În Suceava are loc singurul festival din țară dedicat trufelor

Data:

spot_img

În Suceava are loc singurul festival din țară dedicat trufelor. Sărbătoarea, desfășurată în Cacica, vrea să promoveze trufele în gastronomie și să dezvolte turismul în Bucovina.

Evenimentul, care a început vineri şi se încheie duminică noapte, este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului Cultural şi are rolul de a crea un mix între istorie, turism, meşteşuguri, produse tradiţionale, bucătărie, natură, muzică şi distracţie.

„Festivalul se adresează tuturor, mai ales turiştilor care vin în Bucovina şi vor să petreacă o zi în natură. Festivalul nostru este şi mereu va fi în afara localităţii, undeva în natură, într-o poieniţă în pădure, undeva unde omul se va conecta cu natura, pentru că, fiind vorba de trufe, e obligatoriu vorba de natură. De principiu, vor găsi absolut totul despre trufe, gustul, aroma trufelor, de la bucătăria internaţională până la cea din Bucovina”, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, organizatorul evenimentului, Mihai Robu.

La Festivalul trufelor, produsele culinare locale se îmbină perfect cu cele din bucătăria internaţională, elementul comun al acestora fiind, desigur trufele, delicioasele ciuperci negre recoltate din solul bucovinean. De aceea, în poieniţa din Cacica pot fi mâncate, în acelaşi timp, atât balmoş sau gulaş cu trufe, dar şi pizza sau paste cu acelaşi ingredient. Un laborator de cofetărie a creat chiar ciocolata de trufe.

Ilarion Băeşu este un vechi oier din Botoşani. De când se ştie, balmoşul nu a lipsit de pe masa familiei sale. Acum, tradiţionalul produs românesc este oferit şi turiştilor, la Festivalul trufelor.

„Reţeta specială este: smântână, lapte, făină de porumb, mălai cum s-ar spune, care este învârtit bine şi la urmă punem brânză. Deasupra radem o jumătate de trufă, ca să îi dea gust”, explică Ilarion Băeşu.

Citește și: Editorial: Noul dușman al lui Erdoğan, câinii maidanezi | Știri din diaspora

La festival au participat și bucătari străini

 „Fac cel mai bun cartof prăjit din România. Am şi un sos special de trufe. E ceva deosebit”, susţine bucătarul francez Samuel, care, la rândul său, este fascinat de mâncarea tradiţională românească.

Nu lipsesc de la festival nici coastele, borşul de păstrăv afumat cu hribi şi gălbiori, varza de carne cu mămăligă, pastrama de oaie, purceluşul la proţap sau deja cunoscutele plăcinte „poale-n brâu”, turtele coapte pe plită sau pâinea la cuptor.

Mobilierul de pe terasele festivalului este „produs în Bucovina”, el fiind format din baloţi de paie utilizaţi atât ca scaune, cât şi ca mese.

În centrul atenţiei s-a aflat în aceste zile şi Ştefan cel Mare, un personaj interpretat de şeful Serviciului turism din Primăria municipiului Suceava, Cezar Olariu, care promovează Cetatea de scaun a Sucevei, dar şi întreg ţinutul Bucovinei.

„Festivalul trufelor este o modalitate de a îmbina gusturile gastronomice şi istoria, precum şi turismul cu gastronomia. Bucovina şi Moldova au de arătat foarte multe lucruri frumoase, de la bucătărie la cultură şi de la peisaje la spiritul oamenilor din zonă”, a declarat Cezar Olariu.

Citește și: Ungaria ar putea bloca furnizarea de electricitate către Ucraina | The Epoch Times

Organizatorii au creat și un spațiu de joacă pentru cei mici

Organizatorii s-au gândit şi la copii, cărora le-au creat un spaţiu special de joacă şi o zonă de relaxare cu corturi şi hamace. Pentru ei au fost create, de asemenea, ateliere de pictură.

La Festivalul trufelor, Ministerul Apărării naţionale este prezent cu un stand de prezentare a Forţelor de Operaţii Speciale.

Ca petrecerea să fie desăvârşită, pe tot parcursul festivalului pe scenă au urcat artişti de muzică populară şi muzică pop, dar şi numeroase ansambluri de dansuri populare din zonă. Potrivit estimărilor organizatorilor, la ediţia din acest an a Festivalul trufelor vor participa peste 25.000 de persoane.

Evenimentul se încheie duminică noapte, conform programului, cu un after party şi un foc de tabără.

Citește și: Abuzurile sexuale și vidul procedural din universitățile românești. Adela Alexandru | INTERVIU

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook / Festivalul Trufelor)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...