În perioada 8-11 august va avea loc cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland. Festivalul promite drumeții la Cetatea Țărănească, recent restaurată, și un prânz cu meniu de nuntă săsească, la care participanții se pot înscrie în prealabil.
„Veniţi să gustaţi din deliciile săseşti şi să vă bucuraţi de un festin culinar cu preparate tradiţionale precum lichiu şi prăjitură cu rubarbă! Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Braşov şi cofinanţat de Ministerul Culturii, cărora le mulţumim, fiind unii dintre principalii susţinători ai festivalului. În cadrul Săptămânii Haferland 2024, în ziua de vineri, 9 august, la Saschiz se organizează, începând cu ora 11,00, o drumeţie la Cetatea de Refugiu, ghidată de colegii noştri de la fundaţia ADEPT Transilvania. Plecarea va fi din faţa bisericii fortificate Saschiz. De la ora 12,00, în curtea fundaţiei ADEPT are loc prânzul cu meniu de nuntă săsească, pregătit de Vecinătatea Femeilor din Saschiz. Numărul de locuri disponibile este maxim 100”, a anunţat Vecinătatea Femeilor de Saschiz, pe Facebook.
În cadrul Săptămânii Haferland sunt organizate şi două brunch-uri săseşti, unul la Archita, în 8 august, şi cel de la Saschiz, o zi mai târziu, cu meniuri tradiţionale, la care doritorii se pot înscrie în prealabil.
Un festival cultural și etnologic al comunităților săsești din Transilvania
Săptămâna Haferland 2024, un festival cultural şi etnologic al comunităţilor săseşti din Transilvania, care debutează săptămâna viitoare, se derulează în perioada 8-11 august în zece localităţi din judeţele Mureş şi Braşov – Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri, sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein şi sub auspiciile Familiei Regale a României, conform Agerpres.
„Este o onoare şi o bucurie nemărginită să anunţăm o premieră pentru festivalul nostru dedicat tradiţiilor şi culturii saşilor: Săptămâna Haferland 2024 se va desfăşura sub auspiciile Familiei Regale a României!”, au anunţat organizatorii festivalului pe pagina de Facebook.
Haferland este denumire istorică a regiunii denumită în trecut Ţara Ovăzului, care se întinde între Braşov şi Sighişoara, cuprinzând localităţile Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.
Săptămâna Haferland 2024, care se va derula sub genericul „Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland”, este considerat cel mai important festival al saşilor din Transilvania şi debutează pe 8 august în localitatea mureşeană Archita, pe esplanada Bisericii Fortificate.
Ce va cuprinde festivalul
Manifestarea de debut cuprinde, pe lângă discursurile invitaţilor de onoare, un moment susţinut de Neppendorfer, Blaskapelle fanfara tradiţională săsească, de trupa de dansuri tradiţionale săseşti din Sibiu, Dansuri tradiţionale româneşti susţinute de Grupul de dans al Comunei Vânători, Teatru T.a.C.T. Sighişoara cu piesa de teatru „Corbul şi vulpea”, Schöner Deutscher Tanz – Muzică germană din sec. XVI şi cântece şvăbeşti sec. XVIII, susţinute de formaţia Carmina Renascentia, un moment spiritual în biserică şi un atelier de cusut, la care participă 20 copii, coordonaţi de Maria Cristina Bocăneală.
Organizatorii au arătat, pe site-ul festivalului, că la ediţia din acest an sunt aşteptaţi circa 10.000 de vizitatori atât din România, cât şi din Germania, Austria, Olanda sau Statele Unite.
Pe parcursul festivalului, participanţii pot vizita o serie de monumente istorice precum bisericile fortificate, gospodării tradiţionale, între care şi proprietatea deţinută la Viscri de Regele Charles, pot gusta meniuri tradiţionale, pot participa la concerte, baluri, spectacole cu muzică tradiţională săsească, proiecţii de film, conferinţe cu public, expoziţii, tururi ghidate şi multe altele.
Săptămâna Haferland este un eveniment iniţiat şi organizat de Fundaţia „M&V Schmidt” şi de Fundaţia „Tabaluga / Peter Maffay Stiftung”, organizaţii fondate de muzicianul german de origine română Peter Maffay.
Co-organizatorii festivalului sunt Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania, Biserica Evanghelică C.A. din România, prin Consistoriile districtuale ale Bisericii Evanghelice C.A. Braşov şi Sighişoara, Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, Fundaţia „ADEPT Transilvania”, Asociaţia Nowero, Primăria Rupea, Asociaţia „Descoperă Archita”, Primăria Vânători, Asociaţia Vecinătatea Femeilor din Saschiz şi Primăria Buneşti, cu susţinerea Centrului Cultural al Saşilor Transilvăneni din Bavaria.
Citește și: Ambasadorii lui Iohannis: Diplomați, foști politicieni și consilieri prezidențiali
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Facebook / Săptămâna Haferland)