De aproape 5 ani, Ministerul Sănătăţii nu a reuşit încă să reglementeze situaţia medicamentelor recomandate „off label”, pentru alte situaţii decât cele menţionate în prospecte. În majoritatea cazurilor, tratamentul reprezintă singura şansă a bolnavilor şi ultima variantă la care se mai pot gândi medicii pentru a le veni în ajutor. Bolnav de cancer, un ieşean a apelat la instanţă pentru a obţine medicamentele vitale.
M.U. a fost diagnosticat cu neoplasm bronhopulmonar, iar medicul oncolog i-a recomandat o combinaţie de trei medicamente, Tanfilar, Mekinist şi Xgeva. În prezent, combinaţia formată din Tanfilar şi Mekinist este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate doar pentru melanom malign, respectiv cancer de piele.
Nu şi pentru cel pulmonar. Xgeva este aprobată doar pentru tratamentul osteoporozei la femeile în menopauză, deşi una dintre complicaţiile metastazelor osoase este tocmai riscul de fracturi. În total, medicamentele recomandate de oncolog în cazul lui M.U. au un preţ total cuprins între 22.000 şi 44.000 lei, în funcţie de concentraţie, un cost prohobitiv în absenţa compensării. Or, legea nu permite compensarea decât pentru indicaţiile terapeutice aprobate în ţară.
Citește și: Procesul torționarilor lui Gheorghe Ursu, aproape de final. Mărturii din dosarul torționarilor – PRESShub
Pentru situaţiile în care mediciii propun utilizarea unui medicament pentru altă afecţiune, Ministerul Sănătăţii a iniţiat, în septembrie 2018, un proiect de lege privind constituirea unei comisii specializate.
Aceasta ar urma să analizeze fiecare caz în parte, aprobând decontarea medicamentelor şi pentru indicaţiile terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: Facebook Ministerul Sănătății