Pe 29 martie 2023, Guvernul României a aprobat proiectul de lege a învăţământului superior. Actul normativ, în versiunea sa din februarie 2023, se întinde pe 161 de pagini.
Cu o zi înainte, pe 28 martie 2023, Consiliul Legislativ a avizat favorabil, la cererea Guvernului, proiectul de lege a învăţământului superior. Legea specifică prevede că acest aviz privește nu oportunitatea proiectului, ci simpla respectare a regulilor: concordanța prevederilor propuse cu cele scrise în Constituție, dar şi în alte legi, asigurarea corectitudinii frazării juridice, precum şi indicarea implicațiilor noilor reglementări asupra legislației în vigoare.
Aşadar, Consiliul Legislativ funcţionează ca un „corector legal” al propunerilor de reglementare.
Avizul Consiliului Legislativ este însoţit de 90 (nouăzeci) de pagini de sugestii, observații, corecții ale textului din partea Consiliului Legislativ. Textul publicat aici merită răsfoit, pentru a percepe situaţia unui document legal elaborat de Guvern.
Mi-a atras atenția un comentariu din aviz, care privește o formulare din proiectul de lege în chestiunea sancţionării eliberării „de acte de studii în alte condiții decât cele prevăzute de lege”: este considerată infracțiune, însă nu se prevede pedeapsa pentru aceasta, neexistând în legislaţia în vigoare un alt loc în care fapta să fie considerată infracţiune.
Iar în alt loc din același proiect de lege, nerespectarea anumitor condiții în privința activităţilor educative este considerată simplă contravenție.
Erorile sesizate de Consiliul Legislativ sunt în multiple registre: de la greșeli de literă, de punctuație, până la erori de concepție legislativă, inadvertenţe, necorelări.
Deficiențele sunt prezente în multe articole de lege. Aşa că la pagina a treia a documentului se scrie, după ce se înşiră câteva deficienţe elementare, de punctuație, ortografice: „Având în vedere aspectele arătate, este necesară revederea în ansamblu a proiectului, din perspectiva remedierii tuturor inadvertențelor menționate”.
S-a întâmplat aceasta? Nu ştim. Guvernul nu a dat publicităţii forma aprobată de consiliul de miniștri a proiectului de lege.
Optimistul ar spune că o noapte guvernamentală a fost suficientă pentru a remedia deficientele din proiectul de lege.
Pesimistul ar spune că, dacă după ani de „Românie educată” producem un text în bună măsură plagiat din legislația curentă, este improbabil ca o noapte să fie suficientă pentru remedierea inadvertențelor indicate de Consiliul Legislativ.
„Romania educata” oferă o nouă semnificație antifrazei.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!