Crește influența serviciilor și a armatei în România

Data:

spot_img

Crește influența serviciilor și a armatei în România. Stabilitatea politică nu e deloc ieftină și afectează grav democrația, după cum rezultă din diferite rapoarte, care arată că puterea devine opacă și justiția e în pericol.

„Democrația moare lent în România”, constată Raportul Starea Democrației 2023. Diagnosticul pleacă de la realitatea politică autohtonă:

„Marea coaliție este unită nu de valori comune, ci de dorința de a controla resursele publice”, așa că „puterea folosește pretextele oferite de războiul de la graniță și creșterea extremismului pentru a ne oferi un schimb de nerefuzat: securitate și stabilitate în schimbul libertății”.

Citește și: Atentatul de la Moscova ne arată un Putin tot mai rupt de realități. Iar asta e înfiorător

Documentul enumeră cazurile în care autoritățile au încercat să restrângă libertăți importante, începând cu dreptul de a protesta, pe care guvernul a vrut să-l pedepsească folosind Codul Penal prin creșterea pedepselor pentru „tulburarea liniștii publice”, sunt menționate abuzuri împotriva activiștilor, de la intimidarea unor protestatari până la aducerea unei activiste la poliție pentru o postare pe Facebook.

PSD și PNL au injectat în presă și propagandă 52 de milioane de euro în trei ani

Printre exemple sunt notate „eforturile de a împiedica dreptul la protest al fermierilor și transportatorilor”, plus cele 24 de dosare penale pe care șeful Inspectoratului General de Poliție s-a lăudat că le-a deschis în acest context.

Tot despre restrângerea libertăților este vorba și în cazul contractelor de publicitate pe care partidele le încheie cu marile trusturi.

În ultimii trei ani, PSD și PNL au injectat în presă și propagandă 52 de milioane de euro, bani care includ eludarea știrilor importante, cum au fost acuzațiile de plagiat la adresa liderului PNL, Nicolae Ciucă, și felul în care s-a folosit de Justiție pentru a ieși basma curată, dar și investigațiile jurnalistice despre corupția la nivel înalt, despre influența serviciilor secrete sau despre abuzurile împotriva persoanelor incomode.

Influența serviciilor și a armatei

Organizațiile neguvernamentale care supără sunt și ele pedepsite. Instanțele au decis dizolvarea mai multor asociații din cauza datoriilor acumulate.

Între ele, Miliția Spirituală, care a publicat anchete mari despre corupția și devierile din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, Asociația Salvați Bucureștiul și Asociația S.O.S. Orașul, cunoscute pentru investigațiile care implicau construcții ilegale.

Autorii Raportului Starea Democrației 2023 pun pe aceeași listă și noua lege a securității cibernetice intrată în vigoare în martie anul trecut, fiindcă lărgește atribuțiile pe care le are Serviciul Român de Informații.

Generalul SRI Anton Rog a explicat astfel că SRI va putea, de exemplu, să închidă site-uri, dacă un partid sau altcineva folosește acțiuni de propagandă ce ar putea influența rezultatele alegerilor.

Niciun mecanism de control civil sau de contestare a deciziilor de blocare sau închidere a unui site

Nu există, însă, niciun mecanism de control civil sau de contestare a deciziilor de blocare sau închidere a unui site, ceea ce ar putea duce la cenzură în anumite situații sau, în orice caz, s-ar putea crea precedente.

De altfel, după ce un sondaj a arătat că tinerii preferă partidele AUR și USR (IRES, martie 2024), lideri importanți din PSD și PNL s-au grăbit să spună că „TikTok va fi reglementat”.

E adevărat că există o dezbatere la Bruxelles pe această temă, dar pe social-democrați și liberali i-au enervat rezultatele unei cercetări care scoate la iveală nu doar că patru din zece tineri spun că se informează din surse precum Facebook, TikTok, Instagram, WhatsApp, ci și faptul că încrederea în instituțiile statului este în scădere în ultimii zece ani în rândul celor cu vârste între 18 și 35 de ani.

Articolul integral, în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
2 COMENTARII
  1. „… in urma Tanzaniei, Mongoliei, Albaniei si Bulgariei…”___–___practic, Romania a ajuns printre ultimele tari din lume, nu numai din Europa, la toti indicatorii referitori la democratie, iara aceasta „s-a intamplat”- cu precadere in ultimii 10 ani -de cand sef de stat este un ginere de fost securist* de unde si „cresterea influentei” serviciilor si armatei, de fapt surfatizarea si oficializarea acestei influente, altfel, dintotdeauna cu rol definitiv stapanitor, asupra societatii romanesti…(*-insasi faptul **ca acest individ a ajuns in asa functie, denota clar ca fosta securitate si nomenclatura au fost si sunt cei care conduc -in fapt- Romania…///** fapt f. important si ilustrativ, pentru ca este la varf, altfel sunt alte mii si mii de fapte si situatii in care este evidenta interferenta masiva a acestor structuri, zise „foste”, dar f. actuale…)

  2. După 1989 nu a fost nici un moment vorba de democrație în această țară. Și nici nu are cum să mai fie. Românii s-au predat de atunci în mâinile Securității lui Ceaușescu ce dăinuie și în ziua de azi. Cu același stil pervers de comportament NKVD-ist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...