Încercare de dezbinare a cadrelor didactice. Profesorii, hotărâți să nu cedeze. Greva continuă

Data:

spot_img

Liderii de sindicat din învățământ au anunțat miercuri seara că refuză noua ofertă a Guvernului și continuă greva. Dar înainte de comunicatul oficial al celor două federații sindicale, în rândul cadrelor didactice au circulat informații contradictorii, menite să-i sperie.

Cadrele didactice din provincie au primit mesaje conform cărora sindicaliștii din București au acceptat oferta Guvernului și vor opri greva, în timp ce învățătorilor și profesorilor din Capitală li s-a comunicat că provincia este gata să cedeze și protestul se va opri, potrivit informațiilor PRESShub.

„Ce se intâmplă în Bacău? Încă nu am fost consultați! S-a semnat fără să fim consultați?”, a scris un cadru didactic pe un grup intern al acestora.

„Nici la Cluj… eu cred ca se știe deja răspunsul de mai marii noștri”, „În cazul în care liderii ne trădează și de data aceasta și acceptă ofertele lor mizerabile, în prima zi după ce revenim la școală să ne retragem TOȚI cei care am fost în grevă din sindicat!!! Măcar mai economisim niste bani, că pe baza lor, nicio șansă!”,Întrebați-vă liderii de sindicat! La Constanța am răspuns… cei de la Spiru Haret. Nu știu la FSLI.”, acestea au fost alte mesaje de la profesorii din țară.

Citește și: Greva profesorilor continuă. Sindicatele au respins oferta Guvernului. Ce creștere de salariu au cerut reprezentanții dascălilor

1.000 de lei brut, avans dintr-o grilă care se va aplica în 2024

Guvernul a anunțat, miercuri, că va crește salariile cadrelor didactice cu 1.000 de lei lunar de la 1 iunie. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Măsurile incluse în Ordonanța de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Citește și: Guvernul le promite profesorilor 1.000 de lei brut în plus la salariu. Pentru personalul nedidactic creșterea va fi de 400 de lei

Profesorii nu cred în mărirea promisă de Guvern

Dar, potrivit surselor PRESShub, cadrele didactice sunt hotărâte să continue greva chiar dacă liderii de sindicat acceptă un compromis cu Guvernul.

„Pe mine m-a lămurit o d-nă contabilă…. 40% din diferența dintre 6.095 (salariul mediu brut) și salariul actual brut de încadrare, eșalonat in 3 ani. Din acești 40% se scad cei 1.000 lei brut propuși drept avans. Deci o creștere de aprox 300 lei. Grevă!!! Nu mai putem, dar tot mai putem puțin!”, a fost un alt mesaj din grupul profesorilor.

„Stimați colegi, eu mi-am pierdut vocea urlând la portavoce ieri că nu cedez. Vă rog din suflet nu cedați pentru nimic!”, a fost un alt mesaj.

„Dragi colege și stimați colegi! Domnul Hăncescu ne-a transmis că va merge la Guvern în seara acesta și va transmite că FSLI NU ACCEPTĂ OFERTA GUVERNULUI, ACEASTA CONSTITUIE O BAZA DE NEGOCIERE ȘI CONTINUĂ GREVA! Dl. Marius Nistor de la Spiru Haret confirmă continuarea grevei. Nu vă lasați manipulați‼️”, este un alt mesaj.

În cele din urmă, miercuri seara, profesorii nu au acceptat oferta Guvernului, au declarat liderii sindicali la ieșirea de la întâlnirea cu oficialii guvernamentali, iar greva continuă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași | Ziarul de Iași

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași,...