Un bolnav de cancer din trei moare deși putea fi salvat. În fiecare an, sunt menționate peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, iar totalul deceselor este cu 48% mai mare decât media europeană, potrivit datelor furnizate pentru anul 2022 de Globocan (Global Cancer Observatory).
Pe de altă parte, numărul cazurilor noi de cancer a fost cu 21% mai mare în 2023, comparativ cu anul anterior, iar numărul bolnavilor de cancer din România, aflați în evidența medicilor, a depășit 550.000 de persoane, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
De asemenea, datele Registrului European privind Inechitățile în Cancer arată că România înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer de col uterin din Europa, precum și a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.
Un bolnav de cancer din trei moare
„În timp ce restul țărilor europene se concentrează pe inițiative menite să îmbunătățească bunăstarea fizică și psihologică a pacienților cu cancer, asigurându-se că nevoile lor complexe sunt satisfăcute cu empatie și expertiză, România regresează în ceea ce privește accesul la tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit.
În timp ce restul țărilor europene se concentrează pe prevenția cancerelor și depistarea timpurie a acestora, în faze incipiente, și pe tratarea cu medicamente inovatoare cu intenție curativă, România abia reușește să asigure accesul la chimioterapie și servicii medicale de bază”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Citește și Un aparat esențial pentru bolnavii de cancer zace nefolosit din 2013, la Craiova
Cifrele sunt impresionante, dar realitatea este și mai tulburătoare.
Practic, potrivit datelor puse la dispoziție de Registrul European privind Inechitățile în Cancer, în România, 1 din 3 decese prin această boală reprezintă un deces prematur.
Numai în anul 2020 au fost înregistrate, la segmentul de vârstă 15-65 ani, 19.100 de decese premature, ceea ce înseamnă pierderi anuale de 941 milioane de euro și 170 de ani de viață potențial productivă pierduți.
„Cifrele sunt impresionante, dar realitatea este și mai tulburătoare. De exemplu, de peste un an de zile, pacienții așteaptă cele 39 de noi opțiuni de tratamente care au obținut avizul de la ANMDM, dar Guvernul s-a mulțumit doar să le pună în transparență decizională.
Dintre acestea, 11 indicații sunt fără alternativă terapeutică sau indicații și care se adresează unor patologii rare și/sau orfane. Știți ce înseamnă acest lucru? Că oamenii care au nevoie de aceste medicamente mor, pentru că în România aceste medicamente nu există.
O parte din aceste tratamente pot crește șansa la viață pentru peste 13.000 de pacienți care în acest moment nu au o speranță reală pentru un mâine.
Un exemplu concret este cel al pacientelor cu unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer de sân, cancerul de sân triplu negativ, unde peste 800 de femei tinere ar putea avea un viitor, dacă sunt depistate timpuriu. Însă, în acest moment, acestea nu pot beneficia de un tratament cu intenție curativă, tratament aprobat la nivel european încă din luna mai 2022.
În aceste condiții, o parte dintre acești pacienți luptă să își câștige dreptul la viață în instanță. Alții fac eforturi disperate pentru a-și asigura accesul la aceste tratamente prin alte țări”, a completat Cezar Irimia.
La nivel global, peste 35 de milioane de noi cazuri de cancer sunt prevăzute în 2050, o creștere de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri estimate în 2022.
Mai multe citiți în Ziarul de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!