Încă un beneficiu pentru polițiști: vor fi plătiți să facă școală

Data:

spot_img

Ministerului Afacerilor Interne a anunțat marți că, în vederea reducerii deficitului de personal, a fost creat  la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire a ofițerilor de poliție.

Deși inițial cei care au gândit acest master se așteptau să fie urmat de tineri absolvenți ai academiei, în realitate au constatat că aproximativ 90% dintre cei care s-au înscris la cursuri sunt agenți de poliție care deja lucrează în sistem.

„Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui”, se arată într-un comunicat al MAI.

Se acoperă deficitul prin scoaterea din serviciu a agenților care lucrau deja

Decizia găsită a fost încă un beneficiu pentru polițiști: aceștia vor putea lipsi de la serviciu, pentru a face studii post-universitare, dar vor primi salariul integral.

„În acest sens,  a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

La final, absolvenții acestei forme de învățământ vor fi încadrați în funcție de nevoile instituționale, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, după caz, unde au fost repartizați după absolvire”, se arată în comunicatul Ministerului de Interne.

Dacă polițiștii angajați pleacă din serviciu mai devreme de 5 ani, vor trebui să restitue, proporțional cu perioada rămasă de executat, cheltuielile efectuate de stat pe timpul școlarizării, inclusiv a drepturilor financiare acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă, arată MAI.

Marea problemă vine, însă, din faptul că programul de master inițiat la Academia de Poliție nu va rezolva problema de personal, pentru care a fost creat: după ce masteranzii vor absolvi, MAI va avea mai mulți ofițeri. Dar mai puțini subofițeri.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...