Incineratorul de deșeuri de la Oarja, transformat într-o bombă ecologică, în atenția autorităților | Argeșul Online

Data:

spot_img

Incineratorul de deșeuri de la Oarja, operat de firma Repsan Energy și considerat o potențială bombă ecologică, a intrat în atenția autorităților de mediu, pe fondul îngrijorărilor privind impactul asupra sănătății și siguranței mediului.

Octavian Berceanu, fost comisar șef al Gărzii de Mediu, susține „că sunt măsurători care arată că pe timpul nopții aceste instalații nu respectă legislația însă Garda de Mediu nu are laboratoare mobile omologate pentru a face verificările necesare”.

Despre Repsan Energy SRL, PRESShub a scris că are o capacitate autorizată de incinerare a 10,85 tone deșeuri pe oră și este deținută de Edwin Zidan, cetățean olandez care are 45% din părțile sociale, de firma Ness Proiect Europe SRL tot cu 45 părți sociale și Super Mobil SRL cu 10 procente. Ness Proiect Europe SRL este deținută de Florian Mihai Vaida, un contabil din Ploiești.

Societatea raporta în 2020 o cifră de afaceri de 283 milioane de lei și un profit de 14 milioane, având ca obiect de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale. Despre Vaida, Europa Liberă a scris că este este un apropiat al lui Vlad Cosma, fostul parlamentar și fiu al ex-baronului de Prahova, Mircea Cosma și al celebrul său asociat, Sebastian Ghiță. El ar fi implicat într-o afacere de zeci de milioane de euro cu parcuri fotovoltaice.

Citește și: România TV, sancționată cu 95.000 de euro în cazul Sorina Săcărin

Întreaga zonă din perimetrul Oarja, poluată și contaminată

La finele lunii trecute (în 23 octombrie), la groapa de gunoi de la Oarja au descins comisari ai Gărzii de Mediu, însoțiți de forțe de ordine.

„Începând cu anul 2023 un grup de interese din Argeș care deține un incinerator cumpărat ca fier vechi de la o rafinărie și un punct de lucru în Oarja au încheiat cu ADI București (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București) un contract ilegal de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere produse de bucureșteni, neavând la acel moment o autorizație care să permită această activitate și nici dotările corespunzătoare.

Rezultatul a fost poluarea și contaminarea întregii zone din perimetrul Oarja (Bradu, Geamăna, chiar Pitești – n.n.) dar și contaminarea pânzei freatice care duce la afectarea culturilor cu substanțe toxice provenite din deșeuri, care s-au scurs sistematic în sol pe parcursul întregului an.

La Oarja munții de gunoaie menajere îmbibate cu lichide toxice au ajuns la peste 10 m înălțime și ploile îi spală periodic iar șuvoaiele de ape contaminate se scurg pe câmpurile din jur”, au scris colegii de la Buletin de București.

Continuarea, în Argesulonline.ro

Citește și: Povestea celei mai vechi plante de pe Terra – noua descoperire din Munții Bistriței. Mihai Pușcaș, biolog: „Noi am putea să dispărem ca specie, dar ea ar putea rămâne. De la ea putem afla cum”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Argeșul Online)

spot_imgspot_img
Argeșul Online
Argeșul Onlinehttp://argesulonline.ro
Site de presă înfiinţat în 2018, neînregimentat politic în niciun fel, care pune accent pe chestiunile serioase, fără nicio concesie tabloidizării. Acoperim în principal judeţul Argeş, dar avem şi secţiuni de ştiri naţionale şi internaţionale. Deocamdată, suntem singurii din Argeş care avem şi secţiune în limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Studenții de la UMF Iași au construit o inimă artificială pentru nou născuți și copii

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr....

Ora Jazz Festival revine la Oradea cu a V-a ediție | Bihoreanul

Ora Jazz Festival revine la Oradea pentru a cincea...