Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a soluţionat un recurs în interesul legii, privind termenul de prescripție în cazul luării de mită. Sub pretext că legea nu este suficient de clară, mai mulți judecători de la ÎCCJ au stabilit că, în cazul în care un inculpat a luat mită de mai multe ori, prescrierea faptelor se calculează de la momentul pretinderii mitei, nu de la ultima luare de mită, cum spune Codul Penal.
Decizia îl avantajează direct pe fostul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, acuzat că a primit în intervalul 2006-2014 de zeci de ori mită, șpaga totală fiind de 30 milioane de euro.
Recursul în interesul legii a fost formulat de procurorul general al României, Alex Florența.
După două ședințe, instanța supremă a decis că „în interpretarea şi aplicarea unitară a art. 174 şi a art. 154 alin. (2) din Codul penal, prin data săvârşirii infracţiunii şi, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunilor unice prevăzute de art. 289 – 292 din Codul penal, în ipoteza în care sunt realizate, la date diferite, mai multe modalităţi normative ale elementului material, se înţelege data comiterii primei modalităţi alternative independent de realizarea subsecventă, ulterioară, a mai multor modalităţi alternative din conţinutul infracţiunii şi indiferent de intervalul de timp care se interpune între data săvârşirii primei modalităţi alternative şi comiterea unei alte modalităţi alternative ori între actele care compun acţiunea caracteristică uneia din modalităţile normative de săvârşire a faptei, respectiv data comiterii primului act dintr-o succesiune de acte corespunzătoare unei singure modalităţi normative”.
Cine a interpretat Codul Penal?
Din informațiile Presshub, judecător raportor pe această speță a fost Hermina Iancu.
Cu referire la termenele de prescripție a răspunderii penale ele sunt cuprinse în actualul Cod penal, la art. 154 alin. 2 care spune că „Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act”.
Potrivit regulamentului instanței supreme, recursul în interesul legii se judecă de un complet format din preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau, în lipsa acestuia, din vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedinţii de secţii din cadrul acesteia, un număr de 14 judecători din secţia în a cărei competenţă intră chestiunea de drept care a fost soluţionată diferit de instanţele judecătoreşti, precum şi câte 2 judecători din cadrul celorlalte secţii. Preşedintele completului este preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau, în lipsa acestuia, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Urmează închiderea procesului
Curtea de Apel București a amânat procesul lui Marian Vanghelie pentru data de 7 februarie 2025. În acest proces, fostul primar de la Sectorul 5 a fost condamnat în primă instanță de către Tribunalul București la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de detenție.
Procurorii DNA au demonstrat că Marian Vanghelie a luat mită de 49 de ori în perioada 2007- 2014 de la omul de afaceri Dumitru Marin pentru contracte de anvelopare a blocurilor din sector.
Avocaţii lui Vanghelie au susținut că termenul de prescripție generală se calculează de la momentul pretinderii, în timp ce procurorii au susținut că de la momentul primirii efective a mitei. Arbitru a devenit ÎCCJ care a decis că prescrierea se calculează de la data pretinderii mitei.
În concluzie, în lumina noilor reguli schimbate în cursul jocului, faptele lui Vanghelie sunt prescrise din 2017.
Fostul primar al Sectorului 5 a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015.
De aproape un deceniu dosarul se tot amână, înspre bucuria avocaților care au „muncit” 10 ani la un singur caz. „În acest moment, dacă ești corupt și ai primit șpagă toată viața este aproape imposibil să fii arestat sau să primești o decizie definitivă de condamnare. Nu ai cum pe legile actuale”, ne-a declarat un procuror care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!