În timp ce ANRE nu-i protejează pe consumatori, marile proiecte energetice românești rămân incerte (Sorin Dobîrcianu, șef al Departamentului de Securitate Energetică NATO) 

Data:

Unele dintre marile proiecte energetice românești sunt in dificultate și sunt dezbătute la ZINERGY, un podcast realizat de Cosmin Păcuraru, expert în securitatea și geopolitica energiei, sub egida  Presshub, „O discuție lejeră pe probleme serioase”.  

Invitatul celui de al șaselea episod este Sorin DOBÎRCIANU –  Senior Lead Expert și șef al Departamentului de Securitate Energetică NATO. 

Pe fondul unei situații tensionate în regiune, România poate pierde oportunitățile momentului.  

Situația actuală poate fi rezumată astfel: Statele Unite au schimbat reperele politicilor sale externe odată cu venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, mutându-și interesele în Asia. În energie aceste schimbări se observă. Locul gol lăsat va fi umplut de jucători regionali. Federația Rusă ar putea profita deoarece „interesele energetice ale Federației Ruse în Germania includ și interesele energetice ale Federației Ruse în România”. 

Astăzi pentru Neptun Deep, proiect în care Romgaz este asociat cu OMV Petrom, există riscuri investiționale, financiare, economice, de producție, riscuri bancare, riscuri politice, de mediu și riscuri militare. Băncile sunt cele care decid astfel de proiecte mari iar sistemul bancar românesc e mic. Poate băncile austriece, cu sau fără cele germane, să finanțeze un astfel de proiect. Important este că nimeni nu își asumă riscul extracției până nu va fi deminată zona. 

Proiectul mini reactoarelor nucleare (SMR) americane de la Doicești este „încetinit”, cauzele fiind războiul din Ucraina și faptul că actorul politic la vârf din România nu a înțeles „importanța momentului actual, pentru că un asemenea moment nu îl mai ai, îl pierzi definitiv”. În Polonia proiectul SMR-urilor NuScale evoluează. 

În privința terminării construcției Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, domnul Sorin DOBÎRCIANU spune: „experții noștri bancari vor fi în măsură să discute cu băncile care asigură participarea la asemenea finanțări, ca să poată să asigure neîntreruperea unui asemenea proiect.” 

Alte subiecte discutate sunt: 

  • România este o alternativă la gazul rusesc doar pentru regiunea balcanică, până în Austria deoarece oferta de gaz românesc este mică.  
  • O altă problemă a României este prețul energiei: „Din păcate, în tot coșul energetic românesc, energie solară, energie eoliană, energia hidro, din gaz și cărbune sunt neconcordanțele și discordanțele pe aceste formule integrative, pe axa reprezentată de jocurile în OPCOM, prețuri, costuri și tarife. ANRE nu a reușit să asigure pentru cetățeanul român, pentru consumator, o protecție. Din cauza asta, au sărit prețurile în energie. Apoi (exista) erori majore (..) pe care factorul politic legislativ le-a asumat, le-a girat și le-a prezentat în legi. N-au reușit să stabilizeze o piață energetică corespunzătoare pentru consumatorul român.” 

Noul episod din Zinergy, podcastul lui Cosmin Păcuraru pe probleme de energie, este disponibil AICI.

YouTube video

Citește și: Din Neptun Deep nu se va extrage nimic până nu se va termina războiul din Ucraina și nu va fi deminată zona! Se apropie pacea?

Citește și: „China nu are nevoie de o Rusie competitoare”- Vasile Simileanu în primul podcast Zinergy, realizat de Cosmin Pacuraru

Citește și: Manipularea piețelor de gaze. Securitatea energetică națională pusă pe butuci

Citește și: De ce prețul la gaze în România este uneori mult mai mare decât in Europa?

Citește și: „Trump a băgat în priză geopolitica mondială”- Cristian Barna la Zinergy, podcastul realizat de Cosmin Păcuraru

Citește și: Investițiile energetice ale României între oportunitate și riscuri geopolitice

Citește și: „România crește dar nu se dezvoltă” , spune analistul economic Bogdan Belciu

Citește și: Efectele corupției în energie. Nimic despre cauze!

Citește și: Cum se va dezvolta industria energetică fără forță de muncă? Și cum poate fi salvat sistemul de încălzire din București?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cosmin Gabriel Păcuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru lucrează în industria energetică în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României (2013). Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018), „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), „Geopolitica și securitate energetică” (2024). A publicat numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related