sistem public, fiind la Cluj și la București.

„Posibilitatea de a avea un copil nu trebuie să reprezinte un lux, acesta fiind și unul din motivele înființării acestui centru. Obiectivul principal al proiectului prin realizarea acestei investiții este de a ameliora diagnosticul și tratamenul afecțiunii. Prin realizarea acestui proiect se dorește a se asigura o locație optimă din punct de vedere al amplasării, amenajării și echipării, unde să poată fi acordată asistența medicală pentru această afecțiune pentru toate pacientele din zona Moldovei”, se precizează în proiectul de hotărâre.  

Reprezentanții CJ Iași spun că necesitatea construirii unei noi clădiri în locul maternității este dată de faptul că în momentul de față tratamentul pacientelor se face „în condiții improprii” în cinci din cele șapte clădiri ale spitalului, unele dintre acestea având chiar vechime de peste 179 de ani. „Infrastructura actuală de sănătate este veche și depășită tehnologic generând fiabilitate limitată, costuri crescute de întreținere și precizie scăzută”.

Clădirea va avea un număr total de 120 de paturi cu clinici de obstetrică, ginecologie, infertilitate, neonatologie și ATI, adică aproximativ 60 de saloane cu două paturi și baie proprie. Discuțiile despre transformarea maternității într-un astfel de centru există de mai mulți ani, însă până acum nu s-au concretizat.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE