marți, iunie 22, 2021
AcasăRețeaÎn Teleorman nu se mai folosește izoleta, pentru că s-au terminat filtrele...

În Teleorman nu se mai folosește izoleta, pentru că s-au terminat filtrele « liberinteleorman.ro

Povestea bătrânei care a ajuns la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alexandria cu ambulanța, deși era suspectă de infectare cu noul virus, a pus în lumină o altă problemă a sistemului medical din județ: izoleta nu mai este folosită. De ce? Pentru că nu a avut decât trei seturi de filtre, care s-au epuizat după primele trei transporturi. Astăzi, bătrâna în cauză a și primit confirmarea bolii și acum este spitalizată la București. Problema este, însă, alta: femeia infectată știa că a luat contact cu rude bolnave, dar nu s-a auto-izolat și astfel, vreme de aproape două săptămâni, a umblat prin Alexandria, s-a plimbat cu taxi-ul și a făcut cumpărături. De altfel, taximetristul care a transportat-o de la București ar trebui să fie testat, chiar dacă autoritățile nu se grăbesc în sensul acesta. Comportându-se ca o bombă vie, femeia a lăsat în urma ei viruși care vor da manifestări în perioada imediat următoare. Și deja astăzi izoleta nu mai este funcțională, cele trei filtre epuizându-se.

Medicii spun că situația nu este valabilă doar în Teleorman, ci la nivelul mai multor județe din țară, filtre mai multe având orașele mari. Toată speranța stă în instituirea stării de urgență, care va permite achiziții rapide de echipamente, inclusiv filtre pentru izoletă.

Potrivit ISU Teleorman, transportul celor suspecți de comntaminare se poate face și în lipsa izoletei.

Transportul persoanelor suspecte se poate realiza în condiții de siguranță și fără izoletă deoarece personalul medical/paramedical folosește în permanență costume de protecție specifice, pacientul este echipat cu mască, iar autospecialele sunt dezinfectate și decontaminate conform protocolului, cu substanțele furnizate prin intermediul Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alexandria, în cantități suficiente. Referitor la existența unei singure izolete la nivel județean, vă comunicăm faptul că acest aspect a fost menționat de Grupul de Comunicare Strategică încă din primele conferințe de presă, acest dispozitiv regăsindu-se doar in dotarea autospecialei de transport personal și victime multiple, de la nivelul fiecărui județ.“, se arată într-un comunicat ISU Teleorman.

Asta nu înseamnă, însă, că problema nu trebuie rezolvată, din moment ce momentan cazurile de îmbolnăvire sunt puține, însă se așteaptă o creștere a numărului de cazuri la nivel județean și național, situație în care cele două mijloace de transport bolnavi existente la nivel județean nu vor mai fi suficiente.

Autoritățile spun, însă, că provocarea cea mai importantă nu e aceasta, ci comportamentul iresponsabil al oamenilor, care nu declară că au luat contact cu persoane bolnave sau că s-au întors recent din zonele periculoase ale lumii și astfel contaminează masiv.

Liber în Teleormanhttps://liberinteleorman.ro/
Ziar generalist care acoperă problemele sociale, economice, politice din zona Teleormanului.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CELE MAI CITITE