În Slatina încă se mai face bişniţă cu valută ca în anii ’90

Data:

spot_img

În plină epocă a digitalizării, cu o abundenţă de aplicaţii de banking, transfer fonduri sau schimb valutar, în municipiul Slatina încă se mai practică schimbul valutar la „bişniţarii” care îşi fac veacul în centrul oraşului.

Deşi este ilegal, poliţiştii nu pot interveni din cauza lipsei legislaţiei, dar spun că organizează acțiuni aproape lunar pentru prevenirea şi descurajarea fenomenului.

Ridicaţi de poliţie, în mai multe rânduri

Ridicaţi în anii trecuţi în mai multe rânduri de poliţie, valutiştii revin de fiecare dată, în locul cunoscut de slătineni, încă din anii ’90. Şi nu duc lipsă de clienţi. Oamenii vin chiar cu autoturismul şi, ca la un „drive-in”, schimbă valută prin geamul maşinii.

Valutiştii sunt foarte populari printre cei care vor să schimbe euro, dolari sau altă valută, iar oamenii sunt obişnuiţi să apeleze la serviciile lor, deoarece practică un curs sub casele valutare sau bănci.

Bişniţarii nu se feresc nici să-şi facă noi clienţi şi-i abordează pe cei care trec prin centrul Slatinei, în zona fostului magazin „Vacanţa”.

Când i-au săltat, în trecut, valutiştii doar au fost legitimaţi de poliţişti şi li s-a confiscat valuta pe care o aveau asupra lor, o mică parte din banii pe care îi învârt în fiecare zi.

Pentru prima dată, din anii ’90, valutiştii din zona fostului magazin Vacanţa din Slatina au fost săltaţi de poliţişti în ianuarie 2013. Măsura a fost dispusă de fostul şef al IPJ, Mihai Pruteanu, venit interimar la conducerea Poliţiei Olt.

El povestit cum, în timp ce mergea cu maşina, a fost uimit când a văzut cum valutiştii operează la liber, în plină zi, pe stradă. El a fost întrebat de ziarişti şi dacă, cumva, a fost acostat pentru a schimba valută.

Valutiştii au fost conduşi la poliţie, unde au dat declaraţii în legătură cu activitatea lor. De asemenea, poliţiştii le-au inspectat şi autoturismele.

La acea dată, IPJ Olt a dispus instituirea unui dispozitiv de ordine, doi poliţişti aflându-se în permanenţă în zona în care activau bişniţarii. Acest fapt nu i-a descurajat însă, ei mutându-se câteva sute de metri, dar rămânând în centrul oraşului. După câteva luni, dispozitivul poliţiei a încetat, iar valutiştii şi-au reluat locul obişnuit.

Timp de aproape cinci ani, ei nu au mai fost „deranjaţi” de oamenii legii, până în iunie 2018. Atunci, doi valutişti din Slatina, surprinşi în flagrant în timp ce desfășurau activități de schimb valutar fără autorizație, au fost săltaţi de poliţiştii pentru Investigarea Criminalităţii Economice. Ei au fost conduşi la sediul poliţiei, amendaţi şi li s-au confiscat banii.

În februarie 2019, alţi doi valutişti din Slatina au fost amendaţi cu 10.000 de lei, iar sumele găsite asupra lor au fost confiscate. poliţiştii au confiscat, atunci, 1.000 de euro şi 2.100 de lei, sume ce erau folosite la activitatea ilicită.

Nici această acţiune nu i-a descurajat pe bişniţarii din Slatina.

Veterinarul valutist, în atenţia ANI

Printre valutiştii din Slatina s-a numărat şi un medic veterinar din cadrul DSVSA Olt, Teodor Bogdan Gogioman.

Acesta a ajuns în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate, care a constatat diferenţe între averea dobândită şi veniturile realizate.

În cazul medicului veterinar cu atribuţii de control în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, inspectorii de integritate au constatat o diferenţă nejustificată, identificată în perioada 2007-2009, în valoare de 268.694 lei, adică aproximativ 71.843 euro.

În această situaţie, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Craiova.

Ce poate face Poliţia? Recomandări

Poliţiştii se plâng că legislaţia în vigoare nu-i ajută deloc în ceea ce priveşte fenomenul de „bişniţă”. Potrivit unui răspuns oferit de IPJ Olt la o solicitare a PRESShub, în perioada 1 ianuarie 2023-30 iunie 2023, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul Inspectoratului de Politic Județean Olt, a organizat şi desfăşurat șase acțiumi ce au avut ca scop prevenirea şi descurajarea fenomenului de „bişniţă” pe raza județului Olt, cu preponderență în municipiul Slatina.

„Referitor la sancțiunile aplicate, vă comunicăm faptul că, potrivit cadrului legal actual, au fost aplicate sancțiuni conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/1999 și Legii nr. 145/2014.

Legea nr. 12/1990, care prevedea sancțiunile pentru executarea de activități de schimb valutar neautorizat, a fost abrogată de Legea nr. 222/2020”, transmit reprezentanţii Poliţiei.

În astfel de condiţii, oamenii legii se mulţumesc doar să facă recomandări populaţiei: Recomandăm cetățenilor să efectueze activități de schimb valutar doar la societățile comerciale autorizate să desfăşoare astfel de activități, pentru a evita riscul de a deveni victime ale infracțiunii de înşelăciune, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 244 din Codul Penal.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care am acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care am văzut tot ce se putea vedea. Am bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentez ce înseamnă realizarea de emisiuni TV, la un post local şi pe site-ul reporter24.info
3 COMENTARII
  1. Si in Bistrita (jud BN) se face schimb valutar in strada, chiar intens (la greu). Localizati in ce-a mai mare parte in Piata Decebal (se poate spune chiar in mijlocul orasului) inca exista chiar multi, sunt impartit pe ambele parti ale strazii de-a lungul trotuarelor. Politia trece zilnic pe acolo, se uita si nu face nimic. In presa locala mai ies vajnicii aparatori ai sigurantei cetateanului cu cate o „mare” actiune si anunta ca au confiscat 50 de euro si vreo 300 de lei. jenant

  2. Cred ca in fiecare oras gasesti acest lucru. Pare a fi o retea nationala, controlata de o anumita mafie. In orasul meu aceasta activitate a continuat neintrerupt din anii ’90 si pana acum, netulburata de nimeni, fiindca se face in cea mai aglomerata zona a orasului, in vazul tuturor. Toata lumea stie asta, inclusiv organele de ordine.

  3. Probabil ca respectivii „valutisti” sunt parte din sistemul de case de schimb, asa ca tot marii rechini *castiga, Jmecheria este ca „daca nu-ti convine la ghiseu(cu autorizatie, si se platesc taxe, etc.) , du-te la particulari, CA TOT LA NOI AJUNGE PROFITUL, SI INCA – char mai bine- NEIMPOZITAT”!(* iar acesti rechini sunt doar fosti securisti, militieni, nomenclaturisti, grade din armata, etc., nu cred ca exista un singur fost strungar sau taran cooperator, care si-a permis sa intre in asa business…)
    PS.in Argentina( peste 46 mil. locuitori), se practica acelasi lucru, desi actualul presedinte este pro-BRICS si pentru DEdolarizare, insa multe retail-uri, chiar de acum, folosesc dolarii americani, iar daca -in aceasta luna, la alegeri- economistul libertarian Javier Milei, va castiga presedintia, toata Argentina se va dolariza” din greu”…In fond, Chile, vecina, are o economie super, tocmai pentru ca a fost scoasa din saracie(zeci de ani in urma) de „Cei Trei din Chicago”, adica 3 economisti care au studiat in USA(la Chicago), s-au in tors in Chile si au pus bazele unei economii robuste, eficiente… Mai mult, chiar daca China are o pundere uriasa monetara, mai este vorba de TRUST, INCREDERE, MASELE NU AU incredere in yeni, ci in dolari…Asta este!
    Vorba cea:” Mai vino yane sa ma vezi,/ Cat mai sunt dolarii verzi,/ Ca daca s-or ofili,/ Toti de foame veti muri!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Imobilul fostului Muzeu al Teatrului, cel mai scump „depozit” din centrul Iașului | Reporter de Iași

Imobilul fostului Muzeu al Teatrului, cel mai scump „depozit”...

Renunțarea la programele „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”. Reacții din sistemul școlar ieșean | Ziarul de Iași

Renunțarea la programele „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”. Reacții...

Ministrul Educației, apel la candidatul coaliției: „România are nevoie de o nouă revoluție a bunului simț și unității”

Ministrul Educației, Daniel David, apel la candidatul coaliției: „România...

Ce amenzi riscă stăpânii care nu-și microcipează câinii | Viața Liberă

Ce amenzi riscă stăpânii care nu-și microcipează câinii. În...