În Teleorman nu se mai folosește izoleta, pentru că s-au terminat filtrele « liberinteleorman.ro

Povestea bătrânei care a ajuns la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alexandria cu ambulanța, deși era suspectă de infectare cu noul virus, a pus în lumină o altă problemă a sistemului medical din județ: izoleta nu mai este folosită. De ce? Pentru că nu a avut decât trei seturi de filtre, care s-au epuizat după primele trei transporturi. Astăzi, bătrâna în cauză a și primit confirmarea bolii și acum este spitalizată la București. Problema este, însă, alta: femeia infectată știa că a luat contact cu rude bolnave, dar nu s-a auto-izolat și astfel, vreme de aproape două săptămâni, a umblat prin Alexandria, s-a plimbat cu taxi-ul și a făcut cumpărături. De altfel, taximetristul care a transportat-o de la București ar trebui să fie testat, chiar dacă autoritățile nu se grăbesc în sensul acesta. Comportându-se ca o bombă vie, femeia a lăsat în urma ei viruși care vor da manifestări în perioada imediat următoare. Și deja astăzi izoleta nu mai este funcțională, cele trei filtre epuizându-se.

Medicii spun că situația nu este valabilă doar în Teleorman, ci la nivelul mai multor județe din țară, filtre mai multe având orașele mari. Toată speranța stă în instituirea stării de urgență, care va permite achiziții rapide de echipamente, inclusiv filtre pentru izoletă.

Potrivit ISU Teleorman, transportul celor suspecți de comntaminare se poate face și în lipsa izoletei.

Transportul persoanelor suspecte se poate realiza în condiții de siguranță și fără izoletă deoarece personalul medical/paramedical folosește în permanență costume de protecție specifice, pacientul este echipat cu mască, iar autospecialele sunt dezinfectate și decontaminate conform protocolului, cu substanțele furnizate prin intermediul Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alexandria, în cantități suficiente. Referitor la existența unei singure izolete la nivel județean, vă comunicăm faptul că acest aspect a fost menționat de Grupul de Comunicare Strategică încă din primele conferințe de presă, acest dispozitiv regăsindu-se doar in dotarea autospecialei de transport personal și victime multiple, de la nivelul fiecărui județ.“, se arată într-un comunicat ISU Teleorman.

Asta nu înseamnă, însă, că problema nu trebuie rezolvată, din moment ce momentan cazurile de îmbolnăvire sunt puține, însă se așteaptă o creștere a numărului de cazuri la nivel județean și național, situație în care cele două mijloace de transport bolnavi existente la nivel județean nu vor mai fi suficiente.

Autoritățile spun, însă, că provocarea cea mai importantă nu e aceasta, ci comportamentul iresponsabil al oamenilor, care nu declară că au luat contact cu persoane bolnave sau că s-au întors recent din zonele periculoase ale lumii și astfel contaminează masiv.

Liber în Teleormanhttps://liberinteleorman.ro/
Ziar generalist care acoperă problemele sociale, economice, politice din zona Teleormanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Jazz in the Park 2021 revine cu două evenimente anul acesta! Cum și unde se va desfășura festivalul?

Jazz in the Prak 2021 revine anul acesta cu două evenimente organizate la date diferite și în locuri diferite. Organizatorii au pregătit o mulțime...

VIDEO | Garanția pentru Copii. Eurodeputatul Dragoș Pîslaru explică planul european integrat de combatere a sărăciei în rândul copiilor

"România va trebui să-și desemneze un coordonator național pentru a urmări Garanția pentru Copii. Vom avea obligația ca în șase luni de la adoptare să avem o strategie, un plan cu privire la Garanția pentru Copii în România"

Acuze dure la Iași după ce USR-PLUS și PSD au blocat bugetul

După o ședință de 8 ore a Consiliului Local Iași, a fost respinsă propunerea de buget înaintată de primarul Mihai Chirica, după ce consilierii PSD au ieșit din sală și cei de la USRPLUS s-au abținut de la vot. Astfel, alianța PNL - PMP din Consiliul Local au avut doar 13 din cele 14 voturi necesare pentru a trece bugetul.