Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat în ruine | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat în ruine. Lăcașul din Poiana cu Cetate este subiectul unei licitații lansate pentru consolidarea și refacerea construcției.

Șase milioane de lei a alocat Compania Națională de Investiții pentru refacerea bisericii „Sf. Nicolae” din Poiana cu Cetate. Mai cunoscută ieșenilor sub numele Biserica lui Cujbă, zidurile rămase în picioare astăzi datează de mai bine de patru secole.

Biserica a fost zidită în 1609 de către un boier din partea locului. „Boierul Ionașco Cujbă a ridicat biserica în anul 1609 pentru sufletul soției sale care a trecut la cele veșnice prea devreme, astfel ctitoria lui poate fi considerată o frumoasă declarație de dragoste pentru soția sa.

Prin restaurarea bisericii, declarația de dragoste a boierului va rămâne până la sfârșitul veacurilor”, scrie părintele parohiei locale, Dănuț Lazăr, pe pagina de Facebook.

O experiență completă de recreere

Chiar de Dragobete, 24 februarie, este ultima zi în care pot fi înscrise ofertele și intențiile de participare la licitație. Lansată săptămâna aceasta, procedura vizează proiectarea, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada șantierului de consolidare, restaurare, dotare, împrejmuire și amenajarea spațiului exterior a bisericii. Edificiul este inclus în cea mai recentă Listă a Monumentelor Istorice.

Citește și: Bustul lui Woodrow Wilson părăsește curtea în care era „ascuns” pentru a fi instalat în piața publică! Povestea lui, povestea președintelui

Durata contractului va fi de 63 de luni, fiind incluse aici proiectarea (3 luni), lucrările (24 de luni) și garanția de bună execuție (36 de luni).

„Proximitatea bisericii de trasee de drumeție și de alte atracții naturale poate transforma vizita într-o experiență completă de recreere. Turiștii pot face o plimbare prin pădure, pot observa flora și fauna locală și, în același timp, pot vizita un loc sacru.

Restaurarea va permite vizitatorilor să vadă biserica așa cum era la apogeul ei”, menționează documentația tehnică ce însoțește procedura de licitație.

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related